Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Συναγερμός στο Αιγαίο με την τουρκική κορβέτα - Ενεργοποιούνται οι αεροπορικές δυνάμεις



Με την τουρκική κορβέτα να “κόβει βόλτες” στο Αιγαίο και το τουρκικό ωκεανογραφικό να κάνει έρευνες στο Καστελόριζο, ο Α/ΓΕΕΘΑ διέταξε ενεργοποίηση των αεροπορικών δυνάμεων της της δύναμης ταχείας αντίδρασης με σκοπό την προσβολή ναυτικής δύναμης.

Η διαταγή περιελέμβανε ενεργοποίηση του Συστήματος Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των ΕΔ της χώρας και σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των χρόνων αντίδρασης.

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει ανησυχία για πιθανή τουρκική προσπάθεια δημιουργίας έντασης στην περιοχή που ήδη είναι αποσταθεροποιημένη από την κρίση στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Με διάβημα απαντά η Αθήνα στην αναγγελία από την Τουρκία ερευνών του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Bilim2» σε διεθνή ύδατα. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με ωκεανογραφικές έρευνες τουρκικού πλοίου «Bilim2» σε διεθνή ύδατα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:

«Από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim2», το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

newsit.gr