Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα φώτα στραμμένα στο «όχι» της Κύπρου

Τα φώτα στραμμένα στο «όχι» της Κύπρου
Πρώτο θέμα έγινε στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ η απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει χωρίς ούτε μία θετική ψήφο το νομοσχέδιο που προέβλεπε “κούρεμα” στις καταθέσεις, καθώς είναι πλέον διάχυτος ο προβληματισμός για το μέλλον της Κύπρου, αλλά και της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος των Νew York Times, «Η Κύπρος απορρίπτει τη φορολόγηση καταθέσεων διαλύοντας το σχέδιο διάσωσης», ενώ η Washington Post σημειώνει ότι “η Κύπρος απορρίπτει το σχέδιο διάσωσης που θα έκανε τους καταθέτες να πληρώσουν, αυξάνοντας την αγωνία στην Ευρωζώνη”.

«Οι Κύπριοι νομοθέτες απορρίπτουν τον τραπεζικό φόρο – Σε αποδιοργάνωση το σχέδιο διάσωσης», αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ενώ το Bloomberg έχει σαν τίτλο «H Κύπρος απορρίπτει το δασμό στις καταθέσεις, πλήττοντας το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης».

Στα βρετανικά μέσα, ο Guardian σχολιάζει πως «βαθαίνει η κρίση στην Κύπρο μετά την απόρριψη του σχεδίου», ενώ το SKY News τονίζει ότι «οι Κύπριοι βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία κατά του σχεδίου φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, θέτοντας ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης σε κίνδυνο».

«Η Κύπρος απορρίπτει το κούρεμα των καταθέσεων και στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια» είναι ο τίτλος που επιλέγουν οι Financial Times, ενώ η Wall Street Journal προβάλλει ότι “το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε την Τρίτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων”.

newsbeast.gr