Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - Ψήφισμα του Συμβούλιου της Ευρώπης για τη στήριξη της Ελλάδας στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης

 
Η επικεφαλής της Eλληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη και οι Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν σε αυτή, μίλησαν σήμερα στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παράνομη μετανάστευση.
Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της μεταξύ άλλων είπε: «Η Ελλάδα δέχεται την μεγάλη μερίδα των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υποχρεωμένη να τους δέχεται λόγω του ότι βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Συγχρόνως όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι οικονομικά αδύναμη αυτή την περίοδο, και οι ακτές της έχουν πλάτος 16.000 χιλιόμετρα όσο η περιφέρεια της Αφρικής. Άλλα 1200 χιλιόμετρα είναι τα ορεινά χερσαία σύνορα, εξίσου δύσκολα να φρουρηθούν. Επίσης, η χώρα μου είναι κοντά στις πιο ανήσυχες περιοχές της γης. Είναι σημαδιακό ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Συρία, η εισροή προσφύγων από αυτή την χώρα έχει αυξηθεί κατά 420,83% μέσα σε έναν χρόνο. Μερικές ευρωπαϊκές συμφωνίες, όπως το Δουβλίνο 2, στην πραγματικότητα εγκλωβίζουν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου. Αυτή είναι μια τραγωδία τεραστίων διαστάσεων για την Ελλάδα την στιγμή που εκτυλίσσεται μια άλλη τραγωδία: η οικονομική κρίση. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία, παρά τη μικρή πρόοδο. Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει υποβάλει συνολικά αιτήσεις για επανεισδοχή που αφορούν σε 122.000 άτομα. Από αυτά τα άτομα μόνο 3.797 τελικά παρελήφθησαν από την Τουρκία. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τον γείτονα μας, την κατεξοχήν χώρα προέλευσης μεταναστών».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Η Ελλάδα κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Μπορώ να δεχτώ κάθε παράπονο: θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και θα μπορούσε να βελτιωθεί.Αλλά, εάν η δύναμη των 27 δεν βοηθήσει στην διάσωση, εάν δεν υιοθετήσουμε μια ριζικά καινούρια ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την μετανάστευση και οι κανόνες -όπως το Δουβλίνο 2- δεν τροποποιηθούν, εάν η υποστήριξη στα σύνορα των χωρών που πιέζονται από την παράνομη λαθρομετανάστευση δεν αυξηθεί σημαντικά, μην περιμένετε θαύματα. Δεν υπάρχει εταιρία όπου η δουλειά 27 ατόμων μπορεί να γίνει κυρίως από έναν, επ’ αόριστον».
Στη συνέχεια το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι Ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό, καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και καλεί τους ευρωπαίους εταίρους μας να βοηθήσουν πολιτικά αλλά και οικονομικά την Ελλάδα, στο δύσκολο έργο της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης.