Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

25.000 θέσεις εργασίας… οδηγούν στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους

Την τεράστια πρόοδο, όσον αφορά την αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων από την Ελλάδα, επισήμανε χθες από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη. Από την πλευρά του, ο υπουργός είπε πως με την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους θα δημιουργηθούν 25.000 θέσεις εργασίας.
Στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκε και το θέμα των έργων προτεραιότητας, από τα οποία (180 στον αριθμό) μόνο τα 16 έχουν ολοκληρωθεί, 100 βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ περίπου 60 είναι αυτά στα οποία παρατηρούνται προβλήματα. Παρατήρησε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, όμως σε κάποια έργα είναι απαραίτητα ακόμα κάποια συμβόλαια και κάποιες συμφωνίες για να ολοκληρωθούν, και συμφωνήθηκε μέσα στους επόμενους δύο μήνες να υπάρξει μία τελική αξιολόγηση σχετικά με την κατεύθυνση των έργων αυτών.
«Συμφωνήσαμε ακόμα ότι τα έργα από τις προηγούμενες περιόδους πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε αυτόν τον χρόνο. Είμαι αισιόδοξος ότι οι συμφωνημένοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν», ανέφερε ακόμα, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί και η Κομισιόν θα βοηθήσει σίγουρα με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα, που είχαν ήδη συμφωνηθεί κάποια χρόνια πριν».
«Είμαι βαθιά εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να υποβάλει αιτήσεις πληρωμής ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 87% του στόχου που τέθηκε για το τελευταίο αυτό έτος στο πλαίσιο του μνημονίου. Πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα, το οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα», συμπλήρωσε.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας· γνωρίζουμε ότι η ουσία του όλου εγχειρήματος είναι να επιτύχουμε αποτελέσματα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν πάνω στα έργα προτεραιότητας ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης.
Υπογράμμισε επίσης ότι η επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις οδικούς άξονες μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς θα δημιουργήσει 25.000 νέες θέσεις εργασίας, και προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Κομισιόν για το θέμα.
Τον επόμενο μήνα, ο επίτροπος Χαν θα επισκεφτεί την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του και στις 13 ελληνικές περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα.
Εδώ, μπορείτε να παρακολουθήσετε την κοινή συνέντευξη Τύπου Χαν – Χατζηδάκη.

aytodioikisi.gr