Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Ολοκληρώνονται οι πρώτες σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Πατραϊκό από το Nordic Explorer


Από το πρωί το Nordic Explorer της νορβηγικής εταιρείας PGS μαζί με τα δύο μικρότερα πλοία, το Romulus και το Thor Chaser, που το συνοδεύουν, βρέθηκε στην περιοχή ανοικτά του Αράξου,
ενώ αργότερα κατευθύνθηκε στο Κατάκολο και σύμφωνα με πληροφορίες του PatrasTimes αύριο θα αναχωρήσει για τα νότια της Κρήτης, όπου και εκεί θα κάνει τις ανάλογες έρευνες.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό το νορβηγικό πλοίο από τα 10.000 χιλιόμετρα γραμμών που θα ερευνήσει, έχει ήδη τελειώσει τα 3.000 χιλιόμετρα ολοκληρώνοντας τις πυκνές σεισμικές γραμμές στα δυτικά της Κέρκυρας όπου φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς...

Μετά τις πρώτες έρευνες στην Κρήτη, θα επιστρέψει στα δυτικά της Πελοποννήσου στα ανοιχτά για έρευνες σε πιο βαθιά νερά.
Το πλοίο σέρνει από πίσω του πιστόλια πεπιεσμένου αέρα τα οποία βγάζουν έναν κρότο, ενώ τα μακριά καλώδια που σέρνει το πλοίο βρίσκονται σε βάθος 25 μέτρων, έχουν πάνω υγρόφωνα που συλλαμβάνουν τις ανακλάσεις των ήχων.

Περί τα τέλη Ιανουαρίου τα σεισμικά στην θάλασσα θα έχουν τελειώσει και θα σταλούν για επεξεργασία και καθαρισμό από τους περιττούς ήχους στα κεντρικά ερευνητικά κέντρα της PGS.
Τα αποτελέσματα θα δείξουν πού είναι πιθανόν να υπάρχουν υδρογονάνθρακες για να γίνουν σε επόμενο στάδιο διερευνητικές γεωτρήσεις από πετρελαϊκές εταιρείες.
newsit.gr