Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Προβληματική η διαδικασία έκδοσης αδειών για τις γεωτρήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων – Επιβάλλεται παράταση»

Ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για  τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Σχετικά με την πρωτοβουλία του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Όπως είναι γνωστό, οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης, σχετικά με τη χορήγηση αδειών για τα δικαιώματα χρήσης νερού. Δυστυχώς, η ΚΥΑ αποδεικνύεται στην πράξη ιδιαίτερα προβληματική, αλλά και κοστοβόρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αποκαλύπτει δε τον πραγματικό σκοπό του μέτρου, που δεν είναι άλλος από την άμεση εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία.

Αυτός ο σκοπός επιβεβαιώνεται από το εκτός τόπου και χρόνου περιθώριο που δίνει η ΚΥΑ μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, προκειμένου να κατατεθούν δωρεάν οι αιτήσεις. Δεν υπάρχει η δυνατότητα μέσα σε δύο μήνες να προλάβουν όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να ενημερωθούν, να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να καταθέσουν την αίτησή τους. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι θα κληθούν να πληρώσουν το σχετικό χαράτσι, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση δεν θα είναι λιγότερο από 1.000 ευρώ.

Ένας δεύτερος παράγοντας που θα καθυστερήσει σίγουρα τη διαδικασία, είναι η έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες διευθύνσεις. Μόνο στην Κορινθία υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 υφιστάμενες γεωτρήσεις, οι οποίες θα χρειαστούν ανανέωση των αδειών τους, καθώς και άγνωστος αριθμός νέων αδειών που θα ζητηθούν. Όλες αυτές οι αιτήσεις θα πρέπει να διεκπεραιωθούν, δηλαδή να παραληφθούν, να ελεγχθούν οι φάκελοι και, όπου χρειάζεται, να γίνουν αυτοψίες - από τον έναν και μοναδικό υπάλληλο της αρμόδιας διεύθυνσης της νομαρχίας.

Προσωπικά έχω τη βεβαιότητα ότι σκοπίμως ορίστηκε τόσο κοντινή ημερομηνία, προκειμένου η Κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι θα εισπράξει τα πρόστιμα. Αυτό όμως είναι μόνο το ένα σκέλος του προβλήματος. Το άλλο και σοβαρότερο σκέλος είναι ότι, εάν η όλη διαδικασία καθυστερήσει, εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες είναι ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας. Διότι ήδη από το 2010, προϋπόθεση για την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων είναι ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος να πληρεί την υποχρέωση της πολλαπλής συμμόρφωσης. Η εφαρμογή αυτής της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη καθυστερήσει και είναι βέβαιο ότι δεν χωρά άλλη αναβολή. Αυτό σημαίνει ότι από εφέτος, εάν υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα σχετικά με τη νόμιμη χρήση των αρδευτικών υδάτων, ο αγρότης ενδέχεται να μην ενταχθεί στο καθεστώς της άμεσης ενίσχυσης και να χάσει την επιδότηση ή να πληρώσει πρόστιμο επί της επιδότησης που δικαιούται.

Τέλος, οφείλω να επισημάνω τις δυσανάλογες επιβαρύνσεις που θα σημάνει η όλη διαδικασία αδειοδότησης για τους αγρότες. Εξαιτίας της περιπλοκότητας και των γραφειοκρατικών διαδικασιών, είναι βέβαιο ότι πολλοί θα καταφύγουν σε εταιρείες για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος θα κυμανθεί από 1.200 έως 2.200 ευρώ, ανάλογα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Επειδή θεωρώ ότι η διαδικασία πρέπει να απλοποιηθεί, τουλάχιστον για υφιστάμενες γεωτρήσεις, δεξαμενές κλπ, και επειδή πιστεύω ότι το κόστος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το επωμιστούν οι αγρότες, κατέθεσα σχετική ερώτηση στη Βουλή. Το κυριότερο όμως που ζητώ είναι να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής με τέτοιο τρόπο ώστε και να μην υπάρξουν πρόστιμα, αλλά και να αποφευχθούν τυχόν επιπλέον εισοδηματικές απώλειες από την μη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.»