Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η Νέα Δημοκρατία πρωτοστατεί στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Δημόσιας διοίκησης


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λαρίσης, κ. Χρήστος Ζώης, και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, κ. Νότης Μηταράκης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:



«Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί κορυφαίο ζήτημα τη μείωση του Δημοσίου και τον περιορισμό του σπάταλου κράτους. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εδώ και δύο χρόνια, δεν έκανε τίποτε.

Αντίθετα, διόγκωσε το κράτος συγκροτώντας δεκάδες νέες γραμματείες και δημόσιους φορείς. Και αύξησε το κόστος λειτουργίας του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ ο λαός υποβάλλεται σε σκληρές θυσίες, οι δαπάνες αυξήθηκαν, το πρώτο 7μηνο του χρόνου, κατά  2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι.     


Η Νέα Δημοκρατία πρωτοστατεί στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Δημόσιας διοίκησης και της μείωση των δημοσίων δαπανών. Ζητήσαμε τη μείωση των φορέων του Δημοσίου, το πάγωμα των προσλήψεων και την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Βέβαια όταν εμείς μιλήσαμε για εργασιακή εφεδρεία, διατυπώσαμε θέσεις απολύτως σαφείς. Συνεπώς, η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να διαστρεβλώσει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, αποσκοπεί στη συγκάλυψη των προθέσεων της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις. Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν λαμβάνουν υπόψη την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα απέτρεπε τις απολύσεις και θα είχε σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος.

Η Νέα Δημοκρατία, πιστεύει στην ανάγκη Νέου Μισθολογίου, το οποίο θα προσδιορίζει τις συνολικές αποδοχές δυνάμει τεσσάρων παραμέτρων. Δηλαδή το βασικό μισθό, την πρόσθετη αμοιβή στη βάση του καθήκοντος και της θέσης εργασίας, τις παροχές επιμόρφωσης και τη σύνδεση της αμοιβής σε σχέση με το αποτέλεσμα και την απόδοση των εργαζομένων.

Το ενιαίο Μισθολόγιο, όπου ισχύει στην Ευρώπη και αλλού, αποτελεί πρωτίστως βασικό εργαλείο βελτίωσης της διοικητικής λειτουργίας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και όχι εργαλείο δημοσιονομικής προσαρμογής. Πιο συγκεκριμένα, το μισθολόγιο πρέπει να είναι η κατάληξη μιας εμπεριστατωμένης διαδικασίας, της οποίας τα προηγούμενα στάδια είναι η δομή της διοίκησης, η δημιουργία περιγραμμάτων θέσεων, το προσοντολόγιο, το καθηκοντολόγιο, η αξιολόγηση της απόδοσης μέσω στόχων, η αξιολόγηση θέσεων ευθύνης κτλ. Τέτοια προεργασία προφανώς δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, με την χθεσινή γενικόλογη δήλωσή του, αυξάνει την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Όμως, σε εποχή βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, η αβεβαιότητα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα».