Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤ​ΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Συνεχίζεται η Εσωτερική Διαβούλευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, μετά από οδηγίες του Προέδρου το κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά.


Σε κοινή συνεδρίαση, ο Γραμματέας Προγράμματος και βουλευτής Ροδόπης κ.  Ευρυπίδης Στυλιανίδης μαζί με τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης και βουλευτή Ηλείας κ. Κώστα Τζαβάρα, κατέληξαν στους βασικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη Δικαιοσύνη, οι οποίοι θα τεθούν προς έγκριση στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, πριν την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης.

 Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γραμματέας Προγράμματος και βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αρμόδιος Τομεάρχης και βουλευτής Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ο κ. Δημήτρης Σταμάτης, Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Παντελής Σκλιάς, Διευθυντής Γραμματείας Προγράμματος, ο κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Βαλεργάκης Νίκος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και εξειδικευμένοι τεχνοκράτες.  

Ο βασικός στόχος που ετέθη από την ομάδα εργασίας είναι η γρήγορη και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης για όλους.

Η ομάδα εργασίας:

·         ανέλυσε την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Δικαιοσύνης διαπιστώνοντας ότι  «πληγωμένη Δικαιοσύνη σημαίνει κλονισμένη Δημοκρατία».

  • προσδιόρισε ως κεντρικό στόχο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας την οικοδόμηση «γρήγορης, ποιοτικής και αποτελεσματικής Δικαιοσύνης για όλους».

·         συζήτησε για τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στη Δικαιοσύνη, υπό το πρίσμα μιας νέας θεσμικής πολιτικής  που θα στηρίζεται στους παρακάτω άξονες.

Ø  Αναθεώρηση του Συντάγματος και δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ø  Θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ø  Θεσμικές αλλαγές, που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την εύρυθμη λειτουργία τη Δικαιοσύνης.

·         επεσήμανε ότι η γρήγορη, ποιοτική και αποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης για όλους, συνδέεται:

  • Με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
  • Με την προστασία της Κοινωνικής Συνοχής.
  • Με την εδραίωση της Ασφάλειας Δικαίου.
  • Με την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας, διότι οι γρήγορες, ποιοτικές και αποτελεσματικές δικαστικές αποφάσεις, απελευθερώνουν τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς.
  • Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Θεσμούς.
  • Με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.
  • Με την ανάδειξη της Πολιτείας σε πραγματικό εγγυητή του Κράτους Δικαίου.

Η Γραμματεία Προγράμματος συνεχίζει τις συσκέψεις με το σύνολο των Τομέων και των Γραμματειών του Κόμματος, ώστε να διαμορφωθεί πλήρως η κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στη συνέχεια θα τεθεί σε Ανοικτή Διαβούλευση με τη Κοινωνία.

Σε σχετική δήλωσή του ο Γραμματέας Προγράμματος, βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε:

«Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας, η αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η προστασία του κράτους δικαίου εξαρτώνται απόλυτα από τη γρήγορη και την ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης για όλους. Η προώθηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η απλούστευση των διαδικασιών και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των λειτουργών της Δικαιοσύνης, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε η Δικαιοσύνη να αποτελέσει όχημα για την απελευθέρωση υγειών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς, από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της καθυστέρησης που καθίσταται αρνησιδικία και οδηγός για την έξοδο από τη μεγάλη οικονομική κρίση.»     

Ο Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης, βουλευτής Ηλείας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας επισήμανε:

«Η Πολιτεία, πάνω και πριν από όλα, οφείλει να είναι δίκαιη. Να διαλύει με την αποτελεσματική λειτουργία των δικαστικών θεσμών κάθε υποψία ατιμωρησίας και κακοδικίας. Η ταχεία, δίκαιη και αποτελεσματική παροχή δικαστικής προστασίας προς τους πολίτες συνδέεται με την ποιότητα της Δημοκρατίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την εδραίωση της ασφάλειας δικαίου και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας».