Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Χρήστος Ζώης,η θέση της Ελλάδας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επιδεινώθηκε σημαντικά


O Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, για τους δείκτες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και όπως εξάλλου προκύπτει και από το συνημμένο διάγραμμα που συνοδεύει την απάντηση της Επιτρόπου κας Κρούζ σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Γ. Παπανικολάου, η θέση της Ελλάδας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επιδεινώθηκε σημαντικά μεταξύ των ετών 2009-2010.  Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε κάνει μια σημαντική προσπάθεια για τη βελτίωση της θέσης της, φθάνοντας το 2009 να την ακολουθούν τρεις άλλες χώρες στην σχετική κατάταξη, τη διετία 2009-2010, δυστυχώς διολίσθησε στην τελευταία θέση.

Αυτοί οι αρνητικοί για την Ελλάδα δείκτες αποτυπώνουν την επιτακτική ανάγκη  ανάληψης  πρωτοβουλιών για την ενίσχυση  της  προσφοράς  (του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις)  αλλά και της  ζήτησης ηλεκτρονικών υπηρεσιών.  Πέραν τούτου  όμως, εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση:

-           Πρώτον, διότι αποκαλύπτουν τη θλιβερή ανεπάρκειά της να αξιοποιήσει τους διατιθέμενους πόρους και τα πεπραγμένα που παρέλαβε, όπως η διαδικτυακή πύλη «ΕΡΜΗΣ», τα ψηφιακά πιστοποιητικά, τις παρεμβάσεις για τη διαλειτουργικότητα κ.α.   Ένα σύνολο έργων υποδομής και οργανωτικών αλλαγών,  που η Κυβέρνηση ανέστειλε και απαξίωσε, χωρίς  να διαθέτει στρατηγική και βούληση να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες και στις μεταρρυθμίσεις,  που χρειάζεται ο δημόσιος τομέας για να επωφεληθεί από αυτές.

-          Κατά δεύτερον, διότι καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας ακόμη ψευδεπίγραφης κυβερνητικής  «προτεραιότητας», που εξαντλήθηκε σε ανούσιες εξαγγελίες,  σε μετονομασίες Υπουργείων και σε νέους Υπουργικούς  θώκους, χωρίς κανένα αντίκρισμα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».