Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

H ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου


Απερίγραπτη και  άνευ προηγουμένου χαρακτήρισαν σε κοινή δήλωση τους η αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος, βουλευτής Επικρατείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας την στάση των αρμοδίων φορέων  στο θέμα της ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου .




«Με εγκληματική αδιαφορία συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα προβλήματα ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης το μόνο που κάνουν είναι να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον για το ποιος οφείλει να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας και να επιβλέπει την κατάσταση του Θερμαϊκού. Εν μέσω τουριστικής περιόδου, με την Θεσσαλονίκη να αποτελεί σταυροδρόμι για τους τουρίστες της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θερμαϊκός Κόλπος παραμένει ένας απέραντος σκουπιδότοπος και εστία μόλυνσης και δυσωδίας».



Στην από 11/5/2011 ερώτηση ,που κατέθεσε στη βουλή η αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για το φαινόμενο αλλαγής χρωματισμού των υδάτων του Θερμαϊκού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης απάντησε ότι είναι αρμόδια για το σχεδιασμό της διαχείρισης και προστασίας των υδατικών συστημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας και έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ωστόσο, στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι  η αρμόδια υπηρεσία δεν ενημερώνεται άμεσα για τα σχετικά αποτελέσματα των δειγματοληψείων στα ύδατα του θερμαϊκού, που πραγματοποιούν   η ΕΥΑΘ, το ΕΛΚΕΘΕ και το ΑΠΘ .





Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΚΑ ,απαντώντας στην ίδια  ερώτηση , δήλωσε ότι η ποιότητα των υδάτων του Θερμαϊκού θα ληφθεί υπόψη κατά την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος της Κεντρικής Μακεδονίας, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί … το 2012! Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων στον Τομέα της Βόρειας Ελλάδας άπτεται των αρμοδιοτήτων της οικείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλαδή, του Δήμου Θεσσαλονίκης και σημειώνεται ότι στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμπίπτει και η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της περιοχής.

   

Επιπλέον, οι βουλευτές αναφέρθηκαν στην ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και ογκωδών αντικειμένων καθώς και στην παράνομη λειτουργία αγωγών που αποτελούν τις κύριες αιτίες μόλυνσης του Θερμαϊκού Κόλπου, αλλά και στην παντελή έλλειψη ελέγχων και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων. 



Οι δύο βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στο κουβάρι των ασαφών αρμοδιοτήτων ώστε να αλλάξει η σημερινή ανυπόφορη κατάσταση του Θερμαϊκού. Μεταξύ άλλων, τόνισαν:



«Ας θυμίσουμε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προ δεκαετίας εξαγγελία της για σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου. Από το 2001 υποσχέθηκε στους Θεσσαλονικείς έναν καθαρότερο και καλύτερο Θερμαϊκό. Δυστυχώς, τα μοναδικά βήματα προς την εξυγίανση του Θερμαϊκού έγιναν το 2006, όταν δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου στο τότε Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.  Αντ’ αυτού γινόμαστε σήμερα όλοι μάρτυρες μίας δραματικής υποβάθμισης της θαλάσσιας πλευράς της Θεσσαλονίκης. Φτάνουν οι υποσχέσεις που εμπαίζουν τους Θεσσαλονικείς. Η Θεσσαλονίκη χόρτασε με λόγια για το Μετρό, για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, για έναν καλύτερο και πιο καθαρό Θερμαϊκό. Δώστε επιτέλους άμεσες και σαφείς λύσεις στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης» κατέληξαν οι βουλευτές.