Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μένει στην Superleague ο Αστέρας Τρίπολης! Η ποινή του απευθείας υποβιβασμού επιβλήθηκε στον Ηρακλή.

H Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε να επιβάλει στον Ηρακλή την ποινή του απευθείας υποβιβασμού... για δυσφήμιση του αθλήματος, λόγω της πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας, με τον Αστέρα Τρίπολης να παραμένει στην κατηγορία. Το σκεπτικό της απόφασης.
Η ποινή του απευθείας υποβιβασμού επιβλήθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας στον Ηρακλή για δυσφήμιση του αθλήματος (άρθρο 26 του ΚΑΠ) λόγω της πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας , βάσει της οποίας έκανε μεταγραφές τον Ιανουάριο .
Αυτό συνεπάγεται ότι ο Ηρακλής θα καταλάβει την 16η (εξ ου και το "κατατάσσεται" στη διατύπωση του σκεπτικού) και τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και θα υποβιβαστεί μαζί με την Λάρισα και τον Πανσερραϊκό, πράγμα που συνεπάγεται την παραμονή του Αστέρα στην κατηγορία! Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Super League να επικυρώσει το βαθμολογικό πίνακα. Η απόφαση είναι εφέσιμη. Η διευκρίνηση για το τι ακριβώς συμβαίνει με την ομάδα που θα διαδεχθεί τον «Γηραιό» ήρθε πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, όταν και έγινε γνωστό το σκεπτικό της απόφασης της Πειθαρχικής επιτροπής της διοργανώτριας.
Η απόφαση της Πειθαρχικής είναι η εξής: «Επιβάλλει στην 1η εγκαλούμενη την ποινή του υποβιβασμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της SUPERLEAGUE της διανυόμενης αγωνιστικής περιόδου και στον Ιωάννη Τάκη, τη χρηματική ποινή των 40.000 ευρώ και την ποινή της απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για ένα (1) έτος».
Ως τότε, ο Αστέρας Τρίπολης, που έκανε τη σχετική καταγγελία, δεν ήξερε τι ακριβώς συμβαίνει. Υποστήριζε ότι από τη στιγμή που η βαθμολογία της Superleague δεν έχει ακόμα επικυρωθεί, θα πρέπει ο Ηρακλής να καταλάβει την 16η θέση, όταν η διοργανώτρια κάνει την επικύρωση και άρα ο ίδιος να «ανέβει» 13ος και να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Οπερ και εγένετο.
Από την άλλη πλευρά, ο Ηρακλής υποστήριζε ότι αφενός θα κάνει έφεση στην ΕΠΟ για να «πέσει» η ποινή και αφετέρου ότι με αυτή την απόφαση ευνοείται ομάδα από την Football League!
Πιο ξεκάθαρα υπέρ του Αστέρα Τρίπολης θα ήταν τα πράγματα αν η αιτιολογία του υποβιβασμού ήταν λόγω «διαστρέβλωσης αγώνα», καθώς τότε από τον Ηρακλή θα υπήρχε αφαίρεση 7 βαθμών και ο «Γηραιός» θα υποχωρούσε στην 14η θέση με 28 βαθμούς και οι Αρκάδες, που έχουν 31 θα τερμάτιζαν 13οι και θα σώζονταν.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης (19/5) και πριν αρχίσει η εκδίκαση της καταγγελίας του Αστέρα Τρίπολης, η Επιτροπή Ιδιότητας και Μετεγγραφών της ΕΠΟ έκρινε πλαστή την ασφαλιστική ενημερότητα του Ηρακλή και «ακύρωσε» τις μεταγραφές που έκανε ο «Γηραιός» στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ανακαλώντας τα δελτία των παικτών.
Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να επιβάλει κάποια ποινή που να επηρεάζει τη βαθμολογική θέση του Ηρακλή στο πρωτάθλημα, παρά μόνο το πρόστιμο των 50.000 ευρώ που αποφάσισε. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ισχυρό «χαρτί» στα χέρια του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος είχε κάνει καταγγελία στην Superleague ζητώντας την αφαίρεση 7 βαθμών από το πρωτάθλημα εξαιτίας «διαστρέβλωσης αγώνα», όπως ορίζει σχετικά ο ΚΑΠ για την περίπτωση χρησιμοποίησης παικτών που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Με αυτό τον τρόπο, αν δικαιώνονταν ο Αστέρας, τότε ο Ηρακλής δεν θα υποβιβάζονταν με βάση την αδυναμία απόκτησης αδειοδότησης για το νέο πρωτάθλημα και θα υποχωρούσε στην 14η θέση, «σώζωντας» τους Αρκάδες.
Σχεδόν αμέσως μετά την απόφαση της επιτροπής της ΕΠΟ, άρχισε η εκδίκαση της διαδικασίας στην Πειθαρχική Επιτροπή της διοργανώτριας του πρωταθλήματος. Ο Ηρακλής ζήτησε αναβολή επικαλούμενος προσωπικό πρόβλημα του Λάκη Σημαιοφορίδη αλλά και το γεγονός ότι η νέα διοίκηση - Βασίλης Χατζηπαναγής και Λάκης Παπαϊωάννου ήταν παρόντες στη διαδικασία - δεν έχει ενημερωθεί.
Η επιτροπή συσκέφθηκε, απέρριψε το αίτημα αναβολής και έδωσε προθεσμία περίπου 40 λεπτών για να ενημερωθούν τα μέλη της νέας διοίκησης του Ηρακλή και στις 18:00 ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης.
Η εκδίκαση
Εκεί ο Ηρακλής παραδέχθηκε ότι υπάρχει πλαστογραφία στο χαρτί της ασφαλιστικής ενημερότητας, αλλά καμία άλλη παρατυπία και επεσήμανε ότι αυτό έγινε στις 14 Ιανουαρίου, έχει περάσει ένας μήνας και έχει παραγραφεί. Επιπλέον, για το θέμα των μεταγραφών και της ανάκλησης των δελτίων υποστήριξε ότι αφού επιβλήθηκε ήδη ποινή από την επιτροπή της ΕΠΟ, δεν μπορεί να επιβληθεί και δεύτερη.
Η επιτροπή ωστόσο επεσήμανε ότι με την πλαστογραφία μπορεί να προκύψουν και άλλα αδικήματα και ο πρόεδρος της αναρωτήθηκε πότε αγωνίστηκε για τελευταία φορά παίκτης που είχε εκδοθεί παράνομα το δελτίο (σ.σ. με την ΑΕΚ στις 17 Απριλίου) εννοώντας ότι δεν υπάρχει παραγραφή (αφού η καταγγελία του Αστέρα έγινε πριν περάσει ένας μήνας).
Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι ναι μεν το άρθρο 34 του ΚΑΠ αναφέρει ότι οι παίκτες δεν μπορούν να αγωνιστούν μετά την ανάκληση του δελτίου τους, ωστόσο υπάρχει και η παράγραφος που εξαιρεί αυτό, σε περίπτωση που υπάρχει «δόλια έκδοση» των δελτίων, κάτι που επισημαίνει η επιτροπή της ΕΠΟ για την τιμωρία.
Από την πλευρά του, ο Αστέρας Τρίπολης ζήτησε τον υποβιβασμό του Ηρακλή είτε λόγω δυσφήμισης είτε λόγω διαστρέβλωσης αποτελέσματος αγώνας. Και ναι μεν για τη δεύτερη περίπτωση ήταν γνωστό το αίτημά του, καθώς τότε ο Ηρακλής θα τιμωρηθεί με αφαίρεση 7 βαθμών, θα υποχωρήσει στην 14η θέση και θα σωθεί ο Αστέρας, ωστόσο το νεότερο ήρθε για τον ισχυρισμό περί δυσφήμισης. Οι δικηγόροι των Αρκάδων επικαλέσθηκαν ότι η βαθμολογία δεν έχει επικυρωθεί, αρα ακόμα και για αυτή την περίπτωση ο Ηρακλής θα πρέπει να πάει τελευταίος στη βαθμολογία και να μην αντικατασταθεί από ομάδα που αγωνίζεται στην επόμενη κατηγορία.
Η ανάκληση των δελτίων από την Επιτροπή της ΕΠΟ
Οσο για την απόφαση της ΕΠΟ, πλέον ανακαλούνται τα δελτία των Ζερκά, Επαλέ, Μαχόπ, Καϊτά, Ρόμπλες και Βιτκόφσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιότητας και Μετεγγραφών της Ομοσπονδίας είναι ο Θόδωρος Κουρίδης, ο οποίος ήταν μαζί με τον Σοφοκλή Πιλάβιο στην Βουλή όταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων την πλαστή ενημερότητα.
Αναλυτικά η απόφαση της Επιτροπής Ιδιότητας και Μεταγραφών της Ομοσπονδίας:
«Με την υπ΄ αριθμ. 666/2011 ομόφωνη απόφασή της ανακαλεί τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που εκδόθηκαν τη μετεγγραφική περίοδο Ιανουαρίου 2011, λόγω δόλιας έκδοσής τους, σύμφωνα με το άρθρο 34, παράγραφος 1γ του ΚΑΠ Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων. Τα ανακαλούμενα δελτία είναι τα ακόλουθα:
1. Zerka Monsef (αριθμός δελτίου 1366962)
2. Witkoski Norbert (αριθμός δελτίου: 1366983)
3. Epalle Zoel (αριθμός δελτίου: 572008)
4. Kaita Haruna Sani (αριθμός δελτίου: 1367301)
5. Robles Javier Sebastian (αριθμός δελτίου: 1366961)
6. Mahop Ngwat (αριθμός δελτίου: 1366963)
Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χρηματική ποινή ύψους πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 34, παράγραφος 1γ του ΚΑΠ Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων.
Αποστέλλει το φάκελο της υπόθεσης στα αρμόδια όργανα».

Ξεκινά ο σχεδιασμός


Μετά την απόφαση της ΕΠΟ την Πέμπτη (19/5) και την παραμονή του Αστέρα Τρίπολης στη Super League, ξεκινάει ο σχεδιασμός της επόμενης σεζόν
Η τακτική των ανθρώπων του Αστέρα Τρίπολης, όλο αυτό το διάστημα, ήταν να παραμείνουν σε κατάσταση αναμονής περιμένοντας την απόφαση της ΕΠΟ. Πλέον, γνωρίζουν πως η ομάδα τους θα αγωνίζεται και την νέα σεζόν στη Super League με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της ομάδας.
Ένα εκ’ των βασικότερων στοιχείων αυτού είναι η ανεύρεση τεχνικού που θα κοουτσάρει την ομάδα τόσο στην προετοιμασία όσο και στην αγωνιστική δράση της επόμενης σεζόν.
Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για την απόκτηση του Μάκη Χάβου, ο οποίος αρέσει πολύ στους ιθύνοντες του Αστέρα. Ωστόσο, η περίπτωσή του χαρακτηρίζεται αρκετά δύσκολη και για αυτό το λόγο εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις, όπως αυτές των Παράσχο, Αναστασιάδη και Μπουμπένκο, με το όνομα του Παράσχου να «παίζει» πιο πολύ.
Το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά ο Δημήτρης Μπάκος, ο οποίος δείχνει προτίμηση στους Έλληνες προπονητές.