Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗ..Tριπλό συντριπτικό κάταγμα, στο πρόβλημα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και ενδοκυβερνητικής συναίνεσης


 
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, απατώντας στα όσα σχετικά είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εάν η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει απολύσεις, δεν έχει λόγο να εκνευρίζεται.

Εάν, όμως, σχεδιάζει απολύσεις -όπως δηλώνει ο υπουργός των Οικονομικών- η Νέα Δημοκρατία προτείνει μια καλύτερη λύση: Να εφαρμόσει το θεσμό της “εργασιακής εφεδρείας”, που αφενός περιορίζει το κόστος του Δημοσίου και αφετέρου σώζει χιλιάδες υπαλλήλους από την ανεργία.

Στοιχειώδης υπευθυνότητα και ευαισθησία θα επέβαλλε στην κυβέρνηση, τουλάχιστον, να μελετήσει την πρότασή μας».
Έχουμε ένα -θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω- τριπλό συντριπτικό κάταγμα, στο πρόβλημα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και ενδοκυβερνητικής συναίνεσης, σε ό,τι αφορά στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο:

  • Κάποιοι υπουργοί όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου, τις προεξοφλούν. Σας θυμίζω το απόσπασμα της ομιλίας του στο Συνέδριο του Economist που έλεγε: «Δεν μπορούμε πια να προχωρήσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε και το γεγονός ότι, όταν κλείνουν, συρρικνώνονται, συγχωνεύονται δημόσιοι οργανισμοί μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις».


·         Χθες, ο κ. Ρέππας, σε παρέμβασή του στο δελτίο του Mega, δήλωνε: «Η τρόικα δεν θέλει τις απολύσεις επειδή πιστεύει ότι έτσι θα λύσουμε κάποιο δημοσιονομικό πρόβλημα… αλλά για λόγους συμβολικούς». Προσθέτει, μάλιστα, πως κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αν διώξουμε ανθρώπους που εργάζονται 10-20 χρόνια στο Δημόσιο.

·         Ενώ την ίδια μέρα ο κ. Γ. Ραγκούσης, μιλώντας στη Βουλή, έλεγε: «Όταν δε ο Πρωθυπουργός μιλάει για εκατόν πενήντα χιλιάδες λιγότερους τα επόμενα τρία χρόνια -που θα προέλθει αυτή η μείωση από αποχωρήσεις και εθελούσιες εξόδους, που αν χρειαστεί θα γίνουν- είναι προφανές ότι το λέει γιατί ακριβώς δεν υπάρχει προοπτική απολύσεων». Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης είπε χαρακτηριστικά ότι ούτε η Τρόικα έθεσε ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο, αδειάζοντας, με καθόλου κομψό τρόπο, τον υπουργό Οικονομικών.

Καταλαβαίνει τελικά κανείς τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό;

Πάντως σίγουρα δεν καταλαβαίνουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Βασίλης Έξαρχος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, αλλά και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορας Νασιώκας, μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο 9, ούτε λίγο, ούτε πολύ απηύθυναν έκκληση να υπάρξει ενιαία γραμμή στο θέμα αυτό.

Τώρα, ειδικά για το θέμα των απολύσεων, επειδή δέχομαι πολλές ερωτήσεις για το θέμα αυτό -χθες σας έδωσα κάποιες απαντήσεις- παρακάλεσα και τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη να σας πει δώσει σήμερα κάποια επιπλέον στοιχεία:

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Η Ν.Δ. έχει στην πολιτική της και το είπε ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς και στο Ζάππειο ότι:
Προτάσεις Νέας Δημοκρατίας
1η. Πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. Εδώ είμαστε πιο αυστηροί από το ΠΑΣΟΚ!
Μετά τα τρία χρόνια, να εφαρμοστεί ο κανόνας: ένας προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται.
Έτσι, την πρώτη τριετία, το Δημόσιο θα έχει μειωθεί κατά 75.000 προσωπικό. Και στη συνέχεια, στα δέκα χρόνια, η μείωση θα πλησιάζει τις 215.000.
2η. Εφαρμογή του θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας» για τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Απώλειες λόγω ανεργίας (στον Ιδιωτικό τομέα)
Η ανεργία στοίχησε στο Δημόσιο (χωρίς να λάβουμε υπόψη τις επιπτώσεις από τη μείωση των εισοδημάτων) 6 δισ. ευρώ το 2010:
3,5 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές
2,5 δισ. ευρώ είναι η καταβολή επιδόματος ανεργίας Ινστιτούτο Εργασίας, ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη: «Κάθε άνεργος στοιχίζει στο σύστημα 1.000 ευρώ, γιατί περίπου 450 ευρώ είναι το επίδομα ανεργίας και 500 μέχρι 550 ευρώ είναι η απώλεια των ασφαλιστικών εισφορών».
Ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου: «Οι δαπάνες για κοινωνικές μεταβιβάσεις αυξάνονται ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων αλλά και των άλλων κοινωνικών επιδομάτων, αλλά εκτιμάται και απώλεια εσόδων στο πεδίο των κοινωνικών και ασφαλιστικών εισφορών λόγω της μείωσης της απασχόλησης και των αποδοχών».
Τα παραπάνω, βέβαια, ισχύουν για τους ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα.

            Παρατήρηση

Για όποιον μένει άνεργος από το Δημόσιο Τομέα, το κράτος κερδίζει βέβαια από το σκέλος των δαπανών, το μισθό του υπαλλήλου που δεν τον πληρώνει πια.
Αλλά χάνει το μεγαλύτερο μέρος από την πλευρά των δαπανών επίσης (επίδομα ανεργίας), καθώς και από την πλευρά των εσόδων.

Για παράδειγμα:
Ένας δημόσιος υπάλληλος έπαιρνε 1200 ευρώ το μήνα. Και τώρα απολύεται.
-- Το κράτος γλιτώνει τα 1200 ευρώ το μήνα που του έδινε.
-- Αλλά τον πληρώνει 500 ευρώ επίδομα ανεργίας.
-- Ταυτόχρονα δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος (220 ευρώ περίπου) από τον άνεργο πλέον.
-- Ακόμα ο  άνεργος μειώνει την κατανάλωσή του κι έτσι το κράτος εισπράττει μικρότερο ΦΠΑ κατά 80 ευρώ τουλάχιστον.
* Άρα καθαρό ταμειακό όφελος για το κράτος = (1200-500-220-80=400) ευρώ.

Αλλά το πράγμα δεν τελειώνει εκεί. Διότι αν απολυθούν χιλιάδες άτομα, θα πληγεί η αγορά, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες για το κράτος, από μειωμένα έσοδα και κέρδη, που θα φέρουν πρόσθετες απολύσεις, πρόσθετη μείωση εσόδων για το κράτος και πρόσθετη αύξηση δαπανών.

Αυτές οι δευτερογενείς «πολλαπλασιαστικές συνέπειες» εξατομικεύονται σε άλλα 275 ευρώ τουλάχιστον κατά απολυόμενο στο Δημόσιο τομέα.

* Καθαρό οικονομικό όφελος για το Δημόσιο σε περίπτωση μαζικών απολύσεων:
400-275 =125 ευρώ το πολύ!

Σύμφωνα με την πρόταση εργασιακής εφεδρείας της Νέας Δημοκρατίας:
Αν τον ίδιο τον εργαζόμενο τον θέσουμε σε «εφεδρεία», τότε πληρώνεται περίπου το 70% των αποδοχών του
Άρα γλιτώνουμε στα 1200 ευρώ:
-- 1200*30%=360 ευρώ

(και δεν έχουμε προσμετρήσει τη μείωση του λειτουργικού-μη μισθολογικού  κόστους από τις απολύσεις, γιατί είναι ίδια και στην περίπτωση της εργασιακής εφεδρείας)

Σύνολο το Δημόσιο γλιτώνει 360 ευρώ (καθαρό όφελος)
Χωρίς να διώξει ανθρώπους και χωρίς να επιδεινώσει αισθητά την ύφεση.

Αν απολύσουμε μαζικά δημόσιους υπαλλήλους, πέρα από τα κοινωνικά και συνταγματικά προβλήματα το δημόσιο εξοικονομεί συνολικά το πολύ 125 ευρώ το μήνα για καθένα που απολύει.
Ενώ αν εφαρμόσει το θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», το δημόσιο ταμείο επωφελείται κατά 360 ευρώ.

Γι’ αυτό λέμε όχι στις απολύσεις. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι άνθρωποι μπορούν να μπουν σ’ αυτή την εφεδρεία που λέτε; Και δεύτερον, αυτοί μπορούν να έχουν σε άλλη δουλειά;

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν, στην εφεδρεία άλλη πρόβλεψη προφανώς θα υπάρξει για να μπει σε αυτή κάποιος που είναι 50 ετών και άλλη πρόβλεψη γι’ αυτόν που είναι 32. Όλοι, πάντως, ενθαρρύνονται να βρουν δουλειά εκτός Δημοσίου. Το γεγονός ότι θα παίρνουν μειωμένες αποδοχές, τους δημιουργεί ένα κίνητρο να αναζητήσουν δουλειά απ’ έξω. Δηλαδή, εφόσον υπάρξει ανάκαμψη και Επανεκκίνηση της οικονομίας, αρκετοί απ’ αυτούς μπορεί να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα παίρνουν πιο πολλά λεφτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παράλληλα μπορούν να εργάζονται και στο Δημόσιο;

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Όχι! Αν βρουν άλλη δουλειά φεύγουν από την εφεδρεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα; Εγώ είμαι στην εφεδρεία και παίρνω το 70% του μισθού μου. Και καλύπτω μία θέση, την οποία κάποιοι άνεργοι ψάχνουν να βρουν για να την πάρουν. Αλλά εγώ, επειδή είμαι καλύτερος, πιο έξυπνος, παίρνω τη δουλειά. Άρα, παίρνω και το 70% του μισθού και καλύπτω και μία θέση.

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Μα, νομίζω ότι αυτό το απάντησα. Αυτός ο οποίος είναι στην «εφεδρεία» δεν θα μπορεί να πάρει δουλειά έξω, χωρίς να χάσει την εφεδρεία. Μπορεί να βρει δουλειά, αλλά να μην ανήκει στην εφεδρεία πια. Όταν βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, δε θα πληρώνεται, πλέον, από το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, υπάρχει αυτή η ασφαλιστική δικλείδα;

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Ασφαλώς υπάρχει και νομίζω ότι πρόσθεσα ότι τους ενθαρρύνουμε κιόλας να το κάνουν. Τους ενθαρρύνουμε να φύγουν τελείως, εφόσον τα χρήματα που θα παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα θα είναι περισσότερα από εκείνα του θεσμού της «εφεδρείας» στο Δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, υπήρχε μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία από τη Ν.Δ. στο πρόσωπο του κ. Καμμένου για τα όσα είπε στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος επιμένει! Έχει αναρτήσει και στοιχεία, και λέει ότι θα φέρει και άλλα στη δημοσιότητα. Εσείς θα παρακολουθήσετε αυτά τα στοιχεία ή έχετε απορρίψει…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα του κ. Καμμένου δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Μένουμε στις δηλώσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κ. Τασούλα και στη δική μου χθεσινή δήλωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην εφημερίδα «Δημοκρατία» υπάρχει σήμερα ρεπορτάζ που αποκαλύπτει ότι η γυναίκα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών είναι Γενική Διευθύντρια σε μια ιδιωτική εταιρεία που παίρνει έργα του Δημοσίου. Πιστεύετε ότι υπάρχει ηθικό και νομικό κώλυμα σε αυτή την ιστορία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να ερευνήσουμε το θέμα και να μελετήσουμε τα στοιχεία τα οποία αναφέρει στο ρεπορτάζ η εφημερίδα. Πάντως, είναι ζήτημα, το οποίο με βάση τα στοιχεία της εφημερίδας πρέπει να διερευνηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε κάνει μια ερώτηση στον Πρωθυπουργό για την εγκληματικότητα και είχε οριστεί να συζητηθεί.
Σήμερα, μάθαμε ξαφνικά ότι ο κ. Παπανδρέου κάνει βόλτα στην Αργολίδα. Ερωτώ: Εσείς θεωρείτε ότι είναι απαξίωση του θεσμού του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Απαξίωση των όσων περνάει σήμερα ο Έλληνας πολίτης σε όλη τη χώρα, με την ασφάλεια ή την ανασφάλεια ή ήταν κοινή συναίνεση να μη γίνει αυτή η συζήτηση ενόψει της συνάντησης Σαμαρά- Παπανδρέου.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ενημερωθήκαμε από τη Βουλή ότι υπάρχει κώλυμα του πρωθυπουργού και ότι θα μετατεθεί η συζήτηση. Πέραν αυτού ουδέν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κώλυμα του Πρωθυπουργού, που σας ενημέρωσαν από τη Βουλή, θεωρείτε ότι, με δεδομένο ότι πρόκειται για περιοδεία, μάλλον με κομματικά χαρακτηριστικά, είναι επαρκές αιτιολογικό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Απάντησα για το θέμα αυτό. Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτά που είπε ο κ. Παπανδρέου από την Αργολίδα ότι χρειάζεται μια εθνική συστράτευση για να βγει η χώρα από την κρίση και ότι σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν, όχι μόνο η κοινωνία και οι πολίτες, αλλά και η Αντιπολίτευση, έχετε κάποιο σχόλιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας έχω πει και θα το επαναλάβω. Θεωρώ ότι πίσω από τη λέξη συναίνεση, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της.
Δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει εμποδιστεί σε τίποτα να ασκήσει την πολιτική της. Για παράδειγμα, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων -όπως στη ΔΕΗ- η πρότασή μας είναι πιο επιθετική, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί υπάρχουν ενδοκυβερνητικές έριδες. Τόσους μήνες καμία αποκρατικοποίηση δεν έχει προχωρήσει. Η έλλειψη συναίνεσης είναι εκείνη που τους έχει εμποδίσει; Επίσης, στο θέμα των επενδύσεων, το φιάσκο του Αστακού και τα προβλήματα στο «Ελληνικό» προέρχονται από την έλλειψη συναίνεσης; Για το γεγονός ότι δεν έχουν πιάσει τους στόχους στις δαπάνες και στα έσοδα, φταίει η έλλειψη συναίνεσης; Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αποτελεσματικότητας στην κυβέρνηση. Και την αδυναμία της και την ανικανότητά της να ασκήσει πολιτική, προσπαθεί να την κρύψει πίσω από τη συναίνεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε με το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθαρίζει το τοπίο -που δεν είχε κάνει μέχρι τώρα- σε μια χρυσοφόρο φλέβα, όπως ο ΟΠΑΠ, για να τον πουλήσει σε ιδιώτες, τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ βγάζει τόσα χρήματα ανά δευτερόλεπτο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε ειδικά για το θέμα του ΟΠΑΠ, στο Ζάππειο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εδώ υπάρχει ένα σκάνδαλο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σε παραπέμπω στις δηλώσεις του Προέδρου, που μίλησε συγκεκριμένα για τον ΟΠΑΠ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν συνεχίσει η κυβέρνηση και προχωρήσει τη διαδικασία εκχώρησης του ΟΠΑΠ τι θα κάνετε; Αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ξεπουλήματος. Δεν το συζητάμε.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε εκφράσει τη θέση μας για τον ΟΠΑΠ και έχουμε αντιδράσει. Ουδέν άλλο σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση ακόμα διορίζει, γιατί λέγαμε για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα και όλα αυτά. Σήμερα υπάρχει ένα πρωτοσέλιδο στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», που λέει ότι ο κ. Παπανδρέου διόρισε στο γραφείο του ακόμη 18 άτομα, ως μονίμους υπαλλήλους.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το είδα και αυτό. Εδώ θέλω να σας θυμίσω την αναφορά του Προέδρου μας κ. Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist σχετικά με τη δημιουργία διαφόρων νέων υπηρεσιών, γραμματειών και τις προσλήψεις σε διάφορους τομείς του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να περιορίσει το δημόσιο τομέα. Αντίθετα, με τις κινήσεις αυτές τον αυξάνει, επιβαρύνοντας τον Προϋπολογισμό με εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.