Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Οι «Αγανακτισμένοι» της Ισπανίας - Οι νέοι της χώρας αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων: κρίση και ανεργία

.

 Βίντεο και φωτογραφίες με τις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των «Los Indignados» (Οι Αγανακτισμένοι) νέων της Ισπανίας έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Το νεανικό κίνημα έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από σήμερα έως και την Κυριακή σε κεντρικές πλατείες διαφόρων πόλεων της χώρας καθώς και έξω από πρεσβείες της Ισπανίας σε όλον τον κόσμο: Μπουένος Άιρες, Βρυξέλλες, Παρίσι, Πόλη του Μεξικού, Βερολίνο, Μπογκοτά, Βιέννη, Παρίσι, Μπέρμιγχαμ, Μπρίστολ, Εδιμβούργο, Πάδοβα, Τορίνο και Αθήνα.

Το αίτημά τους απλό και ξεκάθαρο: «Democracia real, Ya!», δηλαδή «Πραγματική Δημοκρατία, Τώρα!».
Στην Αθήνα οι ισπανοί και όχι μόνο διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο της Ισπανικής Πρεσβείας στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου 21 σήμερα στις 19:00 το απόγευμα ενώ το Σαββατοκύριακο το ραντεβού είναι για τις 17:00.

ΣΧΟΛΙΟΙστορικά πάντοτε οι κινητοποιήσεις γίνονται από τους νέους.
Το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας. Η τελευταία κινητοποίηση που κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα , έγινε το 1973 με πρωτεργάτες τη φοιτητική και σπουδάζουσα νεολαία. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε την επιφυλακτικότητα που έδειχνε η πλειοψηφία του υπόλοιπου λαού , απέναντι στην κινητοποίηση αυτή. ( Η λέξη επιφυλακτικότητα επίτηδες χρησιμοποιείται επειδή είναι ουδέτερη.)
Προσωπικά εντυπωσιάζομαι για τη στάση της νεολαίας της Ελλάδας μας , χωρίς να σημαίνει ότι είμαι σίγουρος πως πρέπει να είναι διαφορετική. Ενδόμυχα πιστεύω ότι η μέχρι τώρα στάση δεν υποκρύπτει απάθεια ή αδιαφορία για τα τεκταινόμενα . Θέλω να πιστεύω ότι φανερώνει την ωριμότητα των νέων μας , σε σχέση με αυτή που είχαμε εμείς στην ηλικία τους. Εννοώ ότι η νεολαία μας θα ξεσηκωθεί όταν πραγματικά οι καταστάσεις οδηγηθούν στο απροχώρητο και δεν θα κάνει το χατήρι όσων θελήσουν να την βάλουν να βγάλει αυτή τα κάστανα από τη φωτία , για τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα.
Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική σ' εμάς τους παλαιότερους και να μην αναγκαστεί να ξεσηκωθεί η νεολαία.
Όσον αφορά τώρα την Ισπανία , αν προσεχθεί το κείμενο στην ανάρτηση '' Η ανεργία στην Ισπανία έχει φτάσει στο ύψος ρεκόρ του 21% ενώ το ποσοστό στους νέους κάτω των 25 ετών αγγίζει το 45%!'' Με τέτοια ποσοστά δεν εκπλήσσομαι ότι ξεσηκώνονται οι νέοι της Ισπανίας , αλλά εκπλήσσομαι που δεν γίνανε ακόμα αντάρτες στα Πυρηναία . ( Ξέρω υπερβολικό αλλά 21% ανεργία σημαίνει ότι οι οικογένειές τους μάλλον δεν μπορούν να τους συμπαρασταθούν οικονομικά , ενώ στη δική τους κατηγορία ένας στους δύο περίπου είναι άνεργος , με δυσοίωνες τις προβλέψεις αντιμετώπισης της κατάστασης .)

newsbeast.gr