Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ, ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, που φέρνουν την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, στον τομέα της κρατικής λειτουργίας, συμβαίνουν επί των ημερών της νέας διακυβέρνησης, η οποία εξαντλεί την πολιτική της μόνο στη λήψη ακραίων, εισπρακτικών μέτρων για την εφαρμογή του Μνημονίου, χωρίς να είναι σε θέση να αποτρέψει, αλλά ούτε και να επιλύσει, τα σοβαρά προβλήματα που η ίδια δημιουργεί με τις επιλογές της. Από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη σύγχρονη Ελλάδα που επαγγελλόταν ο κ. Παπανδρέου, φθάσαμε στη… χειρόγραφη ακυβερνησία και στην οπισθοδρόμηση. Το χάος που επικρατεί στην υποτιθέμενη λειτουργία δύο κορυφαίων πολιτικών εφαρμογών, το ΤΑXISNET και τον «Καλλικράτη», είναι χαρακτηριστικό. Το νέο, προηγμένο σύστημα του υπουργείου Οικονομικών υπέστη «μπλακ άουτ», επαναφέροντας την ταλαιπωρία της έντυπης μορφής στις φορολογικές δηλώσεις και γυρίζοντας τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω το όλο εγχείρημα εκσυγχρονισμού των εφοριών.
Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ, η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έκαναν το… θαύμα τους, τινάζοντας στον αέρα το σύστημα. Από την άλλη πλευρά, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δύο μήνες από την τυπική ισχύ της πολυδιαφημισμένης διοικητικής μεταρρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών, βασικές εκτελεστικές πράξεις του νόμου φαίνεται ότι έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες και οι νέοι δήμοι αδυνατούν να λειτουργήσουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χαώδη εικόνα στις πολεοδομίες. Λανθασμένες επιλογές, παραλείψεις και ανεπαρκής χρηματοδότηση έχουν φέρει το αναμενόμενο.
Ενάμιση χρόνο στην εξουσία και το μόνο που έχει απομείνει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι οι δραματικές επιπτώσεις των μέτρων του Μνημονίου. Από τις μειώσεις μισθών μέχρι την επιβολή υπέρογκης φορολογίας. Γιατί, ως προς τα υπόλοιπα, αποδεικνύεται ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ