Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Να γιατί καταστραφήκατε! 1999-2009, η δεκαετία του ολέθρου


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Εικόνα απόλυτης διάλυσης παρουσιάζει πλέον η χώρα, με το κλίμα να βαραίνει ακόμη περισσότερο λόγω της δολοφονικής επίθεσης κατά αστυνομικών και του πένθους που ήλθε να προστεθεί σε μια γενικότερα πένθιμη ατμόσφαιρα.
Η επικοινωνιακή επιλογή μιας βιαστικής εξόδου στους δρόμους της Ομάδας Δίας, η στρατηγική αναβολής επίλυσης κάθε προβλήματος, όπως συνέβη με την υπόθεση των μεταναστών απεργών πείνας που εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα, οι κατηγορίες για μη συμμετοχή σε έναν διάλογο για το χρέος, παρά το γεγονός ότι η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη, αποδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο.

Η σημαντικότερη είδηση της χθεσινής ημέρας, όμως, είναι η δημοσιοποίηση της μελέτης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Η μελέτη ιχνηλατεί τα αίτια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και της ανόδου των spread τους.
Και τι προκύπτει; Τι λένε ξεκάθαρα; Μα ότι η ελληνική κρίση χρέους οφείλεται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών την περίοδο 1999 – 2009! Και πως σε όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα ήταν αναξιόπιστη – μια κρίση εμπιστοσύνης που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Μια κατάσταση που, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα το ελληνικό πρόβλημα να εξελιχθεί σε συνολικό πρόβλημα για την ΟΝΕ. Μάλιστα, η Επιτροπή υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η κερδοσκοπία στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) αποτελεί αιτία για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Χωρίς, βέβαια, επισημαίνεται, αυτό να αποκλείεται.
Την ίδια ώρα, στη Βουλή διαδραματιζόταν άλλη μια σύγκρουση για την Οικονομία. Με αφορμή την συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους του 2009, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωναν τα ξίφη τους. Με την μεν πρώτη να ζητά συναίνεση και να καλεί τα κόμματα που δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών (Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) να ανταποκριθούν στο δεύτερο – χθεσινό – κάλεσμά του. Και με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση καθώς το χρέος προσεγγίζει ήδη το 160% του ΑΕΠ.
Αλλά τόσο ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης, όσο και ο πρώην υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης, αποδέχθηκαν πως στο έγκλημα έλαβαν μέρος όλοι και όλοι είναι απολογούμενοι απέναντι στον λαό και στην Ιστορία.

elzoni.gr