Τη σταδιακή ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων στον β
ασικό «κορμό» και την ενιαία λογική του Μισθολογίου που θα ισχύσει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανακοίνωσε ο Γ. Ραγκούσης
ασικό «κορμό» και την ενιαία λογική του Μισθολογίου που θα ισχύσει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανακοίνωσε ο Γ. Ραγκούσης
Οι τομείς προτεραιότητας, αλλά και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι 10.667 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των μετατάξεων για το 2011, περιλαμβάνονται στην κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούση, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα.
Το 2011 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί η αναλογία «για κάθε πέντε αποχωρήσεις, μία πρόσληψη». Με καταγεγραμμένες 53.335 αποχωρήσεις το 2011, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, θα προσληφθούν περίπου 10.667 μόνιμοι υπάλληλοι. Στον τελικό αριθμό των προσλήψεων θα συμπεριληφθούν και οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Υπολογίζεται ότι μόνο οι μετατάξεις από ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ θα φτάσουν τις 2.700 εντός του 2011 και έχουν προγραμματιστεί από τον ΟΑΣΑ 1.440 μετατάξεις επιπλέον.Συνολικά, οι μετατάξεις θα ξεπεράσουν τις 4.140 με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αριθμός των νέων προσλήψεων στις 6.527, που θα καλυφθούν στο σύνολό τους από διοριστέους.
Ετσι, οι συνολικά 10.667 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα προσληφθούν στους τομείς προτεραιότητας που έχει θέσει η κυβέρνηση, οι οποίοι είναι:
- Υγεία.
- Πρόνοια.
- Αμυνα.
- Προστασία του Πολίτη.
- Παιδεία.
- Διά βίου Μάθηση.
- Δικαιοσύνη.
- Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
- Υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΕΠΕ και ασφαλιστικά ταμεία).
- Επιτροπή Ανταγωνισμού.
- Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
- ΟΤΑ (τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες καθαριότητας).
- Παιδικοί σταθμοί.
- Ειδικό και επιστημονικό προσωπικό στο σύνολο των υπηρεσιών του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
- Τους απόφοιτους των παραγωγικών σχολών του Δημοσίου (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, Εθνική Σχολή Δικαστών, Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Σχολές Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων), Σχολές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής.
- Το προσωπικό που θα μεταταγεί από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στις υπηρεσίες του «στενού» Δημοσίου, με εξαίρεση τις μετατάξεις του «Καλλικράτη» στους ΟΤΑ.
- Διοριστέοι του ΑΣΕΠ και των φορέων που τα οριστικά αποτελέσματα των διαγωνισμών αναρτήθηκαν το 2009.
- Διοριστέοι του ΑΣΕΠ και των φορέων που τα οριστικά αποτελέσματα των διαγωνισμών αναρτήθηκαν το 2010.
- Διοριστέοι βάσει ειδικών διατάξεων.
- Αιτήματα των φορέων που υποβλήθηκαν για έγκριση στο πλαίσιο προγραμματισμού προσλήψεων το 2011.
- Ο αριθμός των αποχωρήσεων το 2011 εξειδικευμένου προσωπικού που εκτελούσε καθήκοντα συναφή με τους τομείς προτεραιότητας.
- Οι νέες αρμοδιότητες που έχουν προκύψει στην υπηρεσία ή στον φορέα για τις οποίες απαιτείται πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
- Ο αριθμός του προσωπικού ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα που μετατάχθηκε από ή προς υπηρεσίες του δημόσιου τομέα το 2010 και το 2011.
- Ο αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί με απόσπαση.
- Οι αρμοδιότητες υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν σε άλλους φορείς.
Μείωση στους υψηλόμισθους
Ενσωματώνονται σταδιακά τα δεκαπέντε ειδικά μισθολόγια στο ενιαίο
Τη σταδιακή ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων στον βασικό «κορμό» και την ενιαία λογική του μισθολογίου που θα ισχύσει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης. Παράλληλα τόνισε ότι θα διατηρηθούν αμοιβές που θα σχετίζονται με τις συνθήκες και το αντικείμενο εργασίας, καθώς και τη θέση ευθύνης, στη λογική που υπαγορεύει η αρχή «ίση αμοιβή για ίση δουλειά».
Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν περίπου 210.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι υψηλόμισθοι θα δουν τις αμοιβές τους να μειώνονται μέχρι και 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τους ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων, μέλη Ε.Π. ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες, επιστημονικό προσωπικό ΚΕΠΕ, καθηγητές Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γιατρούς ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, αρχιερείς, μουσικούς, μόνιμα στελέχη ενόπλων δυνάμεων, στην ΕΛ.ΑΣ., στην Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα.
Οι αμοιβές τους περιλαμβάνουν τον βασικό μισθό, που κυμαίνεται από 899 έως 2.067 ευρώ, το χρονοεπίδομα, και επιδόματα που χορηγούνται στους υπαλλήλους ανάλογα με την ιεραρχική τους θέση και αυτά που χορηγούνται υπό προϋποθέσεις (οικογενειακό, μεταπτυχιακό, κινδύνου κ.τ.λ.).
Επιδόματα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου θα ενσωματωθεί το χρονοεπίδομα στον βασικό μισθό και θα διατηρηθούν το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, και θα διαμορφωθεί το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους.
Παράλληλα θα αποδίδεται ένα επίδομα που θα σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας αλλά και το αντικείμενο εργασίας. Με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη αναμένεται να περικοπούν και να ενσωματωθούν τα επιδόματα των ειδικών μισθολογίων που καταβάλλονται για πάγια αποζημίωση, επίδομα βιβλιοθήκης, νοσοκομειακής απασχόλησης, ειδικής απασχόλησης, τροφής, ευθύνης διοίκησης, διδακτικής προετοιμασίας, ειδικό ερευνητικό επίδομα. Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με το σενάριο που καταγράφεται στη μελέτη, μόνο από τις αποχωρήσεις εξασφαλίζεται μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 4 δισ. από το 2009 μέχρι το 2013, γεγονός που θα καταστήσει τις μισθολογικές δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου από τις μικρότερες στην Ευρώπη.
Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της για το προσχέδιο της μελέτης που παρουσίασε η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι καταρρίπτεται ο «συντηρούμενος μύθος» περί υψηλής συνολικής μισθολογικής δαπάνης στον δημόσιο τομέα, και τονίζει επίσης ότι το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να οδηγεί σε «νομιμοποίηση» των ήδη υφιστάμενων περικοπών στο Δημόσιο και σε νέες μειώσεις των ήδη χαμηλών αποδοχών. «Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ακόμη δυσμενέστερη εισοδηματική θέση τους εργαζομένους στο Δημόσιο, οι οποίοι ήδη μετρούν απώλειες που φτάνουν έως και το 25%» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ethnos.gr