Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Θρηνος στη Βρετανια μια εβδομαδα πριν το δημοψηφισμα. Νεκρή η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ, που δέχθηκε επίθεση για το Brexit

Σοκ: Εχασε την ζωή της η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ!
Η βουλευτής Τζο Κοξ που είχε δεχτεί επίθεση ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει σε ψηφοφόρους της στην περιφέρειά της, υπέκυψε στα τραύματά της, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα κίνητρα του δράστη.
Το χρονικό της επίθεσης
Η 41χρονη Τζο Κοξ, μητέρα δύο παιδιών εξέπνευσε έπειτα από τα πυρά που δέχθηκε και τις μαχαιριές.
Παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο του Λιντς, η Κοξ έχασε τη ζωή της.

Η άτυχη γυναίκα είχε πέσει θύμα επίθεσης ενός άνδρα, ο οποίος την πυροβόλησε και της κατάφερε μαχαιριές κατά την έξοδό της από τη βιβλιοθήκη Μπίρστολ κοντά στο Λιντς της κομητείας του Γιορκσάιρ.
Προς το παρόν το μόνο που έχει γίνει γνωστό σχετικά με το συλληφθέντα είναι το όνομά του, το οποίο σύμφωνα με το BBC είναι Τόμι Μερ, αλλά και ότι ήταν μοναχικός σύμφωνα με τους γείτονές του.
Το χρονικό της επίθεσης καταγράφηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραψαν ότι ο άνδρας αρχικά τράβηξε από τα μαλλιά την άτυχη γυναίκα και στη συνέχεια την πυροβόλησε μέχρι τρεις φορές, εκ των οποίων η τελευταία βολή ήταν σχεδόν εξ επαφής και κοντά στο κεφάλι της.
Στη συνέχεια ο δράστης σε κατάσταση αμόκ μαχαίρωσε τη βουλευτή με μαχαίρι, την κλώτσησε ενώ ήταν αιμόφυρτη στο έδαφος και έφυγε από το σημείο ανενόχλητος και πολύ ήρεμος, φωνάζοντας σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες «Πρώτα η Βρετανία».
Η Κοξ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Λιντς, αλλά εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα.
Την Κοξ, η οποία εξελέγη στις εκλογές του 2015 στην εκλογική περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν, έχει δύο παιδιά και τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπάθησε να προστατεύσει ιδιοκτήτης καθαριστηρίου επιχειρώντας να αφοπλίσει το δράστη. Την ίδια στιγμή, λέγεται πως η Κοξ προσπάθησε να αμυνθεί.
Το περιστατικό διήρκησε περίπου 15-20 λεπτά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που τόνισαν ότι ο άνδρας «χτυπούσε και τραβούσε από τα μαλλιά την Κοξ», ενώ ένας «πολύ θαρραλέος άνδρας από ένα καθαριστήριο προσπάθησε να τον συγκρατήσει και δεν μπορούσε να τον σταματήσει γιατί ξαφνικά τράβηξε όπλο. Ήταν ακίνητη όταν εκείνος την πυροβόλησε».
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον έκανε την ακόλουθη ανάρτηση, όταν έγινε γνωστό ότι η Τζο Κοξ έχασε τη μάχη με τη ζωή. «Ο θανατος της Τζο Κοξ ειναι τραγικός. Υπήρξε μια αφοσιωμένη και με ενδιαφέρον για το έργο της βουλευτής. Η σκέψη μου βρίσκεται με τον άντρα της, Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά της».
tweetdk6
Φάρατζ: Είμαι βαθιά συντετριμμένος
Ο επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατο της βουλευτού των Εργατικών.
«Είμαι βαθιά συντετριμμένος από την είδηση ότι η Τζ Κοξ πέθανε. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
nigel_farage_cox-1
Ποιος ήταν ο δράστης
Tommy Mair είναι σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα το όνομα του δράστη του οποίου η κατοικία βρίσκεται στο Μπρίστολ, στην περιοχή που έγινε η επίθεση. Το σπίτι του έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.
Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για έναν μοναχικό άνδρα, με ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος μάλιστα προσέφερε εθελοντικά τη βοήθεια του σε τοπικό πάρκο, σε ένα πρότζεκτ που απευθυνόταν σε άτομα με βεβαρημένη ψυχική υγεία.
mair2-1 13445482_844099719055934_1100750322181356669_n-1
Το κίνημα «Πρώτα η Βρετανία» καταδικάζει την επίθεση
Η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού, εθνικιστικού κινήματος Britain First της Βρετανίας, Τζέιντα Φράνσεν, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση σε βάρος της Τζο Κοξ, παίρνοντας αποστάσεις από την ενέργεια αυτή.
Ορισμένα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσαν ότι ο δράστης φώναξε το σύνθημα «Britain First», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία», πριν πυροβολήσει την Κοξ, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Το Britain First αυτοχαρακτηρίζεται στον ιστότοπό του «πατριωτικό πολιτικό κόμμα και οργάνωση άμυνας δρόμου».
Η Φράνσεν χαρακτήρισε «απολύτως βδελυρή» την επίθεση σε βάρος της Κοξ. «Σοκαριστήκαμε ακούγοντας αυτές τις πληροφορίες, όπως και όλοι οι άλλοι», συνέχισε, αφήνοντας κατόπιν να εννοηθεί ότι το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» είναι πολύ συνηθισμένο και χρησιμοποιείται ευρέως από τους υποστηρικτές του Brexit.
Η τελευταία επίθεση εναντίον Βρετανού βουλευτή σημειώθηκε το 2010, όταν ο πρώην υπουργός Στίβεν Τιμς μαχαιρώθηκε στο στομάχι μέσα στο γραφείο του στο ανατολικό Λονδίνο από έναν νεαρό φοιτητή ο οποίος είχε εξοργιστεί μαζί του επειδή είχε στηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ. Το 2000 ένας δημοτικός σύμβουλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δολοφονήθηκε από έναν άνδρα με σπαθί σαμουράι μέσα στο γραφείο του βουλευτή Νάιτζελ Τζόουνς, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε σοβαρά.

eleftherostypos.gr