Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συζήτηση του ΠεΣυ για τα προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες



Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά εμφανίζονται προβλήματα στην αγροτική παραγωγή που οφείλονται στις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Ολο και πιο συχνά, αυτό που ξέραμε ομαλή μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη και μετά στο καλοκαίρι, φθινόπωρο είναι σπάνιο φαινόμενο.
Αρα αυτό που αναφέρει η εισήγηση για ασυνήθεις καιρικές συνθήκες, που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφτούν δεν είναι έτσι.

Η εισήγηση δεν αναφέρεται καν στις αιτίες αυτών των κλιματικών αλλαγών, γιατί κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε τη ρίζα του κακού, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η επίδραση στο περιβάλλον η επιδίωξη μεγιστοποίησης του κέρδους, που στο βωμό αυτό θυσιάζονται τα πάντα. 
Είναι επίσης γεγονός ότι ο κάθε μικρός παραγωγός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ή να περιορίσει τις συνέπειες στην αγροτική παραγωγή από το περιβάλλον, γιατί απαιτούνται και ποσά και δράσεις που δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει.
Οσο η παραγωγή, η οικονομία είναι οργανωμένη με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, πρώτα και κύρια του καπιταλιστή παραγωγού, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιας έκτασης προβλήματα. Ο συνεταιριστικός όμως τρόπος παραγωγής μέσω του παραγωγικού συνεταιρισμού δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα, με στήριγμα από το λαϊκό κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιας φύσης προβλήματα, και στη χειρότερη περίπτωση να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες. Γιατί η επιστήμη και η τεχνική έχουν κάνει άλματα και αν μπουν στην υπηρεσία ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών και όχι στη μεγιστοποίηση του κέρδους των καπιταλιστών, μπορούν να γίνουν θαύματα.
Είναι γεγονός ότι παρουσιάστηκαν φέτος υψηλές θερμοκρασίες την περίοδος της καρπόδεσης και ανομβρία τον χειμώνα και την άνοιξη.
Όμως αυτά όλο και πιο συχνά εμφανίζονται.
Είναι επίσης γεγονός  ότι στα ποτιστικά χωράφια δεν υπάρχουν προβλήματα στην καρπόδεση και η παραγωγή είναι ικανοποιητική.
Από αυτή την πραγματικότητα προκύπτουν οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και των περιφερειακών και τοπικών αρχών που τα προβλήματα άρδευσης, ύδρευσης, αντιπλημμυρικά κλπ δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες.
Είχατε δεσμευτεί κύριε Χειβιδόπουλε στους αγρότες που ήταν σε κινητοποιήσεις για αυτό το πρόβλημα των Μηκυνών των Φιχτίων του Μαλαδρενίου και των άλλων χωριών ότι θα παραιτηθείτε αν δεν πάει στα χωριά το νερό σε ένα δυο χρόνια.
Είστε στη θέση σας και συνεχίζετε να στηρίζετε και να υλοποιείτε την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χθες του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Πριν 15 μέρες στο ΠεΣυ αρνηθήκατε να τροποποιήσετε τον π/υ και να διαθέσετε κονδύλια για ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που επίσης έπαθαν ζημιά από την κάμπια. Τους παραπέμψατε στον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει τέτοιες καταστροφές, στα ΠΣΕΑ που σημαίνει ``ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι`` στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολείται με την αξιολόγηση και τον αναπτυξιακό νόμο που σημαίνει νέα κίνητρα φορολογικά και όχι μόνο, ζεστό χρήμα στους επενδυτές, 20 εκατομμύρια σε κάθε επενδυτή χωρίς να απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις καν ίδια κεφάλαια. Μέχρι και τη μείωση του μισθολογικού κόστους, την κάλυψη από τον επιχειρηματικό κίνδυνο και άλλα τέτοια προβλέπει ο νέος αριστερός αναπτυξιακός νόμος.
Δεν γίνετε να τους παραπέμψετε πάλι στον ΕΛΓΑ στα ΠΣΕΑ κλπ. Γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις χρόνων τώρα για παγετούς χαλαζοπτώσεις κλπ. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο πως γίνονται οι εκτιμήσεις των ζημιών.
Ναι να απαιτήσουμε να τροποποιηθούν οι κανονισμοί και η νομοθεσία που να καλύπτουν όλες τις ζημιές, όμως τώρα πρέπει να απαιτήσουμε να είναι πλήρης και γρήγορη η αποζημίωση των παραγωγών που υπέστησαν την καταστροφή, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τη φετινή χρονιά. Σήμερα να αποφασίσουμε τροποποίηση του π/υ και διάθεση κονδυλίων στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφές.
Επειδή το πρόβλημα δεν αφορά την ελαιοκαλλιέργεια μόνο, άλλα και άλλες παραγωγές με κύρια αυτή του πορτοκαλιού, όπου έχουμε ίδια συμπτώματα (αποφύλλωση δέντρων, πολύ μειωμένη παραγωγή).
Επειδή δεν είναι μόνο για την φετινή χρονιά.
Είναι μόνιμα και για όλες τις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.                   
Επειδή είναι δοσμένο ότι οι κυβερνώντες και τα τοπικά τους στηρίγματα σε Δήμους και Περιφέρειες, νοιάζονται για την στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Επειδή όλα αυτά.
Είναι ανάγκη οι μικροί αγρότες κτηνοτρόφοι να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του βιος τους και από τις καιρικές συνθήκες και από την ασύδοτη δράση των μεγαλέμπορων.
Να οργανωθούν στους αγωνιστικούς αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους, να βάλουν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ, να απαιτήσουν τώρα αποζημιώσεις των πληγέντων, ανατροπή της αντιαγροτικής αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει.
Οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο την παραγωγή υγιεινών και φθηνών αγροτικών προϊόντων για να επιζήσει ο λαός και ο αγρότης να έχει ένα εισόδημα να επιβιώσει.      
 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ