Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Δημόσιο: Πόσοι είναι οι φορείς που αρνήθηκαν να απογραφούν

Εκατόν σαράντα εννιά (149) φορείς του Δημοσίου δεν έχουν απογραφεί ακόμα, με τις διοικήσεις τους να αρνούνται να δώσουν στοιχεία για υπαλλήλους και τις αμοιβές τους. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι φορείς εξακολουθούν, να χρηματοδοτούνται από το Κράτος.
Η μη απογραφή των φορέων έχει ως αποτέλεσμα να μη γνωρίζει η κεντρική διοίκηση τον αριθμό των εργαζομένων τους αλλά και το σύνολο των αποδοχών τους.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, σε ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, και αφορούν στοιχεία μέχρι τις 15.05.2016, όταν και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής το σχετικό έγγραφο.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση του 2011 (αρ. 35 του ν. 4024/2011), η Ελλάδα, με τη συνδρομή μάλιστα και Γάλλων εμπειρογνωμόνων, όφειλε να απογράψει και να αξιολογήσει τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο βουλευτής του Ποταμιού, ρωτάει να μάθει ποιοι φορείς του δημοσίου έχουν απογραφεί μετά τις 11 Μαρτίου 2016, όταν τότε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος, το υπουργείο είναι αποφανθεί ότι δεν έχουν απογραφεί 178 φορείς.
Στη απάντηση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης προκύπτει ότι από τότε έχουν απογραφεί 29 φορείς (δίνεται κατάλογος στην απάντηση του υπουργείου).
Με βάση τα νέα στοιχεία, προκύπτει ότι απομένουν άλλοι 149 φορείς.
Ωστόσο το ο αρμόδιος υπουργός στην απάντηση και στο αίτημα του κ. Αμυρά, να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική λίστα με τους φορείς που ακόμα δεν έχουν απογραφεί, σημειώνει: «Αναφορικά με τη χορήγηση καταλόγου των φορέων οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί, καθώς επίσης και τον λόγο της μη απογραφής τους, για τους φορείς που αποτελούν ΝΠΙΔ και εντάσσονται στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθ. 14 του Ν.2190/1994 όπως ισχύει, δεν υπάρχει εξαντλητικός κατάλογος. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να δοθεί κατάλογος των φορέων που δεν έχουν απογραφεί»!
Δεν έχουν απογραφεί 10 επιχορηγούμενοι φορείς
Από τα Υπουργεία που απάντησαν, σύμφωνα με τον κ. Βερναδάκη στην εγκύκλιο, όπως σημειώνει στην απάντηση του: «Υπάρχουν 112 φορείς, από τους οποίους για τους τρεις (3), το ποσοστό επιχορήγησης εξαρτάται από τις εκάστοτε διαθέσιμες πιστώσεις του Υπουργείου. Επισημαίνεται ότι από τους 112 επιχορηγούμενους φορείς (κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού), δεν έχουν απογραφεί μόνο οι δέκα (10) και είναι οι κάτωθι:
  • ΜΟΥΣΙΚΟΣ & ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)
  • ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)
  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – το ποσοστό επιχορήγησης εξαρτάται από τις εκάστοτε διαθέσιμες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπ. Εξ.)
  • ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ‘’ΑΛ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ’’ (ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ)».
Επίσης στην απάντηση του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζει ότι «φορείς που εξαιρούνται από τις γενικές διατάξεις του δημοσίου τομέα. Δεν εξαιρούνται απαραίτητα από την υποχρέωση της απογραφής, συνεπώς υποχρεούνται σε απογραφή στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου».
Ο κ. Βερναδάκης, σημειώνει ότι «προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της καταγραφής του συνόλου των Ν.Π.Ι.Δ. που επιχορηγούνται κατά 50%του ετήσιου προϋπολογισμού τους θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των αρμόδιων Υπουργείων και σε κάθε περίπτωση θα ληφθεί μέριμνα για την επίσπευση της διαδικασίας» και υπογραμμίζει:
«Η Κ.Υ.Α παρ. 1 του άθρ. 37 του Ν. 4223/2013 (φεκ 287/Τ.α’), όπως συμπληρώθηκε με τη διάταξη της υποπαραγράφου Θ.2 της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ 85/τ.Α’), περί της επιβολής κυρώσεων στα Ν.Π.Ι.Δ. που δεν απογράφονται, θα εκδοθεί όταν αρθούν οι ερμηνευτικές και νομικές αμφισβητήσεις σχετικά με την υποχρέωση των φορέων σε απογραφή, δεδομένου ότι η Διοίκηση δεν μπορεί να επιβάλει αναστολή χρηματοδότησης ή άλλες κυρώσεις εάν η υποχρέωση απογραφής ενός ΝΠΙΔ δεν επιβεβαιωθεί πέραν πάσης νομικής αμφιβολίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, απατώντας αναφορικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί από το 2011 μέχρι σήμερα στους φορείς που δεν έχουν απογραφεί, αναφέρει ότι «αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπ, Οικονομικών».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής Υπουργός έχει εκδώσει δύο εγκυκλίους, δίνοντας παρατάσεις για την απογραφή των δημόσιων φορέων. Όμως ορισμένα Υπουργεία εξακολουθούν να μην δίνουν πλήρη εικόνα και ουσιαστικά να καλύπτουν κάποιους Οργανισμούς και Φορείς.

aftodioikisi.gre