Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Γαλλική πρόκριση αντί για κάζο Με δυο γκολ στο τέλος επί της Αλβανίας προκρίθηκαν στους "16"

Γαλλία-Αλβανία: Allez les bleus! Με δυο γκολ στο τέλος προκρίθηκαν στους `16`Στην επόμενη φάση του Euro 2016 προκρίθηκε η Γαλλία η οποία κέρδισε με 2-0 την εξαιρετική Αλβανία για την 2η αγωνιστική του πρώτου ομίλου.
Όπως και στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με αντίπαλο τη Ρουμανία, έτσι και τώρα οι «τρικολόρ» βρήκαν τη λύση στα τελευταία λεπτά του αγώνα, με «χρυσό» σκόρερ τον Γκριεζμάν, ο οποίος με κεφαλιά στο 89’ ξεκλείδωσε την άμυνα της Αλβανίας κι έκανε το 1-0.
Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Παγέ, ο οποίος στο 95’ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.


Από ένα δοκάρι είχε η κάθε ομάδα, με την Αλβανία να αποχαιρετά του Euro και να αρκείται στις καλές εντυπώσεις που άφησε στον αγώνα, αλλά τους Γάλλους να παίρνουν τους βαθμούς και την πρόκριση.

Η Γαλλία γνώριζε πως με νίκη θα εξασφάλιζε από σήμερα την πρόκριση στην επόμενη φάση του Euro. Είχε απέναντι της την θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να αποδείξει και στην πράξη την ανωτερότητά της.
 Όλα αυτά, όμως, αποδείχτηκαν καλά μόνο στη θεωρία. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ στο πρώτο ημίχρονο ήταν… ανύπαρκτη. Δεν μπόρεσε να βρει καμία λύση στην υποδειγματικά στημένη Αλβανία και μάλιστα η ομάδα του Ντε Μπιάσι είναι αυτή που έφτασε κοντά στο γκολ.

Σε ένα πολύ κακό πρώτο ημίχρονο η μοναδική ευκαιρία και μάλιστα μεγάλη ήταν στο 39’. Υστερα από έξυπνη εκτέλεση κόρνερ ο Λενιανί έκανε το πλασέ, αλλά η μπάλα κόντραρε σωτήρια στον Εβρα, καταλήγοντας σε κόρνερ.

Η Γαλλία με το «καλημέρα» του δευτέρου ημιχρόνου έκανε ότι δεν μπόρεσε στο πρώτο 45λεπτο. Δηλαδή ευκαιρίες! Στο 46’ ο Κομάν πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Ένα λεπτό αργότερα ο Παγέ εκτέλεσε το φάουλ, αλλά ο Ραμί δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα του Μπερίσα.

Ο αγώνας πήρε… «φωτιά» και η μία φάση διαδεχόταν την άλλη, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να σκοράρουν. Στο 52’ η Αλβανία έχασε μοναδική ευκαιρία ο Μεμουσάι διεκδίκησε τη μπάλα, η οποία βρήκε στο στήθος του Σανιά και σταμάτησε στο δοκάρι του Γιορίς. Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά των «τρικολόρ» να απειλήσουν. Ο Παγέ έβγαλε τη σέντρα ο Πογκμπά έκανε την προβολή, αλλά η μπάλα πέρασε έξω.

Η Γαλλία που έχει ανεβάσει πολύ την απόδοσή της έχασε ακόμα μία μεγάλη ευκαιρία στο 67’. Ο Κομάν έβγαλε τη σέντρα ο Ζιρού έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο έξω. Δύο λεπτά αργότερα οι παίκτες του Ντεσάμπ άγγιξαν το γκολ. Ο Εβρά έβγαλε τη σέντρα ο Ζιρού πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι.
Στη συνέχεια οι Γάλλοι πίεσαν και κυνήγησαν το γκολ, κλείνοντας τους Αλβανούς στο μισό γήπεδο χωρίς, όμως, να δημιουργήσουν τη μεγάλη ευκαιρία. Η λύτρωση για τους «τρικολόρ» ήρθε στο 89’. Ο Ραμί έβγαλε τη σέντρα ο Γκριεζμάν έπιασε την κεφαλιά κι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 1-0.
Στη συνέχεια οι παίκτες του Ντε Μπιάσι κυνήγησαν την ισοφάριση και στο 95’ στην αντεπίθεση ο Παγέ με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 2-0, στέλνοντας την Γαλλία στην επόμενη φάση του «Euro» και αφήνοντας την Αλβανία στην τελευταία θέση, σε έναν αγώνα που άξιζαν κάτι περισσότερο.
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Σανιά,Κοσιελνί, Ραμί, Εβρά, Καντέ, Ματουιντί, Μαρσιάλ (46’ Πογκμπά), Παγέ, Κομάν (68’ Γκριεζμάν), Ζιρού (77’ Ζινιάκ).
Αλβανία (Τζιάνι Ντε Μπιάσι): Μπερίσα, Χισάι, Αγέτι (84’ Βεσέλι), Λίλα (71’ Ρόσι), Αγκόλι, Κουκέλι (74’ Τσάκα), Μεμουσάι, Αμπράσι, Ρόσι, Σαντικού, Λεντζάνι.




«Χρυσός» βαθμός για την Ελβετία

Εναν βαθμό που ουσιαστικά ισοδυναμεί με πρόκριση στους «16» του EURO 2016 κατέκτησε η Ελβετία, που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Ρουμανία για τη 2η αγωνιστική του Α΄ ομίλου. Το ματς έγινε στο Παρίσι, προηγήθηκαν οι Βαλκάνιοι με πέναλτι του Στάνκου στο 18΄ και ισοφάρισε ο Μεχμέντι στο 57΄.
Οι Ελβετοί είχαν την κατοχή της μπάλας και έδειχναν να πατούν καλύτερα στο γύπεδο, όμως η Ρουμανία έκανε τις φάσεις! Στο 18΄ ο Λιχστάινερ τράβηξε τον Κίπτσιου στην περιοχή και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι. Πολύ αυστηρό... Ο Στάνκου έστησε τη μπάλα στη βούλα και -όπως στην πρεμιέρα με τη Γαλλία- ήταν ψύχραιμος και άνοιξε το σκορ. Ετσι, έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης με δύο εύστοχα πέναλτι στο ίδιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά τον Γκάιθκα Μεντιέτα (Ισπανία 2000) και τον πρώην τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ, Φρανκ Αρνεσεν (Δανία 1984).
Ο απολυτος αιφνιδιασμός για το φαβορί του αγώνα, την Ελβετία, ολοκληρώθηκε με το δοκάρι σε σουτ του Σαπουνάρου στο 28'. Αν η μπάλα είχε καταλήξει στα δίχτυα, η κατάσταση θα ήταν μη αναστρέψιμη...
Ομως, από το 30΄ και μετά η ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς άρχισε να βρίσκει ξανά το ρυθμό της. Στις αρχές του β΄ ημιχρόνου πολιόρκησε την αντίπαλη περιοχή και ανταμείφθηκε με την ισοφάριση. Στο 57΄ ο Ροντρίγκες εκτέλεσε κόρνερ και ο Μεχμέντι με σουτ μέσα από την περιοχή έγραψε το 1-1.
Κουρασμένοι οι Ρουμάνοι περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο έως το τέλος. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία απο τις αλλαγές, ο Ιορντανέσκου αντικατέστησε τον γηραιότερο παίκτη της ομάδας, τον 35χρονο Ρατς, με τον νεότερο, τον 22χρονο Στελιάνο Φίλιπ.
Παράλληλα, άφησε ξανά στον πάγκο τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν που δυνητικά θα μπορούσε να κρατήσει λίγο τη μπάλα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ισοπαλία ήταν ό,τι καλύτερο για τους Ρουμάνους που κατέκτησαν τον πρώτο τους βαθμό στη διοργάνωση. Από την άλλη πλευρά, η Ελβετία έφτασε τους 4 που της διασφαλίζουν την πρόκριση στους «16» ακόμα και ως τρίτη του ομίλου.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Ανχελ Ιορντανέσκου): Ταταρουσάνου, Σαπουνάρου, Κίρικες, Γκριγκόρε, Ρατς (62΄ Φίλιπ), Πρεπελίτσα, Πιντιλί (46΄ Χόμπαν), Στάνκου (83΄ Αντόνε), Τόρζε, Κίπτσιου, Κεσερού.
ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λίχτσταϊνερ, Σαρ, Τζουρού, Ρικάρντο Ροντρίγκεθ, Γκρανίτ Τσάκα, Μπεχράμι, Τζεμαϊλί (83΄ Λανγκ), Σακίρι (90+1΄ Ταρασάι), Μεχμέντι, Σεφέροβιτς (63΄ Εμπολό).


ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
. 16:00 ΑΓΓΛΙΑ - ΟΥΑΛΙΑ
. 19:00 ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ
. 22:00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ

1ος Όμιλος

Γαλλία
2
6
Ελβετία
2
4
Ρουμανία
2
1
Αλβανία
2
0