Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Προπαγάνδα με τα μεταλλεία: Κρύβοντας νέα ψέματα κάτω από νέα στρώματα χρυσού

 Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Η προηγούμενη φορά που υπήρξε μείζον πρόβλημα με τα Μεταλλεία Χαλκιδικής ήταν όταν ο κ. Σκουρλέτης αποφάσισε την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές, στις 19 του περασμένου Αυγούστου.
Εκείνη την ημέρα, ο κ. Σκουρλέτης επισκέφθηκε μετά πολλών τυμπανοκρουσιών τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να του ανακοινώσει ότι με απόφασή του «σήμερα ανακαλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Κατά συνέπεια αυτό μεταφράζεται σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές».
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τσίπρας είχε συγχαρεί τον υπουργό του, δηλώνοντας πως «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».
Την ίδια μέρα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε ανακοίνωση χαιρετίζοντας την απόφαση και μιλώντας για δικαίωση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει και η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, που μιλούσε για δικαίωση των αγώνων τόσο των κατοίκων όσο και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν η επομένη της ημέρας που η κυβέρνηση είχε βάλει την υπογραφή της κάτω από την σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Ήταν δηλαδή σαφές ότι η υπόθεση των Μεταλλείων χρησιμοποιήθηκε για να αποσπαστεί το ενδιαφέρον από την παραχώρηση των αεροδρομίων, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σκουρλέτης προσωπικά, δήλωναν ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ.
Ωστόσο συνέβη και τα ψέματα εκείνα αποδείχθηκαν τόσο πολύτιμα, ώστε να χρειαστεί να κρυφτούν κάτω από… στρώματα χρυσού!
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και τώρα: Ο κ. Σκουρλέτης ξιφουλκεί, επισκέπτεται το Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται (12 Ιανουαρίου 2016) και επιβάλλει θηριώδη πρόστιμα.
Για ποιο λόγο; Μα επειδή, όλως τυχαίως, την προηγουμένη ακριβώς (11 Ιανουαρίου) είχε αποσφραγιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ η προσφορά της Cosco, μοναδικού διεκδικητή για το 67% του ΟΛΠ – και όλοι θυμόμαστε τι έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτήν την ιδιωτικοποίηση.
Δηλαδή, πρόκειται για… πρωτόκολλο! Την μια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μια μεγάλη αποκρατικοποίηση από αυτές που συνήθιζε να καταγγέλλει και να εξορκίζει και την επομένη κάνει μια φασαρία γύρω από τα Μεταλλεία Χαλκιδικής!
Με λίγα λόγια, η επένδυση της Χαλκιδικής έχει εξελιχθεί στο πιο πρόσφορο προπαγανδιστικό μπαλάκι της κυβέρνησης.
Τα ψέματα συνεχίστηκαν, και την επομένη της πρώτης φασαρίας. Στις 20 Αυγούστου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν έχουμε μια αρνητική εξέλιξη, η πολιτεία έχει τον τρόπο να δώσει λύσεις απέναντι στο θέμα της απασχόλησης των συγκεκριμένων ανθρώπων».
Όπως είδαμε αυτές τις μέρες, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να αμφισβητεί τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων στα μεταλλεία.

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον δικαστικών αποφάσεων
Εταιρία και εργαζόμενοι είχαν για άλλη μια φορά προσφύγει στο ΣτΕ, στις 28 Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει την υπηρεσιακή κυβέρνηση για «μεθόδευση» προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση για αναστολή των εργασιών και καλούσε «την υπηρεσιακή πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να διασφαλίσει την σύμφωνη με τη νομοθεσία και την πολιτική ηθική λειτουργία του ΥΠΑΠΕΝ για το διάστημα έως την παράδοση του χαρτοφυλακίου στην επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση».
Επίσης, καλούσαν τους πολίτες «να περιφρουρήσουν με ηρεμία και αποφασιστικότητα τη συγκεκριμένη σημαντική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με την ψήφο τους στις 20 Σεπτέμβρη να αποτελειώσουν όσους ονειρεύονται επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, όταν κουμάντο στα υπουργεία έκαναν τα μεγάλα συμφέροντα».
Στις 2 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αρ. 299/2015 απόφασή του ανέστειλε προσωρινά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη και έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».
Με άλλη δεύτερη απόφασή του το ΣτΕ (300/2015), απέρριψε την αίτηση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που ζητούσε και αυτή να ανασταλεί η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, καθώς αίτηση δεν έχει πλέον αντικείμενο, αφού έγινε δεκτή με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (299/2015) η αίτηση των εργαζομένων και ανεστάλη η επίμαχη υπουργική απόφαση.
Στις 2 Νοεμβρίου, είχαμε και δεύτερη απόφαση ακύρωσης της απόφασης του κ. Σκουρλέτη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σημειώνεται ότι το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά στο εξωτερικό δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 του περασμένου Ιουλίου, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει «επί προσωπικού» μετά την τοποθέτηση της βουλευτού του κόμματος
Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία ανέγνωσε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Ιερισσού Χαλκιδικής, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις για όσα είχε πει για τις Σκουριές, ο Α. Τσίπρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη «Στο Κόκκινο», την προηγουμένη.
Ο κ. Τσίπρας είχε τότε πει πως εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5.000 εργαζόμενους στις Σκουριές, ενώ είναι 1980, παραδρομή στην οποία, όπως δικαιολογήθηκε, παρεσύρθη, καθώς η προηγηθείσα ερώτηση του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη αναφερόταν σε «5000 εργαζόμενους».
Είπε επίσης ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τμήμα αυτών των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε «παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο», ωστόσο, υπογράμμισε εκ νέου ότι η λύση συνίσταται στην δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής και τόνισε ότι «η αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».
Στην ανακοίνωση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Ιερισσού, την οποία συμβολικά είχε επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας στις 5 Ιουνίου 2013 για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναφερόταν πως «δεν
θα επιτρέψουμε τον εμπαιγμό μας από κανέναν πρώην και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε κάνει τον αγώνα μας σημαία του, ούτε θα αφήσουμε τους συναγωνιστές μας ανυπεράσπιστους στο έλεος μιας πολυεθνικής. Για το ζήτημα των Σκουριών υπάρχουν ήδη πολλές αποφάσεις συνεδρίων και απαιτούμε να γνωρίζουμε αν η ανακοινωμένη θέση του κόμματός μας και του ίδιου του προέδρου, όπως επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τον ίδιο και κορυφαία στελέχη μας, έχει αλλάξει στα πλαίσια της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ της διακηρυγμένης πολιτικής θέσης και της κυβερνησιμότητας της «πρώτης φοράς αριστεράς». Είναι δεδομένο ότι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το κίνημα ενάντια στο χρυσό μέχρι την τελική δικαίωσή μας».
Ως γνωστόν, στις 12 Ιουνίου είχε ανακοινωθεί πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση ευρείας ομάδας εργασίας η οποία θα επεξεργαστεί σχέδιο οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης στη Β/Α Χαλκιδική στον αντίποδα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, «στο πλαίσιο της πάγιας θέσης και δέσμευσης του κόμματος ότι η καταστροφή που λαμβάνει χώρα στις Σκουριές θα σταματήσει από την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα η περιοχή θα αποκατασταθεί από τα βαριά πλήγματα που έχει δεχθεί».
Είχε ήδη προηγηθεί, στις 9 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ευρεία σύσκεψη για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Περιβάλλοντος, Οικονομίας, Τουρισμού, Αγροτικής ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, τα αντίστοιχα τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από και τα αρμόδια υπουργεία και την Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής. 
«Οι αγώνες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ εμβληματικούς αγώνες, τόσο για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, της δημοκρατίας και των κοινωνικών αναγκών, όσο και για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, του φυσικού περιβάλλοντος και τις διεκδικήσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων απέναντι στο αυταρχικό μνημονιακό κράτος. Κυρίως όμως αποτελούν εμβληματικούς αγώνες απέναντι σε ένα υπόδειγμα του πιο ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης που επιχειρήθηκε να επιβληθεί στην περιοχή, υπό το υπεράνω όλων ”δίκαιο” του επενδυτή», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επομένως, πρόκειται για άποψη και όχι για παραβίαση κανόνων.
Ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, στις 9 Απριλίου 2015, ως υπουργός Εργασίας, είχε δηλώσει:
«Εγώ είμαι οπαδός της άποψης ότι είναι μια επένδυση που βλάπτει το περιβάλλον, αλλά και την τοπική οικονομία. Δεν θεωρώ ότι βοηθάει αυτή τη στιγμή την περιοχή σε όλα τα επίπεδα. Είναι αρκετά αμφισβητούμενη η σκοπιμότητα αυτής της επένδυσης.
Νομίζω θα πρέπει να τη ξαναδούμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο προκάτοχός του στο αρμόδιο υπουργείο Π. Λαφαζάνης, που κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, είχε καταφερθεί εναντίον τόσο της συγκεκριμένης επένδυσης, όσο και αυτής στο Ελληνικό:
«Είμαστε αντίθετοι στην Επένδυση του Χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτή τη θέση μας.  Σε κάθε περίπτωση, θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και την προοπτική τους.  Επίσης θα ήθελα να πω πως η εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίησή του ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά, με στόχο την ακύρωσή της».
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται να παραμένει η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα.
Στις 20 Αυγούστου, στο διάγγελμά του για την προκήρυξη των εκλογών, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει μεταξύ των «επιτυχιών» της κυβέρνησής του την «αποφασιστική παρέμβαση για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές».
Στις 29 Αυγούστου 2015, κατά την ομιλία του στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είχε διαφημίσει «το λουκέτο στις Σκουριές» ως ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του.
Το θέμα επανήλθε και στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Σεπτεμβρίου 2015:
«Προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να προστατευθεί το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον ανακλήθηκαν για έλεγχο δύο άδειες που αφορούν το εργοστάσιο εμπλουτισμού της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ανακλήθηκαν οι τεχνικές μελέτες της μεθόδου μεταλλουργίας της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» που είχε προκριθεί ως βασική συνιστώσα του επενδυτικού σχεδίου μιας οι σχετικοί συμβατικοί όροι δεν έχουν εκπληρωθεί από την εργολήπτρια εταιρεία Ελληνικός Χρυσός».
Αναφορά στο θέμα είχε κάνει ο κ. Τσίπρας και κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στις 7 του περασμένου Σεπτεμβρίου: «Κοιτάξτε, εμείς δεν εκβιαζόμαστε. Εμείς μπροστά στην αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε το νόμο δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν. Έχουμε δεσμευθεί για τις θέσεις εργασίας, συμπάσχουμε με αυτούς τους ανθρώπους, από την άλλη πλευρά όμως πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να βάζουν ασπίδα και όμηρους κάποιους εργαζόμενους, όταν θέλουν μπροστά στην υλοποίηση των δικών τους κερδών ή υπέρ κερδών να προκαλέσουν ανεπίστρεπτη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο, γιατί η ζημιά στο περιβάλλον είναι ζημιά στο κοινωνικό σύνολο».
Με λίγα λόγια και εν κατακλείδι: Παρά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη επένδυση είτε για να χαϊδεύει τα αυτιά του ακροατηρίου του, είτε για να κρύβει κάτω από στρώματα χρυσού τα ψέματα που έλεγε περί διακοπής όλων των αποκρατικοποιήσεων – είτε και για τα δυο συγχρόνως!

elzoni.gr