Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Συνεδριάζει το απόγευμα η ΚΕΦΕ ΝΔ: Θερμαίνεται το προεκλογικό κλίμα για την ανάδειξη νέου αρχηγού

ΝΔ: Θερμαίνεται το προεκλογικό κλίμα για την ανάδειξη νέου αρχηγού 
 Ανεβαίνει  σιγά – σιγά ο προεκλογικός πυρετός στη Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι δεν επιλύθηκε ακόμη ο γρίφος με τον ορισμό της ημερομηνίας που θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή αρχηγού.

Οι επιτελείς της Συγγρού θα κάνουν μια ακόμη απόπειρα το απόγευμα της Πέμπτης για να βρουν λύση κατά τη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) η σύνθεση της οποίας έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων.

Τον Άδωνη Γεωργιάδη εκπροσωπεί στην ΚΕΦΕ ο συνεργάτης του Στέφανος Σταμούλης, τον Ευάγγελο Μεϊμαρακη ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τάσος Γαϊτάνης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας, και τον Απόστολο Τζιτζικώστα η βουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.  

Τα συνολικά 17 μέλη της Επιτροπής, που προεδρεύεται από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, αφού ακούσουν τις εισηγήσεις των τεχνικών συμβούλων για τον χρόνο και το χρήμα που απαιτούνται για να στηθεί ένα ασφαλές πληροφοριακό σύστημα που θα εγγυάται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, θα αποφασίσουν για την ημερομηνία, αλλά και τα σημεία που θα  στηθούν οι κάλπες.

Στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων, πάντως, έχουν αρχίσει να καταστρώνονται προγράμματα περιοδειών που θα κάνουν και οι τέσσερις υποψήφιοι, προκειμένου να κινητοποιήσουν μέλη, φίλους και ψηφοφόρους της ΝΔ να προσέλθουν στις κάλπες.

Τις πρώτες εκτός έδρας κινήσεις ξεκινά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος εγκαινιάζει το απόγευμα της Πέμπτης τα γραφεία του στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 39, στις 19.30), ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει περιοδείες με πρώτο σταθμό την Πάτρα.
Επισκέψεις στην περιφέρεια ετοιμάζουν και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, με τις πληροφορίες να θέλουν τον κ. Γεωργιάδη να ταξιδεύει –κατά τα αμερικανικά πρότυπα- με ειδικό διαμορφωμένο πούλμαν, τον κ. Μητσοτάκη να σχεδιάζει στοχευμένες ομιλίες όπου θα επισκευθεί το Σαββατο το Ξυλόκαστρο, το Κιάτο και την Κόρινθο και τον κ. Μεϊμαράκη να δίνει, όπως λένε συνεργάτες του, προτεραιότητα στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα, καθώς τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα διαδεχθούν άμεσα η μάχη για τα προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση θέλει να τα περάσει με ένα άρθρο.

«Κομμένο το καλαμπούρι»

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε, εξάλλου, το στίγμα των προθέσεων αντιδρώντας έντονα στα σχόλια του πρωθυπουργού για την εκλογική μαχήυ στη ΝΔ. «Δεν καταλαβαίνω το άγχος σας για το ποιός θα είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. «Θα έλεγα δε πως δεν είναι σωστό να παρεμβαίνετε τόσο πολύ σε αυτά. Έτσι μην έχετε και τόση αγωνία. Και για να σας λύσω την αγωνία όποιος και να είναι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η Νέα Δημοκρατία θα είναι συγκροτημένη, ενωμένη, δυνατή. Θα έχει την ίδια άποψη τουλάχιστον σε αυτά τα ζητήματα. Εγώ δεν έδωσα, δεν έκανα εκλογές για να λύσω το πρόβλημα με το Λαφαζάνη, εσείς το κάνατε. Εμείς θα το λύσουμε εδώ, φιλικά , μια παρέα είμαστε και έτσι θα μας αντιμετωπίζετε. Άρα θα μιλάτε πάντα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ανεξαρτήτως του ονόματος και του επιθέτου. Θεωρώ και πολιτικά λάθος να κάνετε και τέτοιες αναμίξεις. Εγώ δεν αναμίχτηκα στα εσωκομματικά σας, ούτε κανείς από τη Νέα Δημοκρατία. Και είναι κατανοητό γιατί το κάνετε, κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν περίμενα να πέσετε και σε τόσο επίπεδο χαμηλό. Λυπάμαι πραγματικά, πραγματικά λυπάμαι, γιατί έχετε υποστεί μετάλλαξη. Άλλος ο Τσίπρας που εγώ ήξερα. Ναι, κύριοι συνάδελφοι, τα δικά σας θέματα τα λύνετε μόνοι σας. Εσείς θα μας πείτε τι θα κάνουμε;  Άρα λοιπόν κομμένο το καλαμπούρι και αυτό το παραμύθι».

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε η πρωτοβουλία της διοίκησης της ΕΡΤ να σπεύσει να οργανώσει τηλεοπτικό debate, προτού καν ξεκαθαρίσει το πεδίο με τα διαδικαστικά ζητήματα της οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας. Παρά, πάντως, τις απορίες που προκλήθηκαν, οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν ανοικτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο επίσης θα συζητηθεί στο πλαίσιο της ΚΕΦΕ, καθώς ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο κ. Τζιτζικώστας έχουν προτείνει και την οργάνωση ανοιχτών συνδιασκέψεων στις οποίες να παρουσιάσουν τις θέσεις τους όλοι οι υποψήφιοι.

Συνεργάτες του Αποστόλου Τζιτζικώστα, σχολιάζοντας τα περί debate, ανέφεραν: «Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που διευκολύνει το δημόσιο διάλογο για την ανάδειξη των θέσεων των υποψήφιων Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή τουλάχιστον πέντε θεματικών συνδιασκέψεων για την Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή τουλάχιστον πέντε θεματικών συνδιασκέψεων για  την Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Συνοχή, τους Νέους και την Ανεργία, τους Θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος».

«Συμφωνούμε και με τη διεξαγωγή debate εφόσον το αποδέχονται όλοι οι υποψήφιοι», συνέχιζαν πηγές από το επιτελείο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ απαντώντας σε σχόλια που έγιναν επειδή στις πέντε θεματικές δεν περιλαμβάνονται τα εθνικά θέματα, σημείωναν ότι, επ΄ αυτών, «οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρες και αδιαπραγμάτευτες».

protothema.gr