Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Φ.Γεννηματά: Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε νέο αδιέξοδο - Μην ψάχνετε πρόθυμες εφεδρείες σε εμάς

Αθήνα
Επίθεση στην κυβέρνηση για μεγάλα και ωραία λόγια και προσπάθεια δημιουργίας «εικονικής πραγματικότητας» μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, τη στιγμή που τα πραγματικά προβλήματα είναι κρίσιμα και τεράστια εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέο αδιέξοδο», τόνισε κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη και νέα εξόχως υφεσιακά μέτρα. Διαφωνούμε ριζικά και δεν στηρίζουμε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές, ξεκαθάρισε. «Η ελπίδα δεν πέθανε απλώς πλέον δεν την εκφράζετε εσείς» είπε χαρακτηριστικά η Φ.Γεννηματά.«Φτάνει πια με τα ωραία λόγια και τις περήφανες αναφορές σε δήθεν εθνική αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια δεν είναι τα μεγάλα λόγια, που ανακαλείς την επόμενη μέρα. Χρησιμοποιείτε το 'παράλληλο πρόγραμμα' ως το καινούργιο σας 'παραμύθι'. Γενικότητες για 'ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη', ψέλλισμα μόνο για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται» είπε η κυρία Γεννηματά.

«Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέο αδιέξοδο, σε μερικούς μήνες θα φθάσατε σε χειρότερο σημείο από αυτό που μας φέρατε τον Ιούνιο», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου για την αναγκαία ανάπτυξη, αλλά και για μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς του κράτους «μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη».

Εκτενή αναφορά έκανε στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που «με την φοροκαταιγίδα, και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών αποκαλύπτει την σκληρή αλήθεια» και στα εξόχως υφεσιακά μέτρα που περιέχει η συμφωνία με τους δανειστές, στα οποία «θα μας βρείτε απέναντι».

«Μην αναζητάτε σε εμάς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ούτε αφελείς συνενόχους, ούτε πρόθυμες εφεδρείες» τόνισε η κυρία Γεννηματά σε άλλο σημείο, κόβοντας τη γέφυρα -πριν καλά-καλά τη ρίξει ο πρωθυπουργός- για συμμαχία.

Να το καταστήσουμε σαφές, τόνισε για το τρίτο μνημόνιο, «εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς διαπραγματευτήκατε, και εσείς θα κριθείτε».

Η κυρία Γεννηματά, υπογράμμισε τις θέσεις και τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ και τα μεγάλα «όχι» τα οποία θα υπερασπιστεί (όχι σε ομαδικές απολύσεις, συντάξεις πείνας, εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας).

Επανέλαβε δε αρκετές φορές την κατηγορία στην κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τους αγρότες και τους συνταξιούχους.

«Η στροφή στο ρεαλισμό, την οποία δήθεν επιδιώκει ο κ. Τσίπρας, δεν συνοδεύεται από μια προοδευτική πολιτική. Δεν μπορείτε να βρείτε ούτε “ισοδύναμα” για να προστατεύσετε τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τη μεσαία τάξη. Ακόμη και το 23% στην εκπαίδευση το αντιμετωπίσατε με επικοινωνιακό τρικ. Το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα, όταν περάσει το «πάγωμα» και έρθει η ώρα της «απόψυξης» των μέτρων. Και αφήστε τις αστειότητες σαν και αυτές που ακούσαμε χθες από τον Υπουργό Πολιτισμού. Γι’ αυτό χθες ο κ. Τσίπρας εξαίρεσε από τις προτεραιότητες του στην διαπραγμάτευση τους αγρότες και τους συνταξιούχους. Τους εγκατέλειψε» τόνισε.

Η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε ακόμη στο αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πράττει το ακριβώς αντίθετο. Έχει συγκρουστεί για ιδεοληπτικούς ή μικροκομματικούς λόγους με οποιονδήποτε έχει επενδύσει ή επιχειρήσει να επενδύσει στην Ελλάδα. Στα Λιμάνια, στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, στο Ελληνικό, στις Σκουριές Χαλκιδικής».

Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους κρίσιμους παραγωγικούς τομείς, αναφερόμενη στην αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, στην εστίαση και στα νησιά, στην καθυστέρηση των επενδύσεων στην ενέργεια (πχ διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες), στην επιβολή των capital controls που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

«Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει προοπτική για την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα» τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Γεννηματά, ως άλλη μια ένδειξη της ατολμίας και της έλλειψης διάθεσης της κυβέρνησης για ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο. «Καλώ τώρα τον κ. Τσίπρα, να συμφωνήσουμε στο πρώτο βήμα, που δεν απαιτεί και συνταγματικές αλλαγές, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του bonus που διχάζει και οδηγεί σε πλασματικούς συσχετισμούς. Όχι γενικόλογες αναφορές περί “διαλόγου για τον εκλογικό νόμο”. Αν είστε ειλικρινής, ελάτε να θέσουμε τις βάσεις για μεγάλες αλλαγές, χωρίς παιγνίδια και καθυστερήσεις».

Για στήριξη και συμβολή στην εθνική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση, απομείωση και επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, δεσμεύθηκε η κυρία Γεννηματά, αφού προηγουμένως καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα στη θέση που βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ, μετά την εγκατάλειψη των μεγαλοστομιών περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και Διεθνούς Διάσκεψης για αυτό.

«Όμως κ. Τσίπρα μην ξεχνάτε: Προηγείται η ιδιαίτερα δύσκολη αξιολόγηση του Προγράμματος. Και με την ευκαιρία: Ας μας πει ευθέως ο Πρωθυπουργός. Τι εννοεί ο κ. Μοσκοβισί όταν μιλάει για ανάγκη νέων μέτρων;» είπε.

Στο τέλος της ομιλίας της η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι «καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο καθένας μας κρίνεται. Και πάνω από όλα για τις πράξεις του. Εμείς θα συνεχίσουμε κρατώντας ανοιχτά τα μέτωπα με τις 2 “συμπληγάδες”, που τροφοδοτεί ο εκλογικός νόμος. Θα περάσουμε μέσα από αυτές. Μέτωπα και με την συντήρηση, αλλά και τον αριστερό λαϊκισμό.»

» Σας ακούσαμε κύριε Τσίπρα να καλείτε στη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε, σε πολύ κρίσιμες ώρες για τη πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο «δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας.»

» Ξέρετε κ. Τσίπρα, προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ποιος είναι ο δικός σχετικός απολογισμός κ. πρωθυπουργέ; Απολύτως Μηδενικός!».

«Το ηθικό σας πλεονέκτημα ως 'άσπιλου και αμόλυντου υπερασπιστή του δικαίου' κάηκε όπως κάηκαν τα όνειρα εκατομμυρίων Ελλήνων που πίστεψαν ότι θα τους οδηγήσετε στη γη της Επαγγελίας. Η ελπίδα δεν πέθανε όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς» κατέληξε η κυρία Γεννηματά.

Newsroom ΔΟΛ