Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων.
ήφο εμπιστοσύνης με 155 "ναι" και 144 "όχι" έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε σύνολο 299 βουλευτών, κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, μετά το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, ξεκινώντας την ομιλία του ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να αλλάξει η διαδικασία στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, να μη μιλάνε όλοι οι υπουργοί μαζί ώστε να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος με την αντιπολίτευση.
«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της 4ετίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η 4ετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.
Σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια 4ετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.
Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι «οι προγραμματικές δηλώσεις χρησιμοποιήθηκαν από την ΝΔ για εσωκομματικούς λόγους, για το ποιός θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα», ενώ πρόσθεσε ότι «με όποιον αρχηγό, δεν πρόκειται να δείτε εξουσία ούτε αυτή την τετραετία, ούτε την επόμενη».
Ωστόσο, τα "αίματα είχαν ανάψει από νωρίς με την κόντρα του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για πολιτική απάτη και αλαζονεία. Κατά την ομιλία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι στις ΗΠΑ μίλησε εναντίον της χώρας -για τα θέματα διαφθοράς- και ότι δεν ήταν θέμα μετάφρασης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι είναι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση που αναιρεί τη δυνατότητα για αναδιάρθρωσή του, αντίθετα με όσα δημοσίως διακηρύσσει.
Κλείνοντας είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
Απαντώντας στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο Πρωθυπουργός είπε: "Θα πετύχουμε αυτή την εθνική προσπάθεια, είτε τη στηρίξετε είτε όχι", ενώ χαρακτήρισε ατόπημα την αναφορά του κ. Μεϊμαράκη στο χρέος. Στο σχόλιο του κ. Μεϊμαράκη ότι απόψε ο πρωθυπουργός επιχείρησε παρέμβαση στα εσωκομματικά της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν είχε καμία πρόθεση παρέμβασης αλλά η τοποθέτησή του ήταν πολιτική και αφορούσε στο χρέος για το οποίο υπάρχει εθνική στρατηγική».
Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο. «Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε σε πολύ κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας. Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο "δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας"», είπε η κ. Γεννηματά και σημείωσε ότι «προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει».
Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι «αντιδεξιός δεν χαρακτηρίζεται κανείς ούτε μόνο λόγω ιστορικής παράδοσης, ούτε επειδή απλά καταλαμβάνει την αριστερή πτέρυγα των εδράνων του Κοινοβουλίου… Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται, κ. Τσίπρα. Με λίγα λόγια, κ. Τσίπρα, δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού ούτε προοδευτικότητας».
Δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε το 36% ως έγκριση των αντιλαϊκών πολιτικών σας, είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Μπορεί και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας. Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ο δρόμος που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα μας οδηγεί μόνο σε συνεχείς θυσίες. Δεν είναι μονόδρομος όπως τον παρουσιάζουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.
«Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι" και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό». Με τη φράση αυτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: «Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι, ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με τη διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ¨ακροδεξιό Ποτάμι¨. Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση του γραφείου σας που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε».
Να ζητήσει συγνώμη από τον λαό που τον πίστεψε και ιδίως από τη νεολαία, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες του και ψήφισε Μνημόνιο. Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κυβερνάει με το μπόνους των 50 εδρών, όπως ακριβώς και οι «δεξιές κυβερνήσεις» και πως παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα εκλογικά ποσοστά, τα οποία - λαμβανομένης υπόψη της αποχής - δείχνουν ότι τον ψήφισαν μόλις 22 στους 100 Έλληνες.