Τον Φεβρουάριο του 2015, είχαμε μια κραυγή κατά του μνημονίου.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, είχαμε μια ωδή στο μνημόνιο, πλην όμως με αντιμνημονιακή ρητορεία.
Τον Φεβρουάριο του 2015, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε πως θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, δεν θα ζητήσει παράταση του προγράμματος, θα καταργήσει τη λιτότητα και τα μνημόνια, δεν θα προχωρήσει στην αξιολόγηση, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη ως δώρο Χριστουγέννων στους κάτω των 700 ευρώ, κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ ώστε να ελέγχει το Δημόσιο τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα του Δημοσίου, ενδιάμεσο φορέα για τα «κόκκινα δάνεια».
Τον Οκτώβριο του 2015 υποσχέθηκε «τήρηση των συμφωνηθέντων», ισχυρό πιστωτικό σύστημα μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ είπε ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Παράλληλα ξαναϋποσχέθηκε έλεγχο των διοικήσεων των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται – γιατί δεν το έκανε αυτούς τους μήνες; - ενώ βρέθηκε με ένα σωρό «ανοιχτά θέματα» που υποτίθεται ότι θα διαπραγματευτεί και που τον Φεβρουάριο παρουσίαζε ως δεδομένα.
Και για του λόγου το αληθές:
Αλέξης Τσίπρας, Προγραμματικές, 8 Φεβρουαρίου 2015
-Η αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις, με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε με την ψήφο του λαού μας στις πρόσφατες εκλογές.
Η δέσμευση αυτή αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο πυρήνα της πολιτικής μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν άμεσα όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.
Για μένα προσωπικά, αλλά και για κάθε μέλος της Κυβέρνησης, η δέσμευση αυτή είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας.
-Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνησή μας, μαζί με όσες και όσους στηρίζουν τις προσπάθειές μας σε ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, με μοναδικό γνώμονα την κοινωνική σωτηρία, θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η Κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της και εκπροσώπησε τίμια, αταλάντευτα, χωρίς πισωγυρίσματα όλους και όλες ξεχωριστά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εν ονόματι και κατ’ εντολή των οποίων βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας.
-Οι συνθήκες δεν γράφουν λιτότητα και μνημόνια.
-Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία, δεν διαπραγματευόμαστε τη λαϊκή κυριαρχία, δεν διαπραγματευόμαστε τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης του Γενάρη!
-Ούτε και είναι δυνατό να ζητείται σήμερα από τη νέα ελληνική Κυβέρνηση, στο όνομα τεχνικών δυσκολιών, η επέκταση ενός προγράμματος που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα, πριν λίγες μέρες, από τον ελληνικό λαό.
-Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12. 000 ευρώ.
-Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Θέλω, όμως, εδώ να είμαι ξεκάθαρος. Καλώ όλους τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014.
Το 2015, όμως, δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση.
-Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
-Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως.
-Συγκεκριμένα, είναι αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες -που ανακεφαλαιοποιήθηκαν άλλωστε με χρήματα του ελληνικού λαού- λαμβάνοντας βεβαίως πάντα υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.
-Επίσης, θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για την διαχείριση των «κόκκινων» και επιχειρηματικών δανείων, που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και τους μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.
-Πρώτη δέσμευση της Κυβέρνησής μας είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκε με το περίφημο e-mail ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρώην Πρωθυπουργός προς τους εταίρους και την τρόικα.
Καμία, λοιπόν, αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων!
Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. (Η Ίσκρα τους έγραψε ότι «είναι κάθε λέξη του μνημονίου)
-Η μόνη μας στήριξη η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Στο αυριανό Eurogroup δεν θα βρίσκεται μόνο ο Βαρουφάκης, αλλά οι φτωχοί, οι άνεργοι… Θα μας τραβάνε από το μανίκι να μην γυρίσουμε σκυμμένοι.
-Το μνημόνιο ακυρώθηκε από τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν ζητάμε επιπλέον χρήματα, μόνο τεχνικές διευκολύνσεις (ΤΧΣ, έντοκα, δηλαδή χρήματα)
-Να συνεχίσουμε το δρόμο της λιτότητας, να πάρουμε και άλλα δανεικά, να αποδεχθούμε την αξιολόγηση της Τρόικας και να αγνοήσουμε τον ελληνικό λαό αλλά και την κοινή λογική; (στην ομιλία του κατά τη λήξη της συζήτησης στις 10 προς 11 Φεβρουαρίου 2015)
Αλέξης Τσίπρας, Προγραμματικές, 5 Οκτωβρίου 2015
- Μέσα σε αυτή την τετραετία έχουμε την ξεκάθαρη εντολή, πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από την βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων.
-Διότι, αν και η Συμφωνία αυτή αναμφισβήτητα, αναμφίβολα περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, εγγράφει εντούτοις ταυτόχρονα και την αντίσταση του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης.
-Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα και να εκκινήσουμε την προσπάθεια των μεγάλων αλλαγών, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και εμπιστοσύνη σημαίνει τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά αλλά και ισχυρό πιστωτικό σύστημα, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα της οικονομίας, τόσο μέσω της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές δανεισμού όσο όμως και μέσω της ιδιωτικής χρηματοδότησης παραγωγικών και αναπτυξιακών επενδύσεων.
-Ωστόσο γνωρίζουμε, επίσης, ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διασφαλίζοντας πλήρως τις καταθέσεις, αλλά ταυτόχρονα και εξυγιαίνοντας το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα», δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα, δάνεια.
Η επιτυχής έκβαση αυτών των δύο κρίσιμων διαδικασιών, που προβλέπονται στη συμφωνία, δηλαδή η απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του έτους, είναι ίσως ο πιο κρίσιμος κάβος για την αρχή της ανάκαμψης.
-Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με συγκεκριμένη στρατηγική, με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις.
Θα προτείνουμε συγκεκριμένα την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια. Θα προτείνουμε τη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά και μία μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο και να υποστηρίξουμε την επενδυτική δραστηριότητα, αλλά και την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.
-Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής είναι δεδομένο ότι θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει ταχύτατα σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καλύψει έτσι το χαμένο έδαφος της τελευταίας πενταετίας.
-Βιώσαμε, λοιπόν, όλοι μας μία παγκόσμια πρωτοτυπία, το ελληνικό κράτος να αγοράζει επί της ουσίας τις τράπεζες, αφήνοντας όμως τη διοίκησή τους, το μάνατζμεντ τους στους προηγούμενους μετόχους. Είναι και αυτό άλλο ένα επεισόδιο που αποδεικνύει τις βαθιές σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία στον τόπο μας.
Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.
Και ο υπουργός Οικονομικών:
Τον Φεβρουάριο 2015 ο κ. Τσακαλώτος δεσμευόταν ότι δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα υπογράψει πρόγραμμα, δεν θα συνομιλήσουν με την τρόικα, δεν θα εφαρμόσουν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά τις δικές τους ιδέες και θα συνεργαστούν με τα BRICS και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τα «εναλλακτικά μοντέλα τους».
Τον Οκτώβριο του 2015, ο Τσακαλώτος υπερασπίστηκε και το μνημόνιο και την αξιολόγηση, γιατί θα δημιουργήσουν «συνθήκες για ανάπτυξη».
Και για του λόγου το αληθές:
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Προγραμματικές, 10 Φεβρουαρίου 2015
-Συγχρόνως, για τα αποθέματα, όπως το χρέος, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε καν για ισορροπία, όταν φτάνει στο 180% του ΑΕΠ ενώ όταν άρχισε η κρίση ήταν στο 120%. Μόνο και μόνο γι’ αυτό το λόγο μία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα μπορούσε να βάλει την υπογραφή της στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
-Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε.
-Δεσμευόμαστε, επίσης, ότι δεν θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα με την Τρόικα.
-Βεβαίως, είναι εδώ ο ΟΟΣΑ για να συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την εργαλειοθήκη. Θα συζητήσουμε με τον ΟΟΣΑ τις δικές μας ιδέες.
-Η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμβάλει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού μοντέλου λειτουργίας της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, που να στηρίζεται στη συνεργασία και την αλληλεγγύη και όχι στον εξαντλητικό ανταγωνισμό και στο οικονομικό και κοινωνικό ντάμπινγκ.
Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε την επέκταση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, τόσο με τις χώρες με τις οποίες διατηρούμε παραδοσιακούς δεσμούς, όσο και με τις αναδυόμενες οικονομίες των BRICS, και με χώρες της Λατινικής Αμερικής που προσπαθούν να οικοδομήσουν την οικονομική τους πολιτική –εσωτερική και εξωτερική– πάνω σε ένα διαφορετικό μοντέλο.
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Προγραμματικές, 6 Οκτωβρίου 2015
«Το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ανακεφαλαιοποίηση και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, θα δημιουργήσουν συνθήκες για ανάπτυξη».
Τα συμπεράσματα δικά σας…
elzoni.gr