«Ένα πράγμα ξέρω. Αν η Αριστερά δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί και ένας από τους λόγους θα είναι από τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς αν σέβεται ή όχι τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και το πλουραλισμό», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Ένα πράγμα ξέρω για να υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα. Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα πως θα το διαχειριστεί», τόνισε.
Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε, επίσης, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα επιστρέψουν στη χώρα τα χρήματα που έφυγαν, καθώς και από το αν θα επιστρέψουν οι επενδυτές.
Επίσης, από το πως η κυβέρνηση θα χειριστεί αυτό το Ταμείο (σ.σ. που προβλέπει η συμφωνία) προκειμένου να είναι και αναπτυξιακό, το συνταξιοδοτικό και το αν θα μπορέσει να διαμορφωθεί μια διαφορετική σχέση ανάμεσα στο κράτος και στην κοινωνία.
Επιπλέον, όπως τόνισε, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα χτυπηθεί το παλιό πολιτικό σύστημα, από το πως θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη. Ήδη, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος έχουμε προσπαθήσει να μεταφέρουμε ορισμένα βάρη σε αυτούς που μπορούν να προσφέρουν περισσότερο, ενώ, όπως είπε, πολλά δεν μας τα επέτρεψαν.
Υπάρχουν βαριά μέτρα όπως αυτό του ΦΠΑ, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, και συμπλήρωσε ότι η αύξηση της εισπραξιμότητας θα βοηθήσει την κυβέρνηση να διορθώσει αδικίες, π.χ. στα νησιά αλλά και άλλες.
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι την Κυριακή (σ.σ. που έκλεισε η συμφωνία) ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής του. Όπως σημείωσε, δεν υπήρχε επιλογή, ούτε βεβαιότητες. «Ούτε το σωστό είναι από τη μια μεριά και το λάθος από την άλλη. Να κάνουμε ότι μπορούμε για τον κόσμο της εργασίας και για αυτόν τον τόπο».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ