Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Απόβαση επιχειρηματιών στην Κούβα της Καραϊβικής, ασφυξία στην «Κούβα της Μεσογείου»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει διαλυθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί πρωτοκλασάτοι του ονειρεύονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κούβα της Μεσογείου (και ο κ. Τσίπρας κοκορεύεται ότι έλαβε τα συγχαρητήρια του «συντρόφου Φιντέλ» για το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα ενός κίβδηλου δημοψηφίσματος), η Αβάνα ακολουθεί τον ακριβώς αντίθετο δρόμο.
Μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όλοι σπεύδουν στην Κούβα για μπίζνες.
Στο νησί της Καραϊβικής έχουμε πραγματική απόβαση Ευρωπαίων αξιωματούχων και επιχειρηματιών.
Στελέχη εβδομήντα πέντε εταιρειών συνόδευσαν τον υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Σόρια κατά την επίσκεψή του στην Κούβα, ενώ στελέχη εκατόν σαράντα εταιρειών συνόδευσαν τον Κάρλο Καλέντα, υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας αρμόδιο για το εμπόριο.

Έχει ήδη δρομολογηθεί επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας 100 γερμανικών επιχειρήσεων, ενώ παρόμοιες επισκέψεις έχουν πραγματοποιήσει αξιωματούχοι και επιχειρηματίες από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία τις τελευταίες εβδομάδες.
Παράλληλα, δεκάδες αμερικανικές εταιρείες έχουν στείλει αντιπροσώπους στο νησί για να διερευνήσουν δυνατότητες δραστηριοποίησής τους εκεί—συμπεριλαμβανομένων γνωστών ονομάτων όπως οι Johnson & Johnson, Dow Chemical , Microsoft, Google, Dell και των μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών.
Ιταλικές εταιρείες σχεδιάζουν 14 έργα στην κινεζικού τύπου ειδική οικονομική ζώνη της Κούβας, γύρω από νέο λιμάνι με υποδομές υποδοχής πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Μαριέλ.
Η Ισπανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας, μετά τη Βενεζουέλα και την Κίνα, και οι τουριστικές της επιχειρήσεις, ιδίως η Sol Meliá, διαχειρίζονται δεκάδες ξενοδοχεία στη νήσο.
Η οικονομική ζώνη Μαριέλ είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές διότι επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να επαναπατρίζουν τα κέρδη τους χάρη σ' ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
Πάνε οι καιροί που οι εγχώριοι σύντροφοι έσπευδαν στην Κούβα για εργασία στις φυτείες, προκειμένου να λάβουν μαθήματα σοσιαλιστικού μετασχηματισμού!

elzoni.gr