Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Η Ελλάδα στον αστερισμό της…κατάληψης | Ένταση στα Προπύλαια, αντιεξουσιαστές στο προαύλιο της Βουλής


 «Ντόμινο» καταλήψεων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα, με ομάδες αντιεξουσιαστών να έχουν εισβάλει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, δήμους ή ακόμα και πολιτικά γραφεία και να δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα των φυλακισμένων απεργών πείνας.
Αναστάτωση επικράτησε το μεσημέρι στο προαύλιο της Βουλής, όταν εισέβαλαν στο χώρο άτομα που συμμετέχουν στην κατάληψη της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Οι αντιεξουσιαστές φώναξαν συνθήματα, πέταξαν φέιγ βολάν και λίγο αργότερα αποχώρησαν –όχι, όμως, πριν η αστυνομία προχωρήσει σε 20 προσαγωγές.
Επεισοδιακή αποδείχτηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών στα Προπύλαια, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κατάληψη Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα της. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, εκδιώχθηκαν από τους καταληψίες και υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν προς την πλατεία Κοραή. Μάλιστα, τα περίπου 100 μέλη του ΔΕΠ τόνισαν ότι οι αντιεξουσιαστές φώναζαν συνθήματα και ύβρεις εναντίον τους.
Εκτός από την κατάληψη του ιστορικού κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών που διαμαρτύρονται για τις φυλακές ύψιστης ασφαλείας (τύπου Γ’), ομάδα νεαρών έχει εισβάλει από το πρωί στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Υπό κατάληψη τελεί και το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι νεαροί σήκωσαν πανό, με τα αιτήματά τους, στον 5ο όροφο του κτιρίου και διαμήνυσαν ότι η κατάληψη γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στην ομάδα που έχει κάνει κατάληψη στο ΕΚΠΑ.
Νωρίς το πρωί, και πιο συγκεκριμένα στις 7:00, αντιεξουσιαστές εισέβαλαν και στο δημαρχείο της Νέας Σμύρνης. Τα αιτήματα, όπως σε όλες τις περιπτώσεις καταλήψεων, είναι κοινά. Οι ομάδα των νεαρών από τη Νέα Σμύρνη ζητά την απελευθέρωση των συντρόφων τους που βρίσκονται σε απεργία πείνας (Νίκος Μαζιώτης, Κ.  Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας, Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης κ.α.), την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού.    
Στην Πάτρα, ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας στο κέντρο της πόλης και ανάρτησε πανό με τα ίδια αιτήματα. Μια δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής στην οδό Κορίνθου, φωνάζοντας συνθήματα.
Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί και το δημαρχείο της Ξάνθης από ομάδα 50 νεαρών, οι οποίοι δηλώνουν αλληλέγγυοι με τον αγώνα των ίδιων απεργών πείνας.  Από το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης έχει στηθεί μικροφωνική ενώ οι καταληψίες μοιράζουν κείμενα του Δικτύου Άγνωστων Κρατουμένων και του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων Αγωνιστών.