Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Συρία: Νόμιζε ότι ο φωτογράφος κρατάει όπλο και «παραδόθηκε» | Η 4χρονη που συγκλόνισε τον κόσμο

Συρία: Νόμιζε ότι ο φωτογράφος κρατάει όπλο και «παραδόθηκε» | Η 4χρονη που συγκλόνισε τον κόσμο 
Στα παιδικά ματάκια της 4χρονης Άντι Χουντέα, η φωτογραφική μηχανή δεν έχει καμία διαφορά από ένα όπλο. Έτσι, το νήπιο από τη Συρία «παραδόθηκε» στο φωτογράφο, σηκώνοντας τα χέρια της ψηλά –μια κίνηση που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. 
Το παγωμένο και ελαφρώς μπερδεμένο βλέμμα του κοριτσιού δείχνει με τον πιο σκληρό τρόπο, τον πόνο και τις φρικιαστικές στιγμές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες. Το φωτογραφικό «κλικ» ελήφθη από τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Οσμάν Σαγκιρλί τον περασμένο Δεκέμβριο στο στρατόπεδο προσφύγων Άτμεν κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. 

Η Άντι Χουντέα ζει στο στρατόπεδο από το 2012 με τη μητέρα και τα τρία της αδέλφια. Ο πατέρας της δολοφονήθηκε το 2012 στη σφαγή της Χαμά και έκτοτε τόσο η 4χρονη όσο και τα αδέλφια της έχουν «μάθει» να σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με κάποιον ένοπλο. 

Η φωτογραφία του μικρού κοριτσιού έχει συγκινήσει τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι την «μοιράζονται» με φίλους και γνωστούς με ταχύτατους ρυθμούς. Ήδη, η εικόνα μετρά περισσότερα από 14.000 retweets, αριθμός που αυξάνεται ώρα με την ώρα. 

Τη φωτογραφία ανάρτησε στο Twitter πρώτη η φωτορεπόρτερ Νάντια Αμπού Σαμπάν από την Παλαιστίνη, η οποία τη συνόδευσε με το σχόλιο: «Νόμιζε ότι είχε στα χέρια του όπλο και όχι κάμερα και έτσι παραδόθηκε».  

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι χρήστες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η φωτογραφία είναι κατασκευασμένη, δημοσιογράφος του βρετανικού BBC κατάφερε να επικοινωνήσει με τον φωτογράφο, ο οποίος επιβεβαίωσε τη γνησιότητά της. Ο πενταετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία «μετρά» 220.000 θύματα, 10.000 εκ των οποίων υπολογίζεται ότι είναι παιδιά. 


e-typos.com