Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Αυστηρή προειδοποίηση Στουρνάρα εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος

Αυστηρή προειδοποίηση Στουρνάρα εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία - Ήδη η αγορά έχει πρόβλημα ρευστότητας
Ο τραπεζίτης της χώρας και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντα Ζολώτα, έκανε μία δυναμική παρέμβαση στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Ο κ. Στουρνάρας σε μία παρέμβαση που θα συζητηθεί έκανε λόγο για μεγάλο κίνδυνο να γίνει μία ανεπανόρθωτη βλάβη της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και για αυτό έκανε έκκληση στα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να τους πω ότι θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να ‘δέσουν’, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική ανάπτυξη. Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του Ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας με αφορμή τις εξελίξεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για "κρίση των τελευταίων ημερών" και αποκάλυψε πως η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται ήδη με ταχύ ρυθμό και υπάρχει ήδη ορατός ο κίνδυνος να ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας που ξεκίνησε.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει εκτός ευρωζώνης, αλλά και να έχει μία μεγάλη ακμή. Δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως "υπάρχουν κι άλλοι που φαινεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, χωρίς να σέβεται τους κανόνες της και να τηρεί τις δεσμεύσεις της".

Βέβαια σε αυτό το σημείο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σημείωσε πως η πρόσφατη ιστορία με την κρίση έδειξε, πως "η Ελλάδα μπόρεσε να πετύχει τους στόχους της μόνο όταν σεβάστηκε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους αξιοποίησε προς όφελός της".

Ο κ. Στουρνάρας αφού έκανε μία αναδρομή στην πορεία της χώρας στα χρόνια της κρίσης και τις συνέπειες, αλλά και  τις θυσίες του ελληνικού λαού, δήλωσε πως πλέον έχουν αποκατασταθεί πολλά από τα κρίσιμα μεγέθη. Μιλώντας και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απηύθυνε αυστηρότατο μήνυμα λέγοντας πως η κρίση των τελευταίων ημερών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ανεπανόρθωτη ζημιά στην ελληνική οικονομία.
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, έκανε λόγο για την προσωπική γνωριμία με όλους τους βουλευτές και τους κάλεσε μετά από όλα αυτά τα σκληρά μέτρα που έχουν ψηφίσει, να συνεκτιμήσουν πριν ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεγάλο και άμεσο κίνδυνο.

Μάλιστα, καλώντας τα κόμματα για συνεννόηση, δήλωσε πως εάν γίνει αυτό τότε θα έχουν δώσει μία οριστική απάντηση σε όλους εκείνους "που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της ζώνης του Ευρώ".

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίο με ανακοίνωσή του σημειώνει πως "ο κ. Στουρνάρας έχοντας την ευθύνη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, έχει στο νου του τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού".