Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Κορυφώνεται η αγωνία 48 ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία - Ποιοί βουλευτές θα "βγάλουν" Πρόεδρο Δημοκρατίας


Κορυφώνεται η αγωνία 48 ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία - Ποιοί βουλευτές θα `βγάλουν` Πρόεδρο Δημοκρατίας - Ποιούς άγχωσε η δήλωση ΚουβέληΔυο 24ωρα πριν γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιό θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης.
Μέσα σε όλα αυτά είναι και το κλίμα πόλωσης το οποίο θυμίζει περισσότερο κλίμα εθνικών εκλογών. Με άλλους βουλευτές να ξεκαθαρίζουν την θέση τους και άλλους να πηγαίνουν από το “όχι” στο “ναι” και από το “ναι” στο “όχι”.
Με πολιτικούς αρχηγούς να λύνουν τα λουριά στους βουλευτές τους, όπως ο Φώτης Κουβέλης και να δίνουν άλλο σασπένς στις διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με αυτές τις εξελίξεις κυλήσει μέχρι στιγμής πολιτικά η ημέρα.

Το πρωί, η ανεξάρτητη βουλευτής, Μικα Ιατρίδη, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 αρνήθηκε παρά τις επίμονες πιέσεις να απαντήσει αν θα πει «ναι» ή «όχι» και το μόνο που είπε είναι ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της.
Ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, είπε ότι έχει αποφασίσει να ψηφίσει «ναι» και στις τρεις ψηφοφορίες, ενώ ο ανεξάρτητος Βασίλης Καπερνάρος σήμετα είναι προς το «όχι».
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, αποκάλυψε ο ίδιος ότι έστειλε sms στους ανεξάρτητους βουλευτές που ήταν παλαιότερα στο κόμμα του ζητώντας τους να ψηφίσουν «όχι».
Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, έκανε όμως σήμερα την πιο αξιοπρόσεκτη δήλωση λέγοντας στο BHMA FM, ότι δεν θα είναι αποστάτες και αργυρώνητοι όσοι ψηφίσουν «ναι» για Πρόεδρο.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στην ψηφοφορία της Τετάρτης θα συγκεντρώσει 164 με 165 ψήφους. Μπορεί ο αριθμός αυτός να φαντάζει μικρός, ωστόσο, υπάρχουν 16 με 17 ναι μεν αλλά…
Δύο είναι οι μοχλοί πίεσης αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος και ο πιο σοβαρός το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας που καλείται μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους να βρει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για τα ομόλογα που λήγουν, δισεκατομμύρια που η χώρα δεν μπορεί να βρει από τις αγορές κάτι που κάνει απαραίτητη τη συμφωνία με την τρόικα.

Ο δεύτερος μοχλός πίεσης έχει να κάνει με την... καρέκλα των βουλευτών. Αυτό που κανείς δεν ομολογεί αλλά που κάνει της πλειοψηφία των βουλευτών, είτε είναι ανεξάρτητοι είτε ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ ή τους ΑΝΕΛ να αναζητούν τον τρόπο αποφυγής των εκλογών.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και οι ΑΝΕΛ με βάση πάντα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι κολλημένοι στον τοίχο, με άλλα λόγια, μπαίνουν ή δεν μπαίνουν στην Βουλή, αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα κινήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρκεί να μπορεί να το αξιοποιήσει.

Και εκτός αυτού πρέπει να κινηθεί γρήγορα έως την δεύτερη ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη στις 23 Δεκεμβρίου.
Μια πρώτη κίνηση θα είναι η αλλαγή υποψηφίου.
Πως θα γίνει αυτό;
Για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση η αλλαγή υποψηφίου θα είναι μια πρόταση ομάδας βουλευτών, θα τεθεί ως όρος ώστε το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να εκφράσει και την κεντροαριστερά.
Αυτό, μπορεί να συνδυαστεί και με τον όρο διεξαγωγής εκλογών σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Τι θα απαντήσει το Μαξίμου; Κανείς δεν ξέρει… 


newsit.gr