Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σαμαράς: Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία. Κάναμε θυσίες, αλλά στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας - Τα μάρμαρα της Ακρόπολης ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων που λείπουν!

samaras1111111

Στη… σκιά της Ακρόπολης ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για την πορεία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας πως τα θετικά αποτελέσματα της χώρας μας βγάζουν πιο ενωμένη ολόκληρη την ΕΕ.
«Η Ευρώπη βγήκε πιο ενωμένη από ποτέ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης προς του Ευρωπαίους υπουργούς των Οικονομικών.
Όπως είπε η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τόνισε η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.
«Μετατρέψαμε μια οδυνηρή κρίση σε ευκαιρία, μια δοκιμασία σε εφαλτήριο ανάπτυξης και στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας» είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε προβλήματα αλλά γινόμαστε δυνατότεροι και μαθαίνουμε από τα λάθη μας
«Οι Ελληνες έδειξαν τη διαφορά απέναντι στα στερεότυπα που ήταν εναντίον μας. Κάναμε μεγάλες θυσίες, υποφέραμε πολλά, και εξακολουθούμε να υποφέρουμε. Οι εταίροι μας βοήθησαν πραγματικά με πράξεις», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως υπήρξε βοήθεια και από τους Ευρωπαίους εταίρους.
"Οι εταίροι μας μας βοήθησαν πράγματι. Απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια «ωραία λέξη» στην Ένωσή μας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωμένης Ευρώπης μας. Και εσείς, όλοι σας εδώ απόψε, σε αυτή τη συγκέντρωση, διαδραματίσατε τον πιο καθοριστικό ρόλο για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αλληλεγγύη.
.
Ο Πρωθυπουργός έκανε μακρά αναφορά στα ιστορικά μνημεία που περιβάλλουν το χώρο του Μουσείου και επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους 28 Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι παρευρέθηκαν στο επίσημο δείπνο της ελληνικής κυβέρνησης .
Συγκεκριμένα σημείωσε πως "Ο Thomas Bruce, κόμης του Έλγιν, αφαίρεσε περισσότερα από το ήμισυ των γλυπτών. Μερικά από αυτά τα πήρε από το έδαφος. Μερικά τα γκρέμισε από τον ίδιο το ναό! Από τότε, το πιο εμβληματικό μνημείο Κλασικού Πολιτισμού στον κόσμο παραμένει ακρωτηριασμένο. Από τότε, τα μάρμαρα της Ακρόπολης ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων που λείπουν! Από τότε η χώρα μου προσπαθεί να επιτύχει την επανένωση του Παρθενώνα.
Λίγα χρόνια μετά τη λεηλασία του Έλγιν, οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Αλλά τα κλεμμένα μάρμαρα εξακολουθούν να λείπουν από τον τόπο τους και από τις καρδιές μας", .

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα όταν κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη λέγοντας πως ό,τι και αν έκαναν οι Έλληνες στο διάβα της Ιστορίας, ακόμη και όταν πολεμούσαν μεταξύ τους πάντα  προστάτευαν την Ακρόπολη.