Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Παθογόνες χρονοτριβές & «γρήγορα αντανακλαστικά» στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του Δερβενίου



Του Χαρίλαου Β. Λαζανά
Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δερβενίου

Ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου  έγινε αντιληπτό από διερχόμενους εις τον οικισμό Μαύρα Λιθάρια και ειε την θέση «ΚΑΜΙΝΙΑ», τμήμα της Π.Ε.Ο. είχε «καθίσει» από την διάβρωση που δημιούργησε ο έντονος (τουλάχιστον 10 Μποφώρ) Βοριάς
Το φαινόμενο είναι γνωστό και σύνηθες εις το παραλιακό μέτωπο της Κορινθίας και φυσικά στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Ο τοπικός Αντιδήμαρχος μερίμνησε για την σηματοδότηση, αλλά εγώ παρέμεινα ανήσυχος επειδή τα σημάδια ( και άλλες μικρότερες τρύπες στην Πεταλού) προμηνύουν  συνέχιση του κακού. Δυστυχώς δικαιώθηκα..
Την εσπέρα της 12ης Δεκεμβρίου, βυτιοφόρο γεμάτο βοθρολήμματα πέρασε 300 περίπου μέτρα ανατολικότερα από την από την προαναφερθείσα σηματοδότηση, όπου τ΄ αποτελέσματα της διάβρωσης δεν ήταν ορατά και «μπατάρισε» ολόκληρο  μέσα στην ήδη δημιουργηθείσα σπηλιά – παγίδα. Εάν δεν εσυγκρατείτο από την μισού μέτρου πέτρινη μάνδρα, θα ανατρέπετο εντός του θαλασσίου ύδατος με πιθανόν τραγικά αποτελέσματα για  τις  ζωές των δύο επιβαινόντων. Εχρειάσθει η παρέμβαση γερανού  για να ανασυρθεί και ευτχώς μόνο με υλικές ζημιές.
Τι άλλο έπρεπε να συμβεί για να κηρυχτούν τα Μαύρα Λιθάρια και η Παραλία Πεταλούς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Ίσως  και η Λυκοποριά και από ότι μαθαίνω το Μελίσσι όσον αφορά τα όρια του Δήμου μας.
http://x.pstatic.gr/media/n/i/4/4011/24378.jpg 

Τι περιμένει ο κος Δήμαρχος; Η απάντησή του ήταν ότι απευθύνθει εις την Περιφέρεια. Μα και στο προηγούμενο φαινόμενο της καθίζησης  πριν από 19 περίπου μήνες, που έγινε ένα χιλιόμετρο ανατολικότερα  του τωρινού φαινομένου, πάλι στην Περιφέρεια απευθύνθει με αποτέλεσμα το Λιμενικό Αιγίου ( το οποίο δεν υπάγεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά έχει αρμοδιότητες έως τον φάρο της Λυκοποριάς) πήγε αυτόφωρο την επιβλέπουσα μηχανικό μαζί με τον χειριστή  του μηχανήματος που είχε ορίσει η περιφέρεια για την διάνοιξη δρόμου εργασίας ούτως ώστε να γίνει η τσιμεντοπασσάλωση!! Αποτέλεσμα  τούτο η κατά 18 μήνες καθυστέρηση του έργου.
Άρα από το πάθημα πρέπει να πάρουμε μάθημα ούτως ώστε να μην χρονοτριβούμε και να ζητήσουμε από τον ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ να κηρύξει τις πληγέντες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.. Στη συνέχεια  η Διευρυμένη Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δυτικής Στερεάς και Ιονίου, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεπερνώντας την περιβαντολογική μελέτη που είναι χρονοβόρα, θα δώσει την αδειοδότηση εις την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υπό όρους παρέμβαση για την αποκατάσταση των ζημιών.
Θα μου πείτε αυτά όλα ας τα κάνει ο Περιφερειάρχης, ο οποίος έχει αποδείξη ότι έχει «γρήγορα  αντανακλαστικά». Ναι αλλά εμείς έχουμε το πρόβλημα,