Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αποκάλυψη σοκ του Spiegel: Έβαλαν μεγαλύτερη δόση χημικών – Από... λάθος σκότωσαν γυναικόπαιδα στη Συρία


 - Το καθεστώς Άσαντ πίσω από την επίθεση της 21ης Αυγούστου σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας - Ο Σύρος πρόεδρος έδωσε την εντολή γιατί πανικοβλήθηκε πως οι αντάρτες θα πάρουν τη Δαμασκό- Οι αντάρτες δεν έχουν τα μέσα να κάνουν επίθεση με χημικά - Μπορεί να έχουν γίνει κι άλλες, αλλά με αραιωμένο αέριο γι’ αυτό δεν υπήρχαν τόσα θύματα- Υποκλοπή συνομιλίας αξιωματούχου της Χεζμπολάχ με Ιρανό διπλωμάτη επικαλούνται οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες - Σήμερα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της G20 στη Ρωσία, κεντρικό θέμα η Συρία


Η Επιτροπή εξωτερικών της Αμερικανικής Γερουσίας άναψε ήδη το πρώτο «πράσινο φως» για τη λήψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει πως θα πάρει και την έγκριση του Κογκρέσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναζητά συμμάχους και ευελπιστεί πως θα τους βρει στην Αγία Πετρούπολη όπου συνεδριάζει η G20, με τη Συρία εκτός ατζέντας αλλά βασικό ζήτημα.

Και ενώ ο σκληρό πόκερ στην πλάτες του συριακού λαού συνεχίζεται απ’ όλους τους μεγάλους «παίκτες» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ευρώπη, ΟΗΕ), το γερμανικό περιοδικό Spiegel φέρνει στο φως μια σοκαριστική αποκάλυψη: οι εκατοντάδες αθώοι που έχασαν τη ζωή τους στις 21 Αυγούστου μετά την επίθεση με χημικά σε προάστιο της Δαμασκού, πέθαναν από λάθος.

Κυριολεκτικά, αφού σύμφωνα με το περιοδικό το καθεστώς Άσαντ που φέρεται να βρίσκεται πίσω από το βομβαρδισμό χρησιμοποίησε κατά λάθος (;) μεγαλύτερη ποσόστητα νευροπαραλητικού αερίου γι’ αυτό και υπήρχαν τόσα πολλά θύματα!

Το απόρρητο έγγραφο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών


Η επίθεση με χημικά λοιπόν, ήταν έργο του συριακού καθεστώτος, αλλά ο βαρύς απολογισμός της θα μπορούσε να οφείλεται σε "λάθος" στη δοσολογία, σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται το Spiegel.

Το περιοδικό επικαλείται μια εμπιστευτική παρουσίαση του επικεφαλής της ΒND, της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών Γκέρχαρντ Σίντλερ σε βουλευτές, κατά την οποία απέδωσε την επίθεση αυτή στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, παρόλο που αυτό δεν έχει αποδειχθεί απολύτως.

Για την BND, μόνον οι εμπειρογνώμονες του καθεστώτος Άσαντ οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ουσίες όπως το αέριο σαρίν, είναι ικανές να το αναμείξουν και να το χρησιμοποιήσουν χάρη σε μικρούς πυραύλους διαμετρήματος 107mm, τους οποίους διαθέτουν εν αφθονία.
Spiegel: Ο Σίντλερ διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι οι αντάρτες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις
Δεν αποκλείεται να είχαν γίνει επιθέσεις με χημικά και πριν από την 21η Αυγούστου. Αλλά σ’ αυτές θα είχε γίνει χρήση ενός πολύ αραιωμένου αερίου, γεγονός που εξηγεί το λιγότερο εντυπωσιακό αριθμό θυμάτων τους.
Ο Σίντλερ θεωρεί πιθανό μια λάθος δοσολογία να ευθύνεται για τον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό της τελευταίας επίθεσης.
Κατά την παρουσίασή του, η οποία διήρκεσε μισή ώρα, ο Σίντλερ επικαλέστηκε τηλεφωνική συνομιλία που υπεκλάπη ανάμεσα σε ανώτερο αξιωματούχο της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, παραδοσιακής συμμάχου της Συρίας και ενός ιρανού διπλωμάτη.
Συριακό Παρατηρητήριο: 502 οι νεκροί της επίθεσης, 80 παιδιά, 137 γυναίκες
Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ απέδωσε την επίθεση στον Άσαντ και τόνισε ότι ο Σύρος πρόεδρος "έχασε τον έλεγχο των νεύρων του" και διέπραξε ένα "σοβαρό σφάλμα" δίνοντας εντολή για την επίθεση αυτή με τα χημικά όπλα, γράφει το Spiegel. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Άσαντ έδωσε την εντολή για την επίθεση με χημικά γιατί πανικοβλήθηκε, φοβούμενος πως οι αντάρτες θα έπαιρναν τον έλεγχο της Δαμασκού.

Η αποκάλυψη αυτή μπορεί να δώσει άλλη βαρύτητα στη συζήτηση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση, ενισχύοντας τη θέση ότι το καθεστώς της Δαμασκού ευθύνεται για την επίθεση, υπογραμμίζει το Der Spiegel.

Σε έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για την εμπλοκή του συριακού στρατού στην επίθεση αυτή γίνεται λόγος για 1.429 νεκρούς, ανάμεσά τους 426 παιδιά.

newsit.gr