Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

 Το σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης

Geniko-Logistirio-KratousΤην επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης με την παλαιότερη μορφή του εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την παταγώδη αποτυχία στη χορήγηση του περυσινού επιδόματος, που  άφησε χωρίς θέρμανση χιλιάδες οικογένειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην μετατροπή του “επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης” σε “επίδομα θέρμανσης”.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους (με οικονομικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια), ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει να “ζεσταθεί” ο κάθε δικαιούχος.
Τα κριτήρια θα αφορούν στο εισόδημα, στο ύψος της ακίνητης περιουσίας, στην επιφάνεια του ακινήτου και στην τοποθεσία του (θα ισχύσουν γεωγραφικές ζώνες) και οι δικαιούχοι θα εισπράξουν είτε εφάπαξ είτε σε δύο δόσεις (Νοέμβριο και Φεβρουάριο) επίδομα, που δεν θα εξαρτάται από τη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Σύμφωνα, πάντως, με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, με το νέο σύστημα είναι προφανές ότι το επίδομα θα είναι πολύ μικρότερο, καθώς θα το εισπράξουν όλοι οι δικαιούχοι και δεν θα εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσης καυσίμου, δεδομένο που φαίνεται να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο.
Το σίγουρο, είναι πως η αποτυχία του περσινού συστήματος οφείλεται στο ότι για να πάρουν οι δικαιούχοι το επίδομα έπρεπε πρώτα να αγοράσουν το ακριβότερο κατά 35% πετρέλαιο θέρμανσης και να καταχωρήσουν τα σχετικά τιμολόγια στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ, το οποίο αφού έκανε τις αναγκαίες διασταυρώσεις με τα στοιχεία που έπρεπε να καταχωρήσουν και οι έμποροι καυσίμων, πίστωνε το επίδομα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επειδή, λοιπόν, οι οικονομικά αδύναμοι δεν μπόρεσαν να αγοράσουν  πετρέλαιο, το αποτέλεσμα ήταν να μείνει αδιάθετο το μεγαλύτερο μέρος από το κονδύλι των 279 εκατ. ευρώ, αφού διατέθηκαν λιγότερα από 80 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα, η μειωμένη κατανάλωση οδήγησε σε απώλειες ΦΠΑ  περίπου 300 εκατ. ευρώ!


  ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ / ysterografa.gr