Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Kουκουλόπουλος: Στο ΠΑΣΟΚ ο κλήρος να δώσει πνοή στη χώρα

koukoulopoulosΟλοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της πρώτης ημέρας του διήμερου συνεδρίου που συνδιοργανώνουν το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ, για την 39η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος.
Μετά τους εναρκτήριους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστος Δερβένης, εξετάστηκαν οι τρεις θεματικές συνεδρίες για το ΠΑΣΟΚ ως «εκφραστής του ριζοσπαστισμού της μεταπολίτευσης», για την παιδεία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, καθώς επίσης και για τον «εκδημοκρατισμό του κράτους και των θεσμών».
Σε αυτή την τελευταία συνεδρία, μεταξύ των ομιλητών, ο Πάρις Κουκουλόπουλος συνόψισε τις προσδοκίες και το στόχο του συνεδρίου με την αναφορά: «Το ΠΑΣΟΚ συμφιλιώνεται με την ιστορία του, κοιτώντας προς το μέλλον». Έκανε λόγο για «προσπάθεια παλινόρθωσης του κράτους της δεξιάς από τη ΝΔ» και «παρωχημένες αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επιστροφής στο παρελθόν» που «πρέπει να μας κινητοποιήσουν». Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε τον κεντρικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κεντροαριστερά, σημειώνοντας ότι «σε εμάς πέφτει ο κλήρος μια ακόμα φορά να δώσουμε πνοή στη χώρα».
Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στους ιστορικούς λόγους που ευθύνονται για την υστέρηση της χώρας στο πεδίο του κράτους, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεπεραστεί και να δοθεί απάντηση, για να υπογραμμίσει ότι «σε μια πορεία εθνικής ολοκλήρωσης το ζήτημα του κράτους είναι πρωτεύουσας σημασίας γιατί εκεί εδράζεται η βασική διαφορά της χώρας μας στις ώριμες δημοκρατίες». Επεσήμανε ακόμα ότι για το ΠΑΣΟΚ, την κεντροαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, έχει τεράστια σημασία να δώσει μάχη για το κράτος «δίνοντας νόημα στο δημόσιο διάλογο». Επ’ αυτού, έφερε ως παράδειγμα το στερεότυπο που έχει επικρατήσει για την έννοια «μεταρρύθμιση» ως κάτι αρνητικό ή που προορίζεται για λίγους. «Είναι η βασικότερη έννοια της παράταξής μας, πρέπει να της δώσουμε ξανά νόημα και να την πάρουμε πίσω» υπογράμμισε.
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κορυφαία των μεταρρυθμίσεων δεν είναι άλλη από το εθνικό φορολογικό σύστημα και ότι η κινητικότητα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής και ότι πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας.
Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, το «παρών» έδωσε πλήθος στελεχών του κόμματος όπως, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Καψής, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Παπουτσής, Φοίβος Ιωαννίδης, Κώστας Γείτονας, ο αδελφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος Μερκούρης, Ντίνος Βρεττός, Γιώργος Κατσιμπάρδης, Γιώργος Ανωμερίτης, Βασίλης Γερανίδης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Μπατζελή, Γιάννης Σουλαδάκης, Νίκος Αθανασάκης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου απουσίαζαν κατά την πρώτη ημέρα, ωστόσο συγκαταλέγονται στους κεντρικούς ομιλητές της επετειακής εκδήλωσης, σήμερα το απόγευμα. Επιπλέον, μεταξύ εκείνων που απουσίαζαν είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εξέφραζαν ικανοποίηση τόσο για τη συμμετοχή στο συνέδριο όσο και για την υψηλή «επισκεψιμότητα» χρηστών του διαδικτύου στην επίσημη ιστοσελίδα του Κινήματος προκειμένου να παρακολουθήσουν τη ζωντανή αναμετάδοσή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η «επισκεψιμότητα» κατά τη διάρκεια των εργασιών ανήλθε στις περίπου 28.000 μοναδικές επισκέψεις.
 υστερογραφα