Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλογές αυτοδιοίκησης με ενιαίο ψηφοδέλτιο, εκλογή από τον α΄ γύρο με 42%


Ριζική ανατροπή για τις εκλογές στην Τ.Α με δύο ψηφοδέλτια για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση προωθεί η κυβέρνηση
Πλήρη ανατροπή στον τρόπο ανάδειξης των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναγράφονται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και άλλες σημαντικές αλλαγές. Ο νέος τρόπος, σε μια πρώτη ανάγνωση, διευκολύνει τους ψηφοφόρους, αλλά ως προς το ψηφοδέλτιο των συμβούλων, η υψηλή αναγνωρισιμότητα, αναδεικνύεται σε κυρίαρχο στοιχείο εκλογής, ενώ επιτρέπει στον ψηφοφόρο να ψηφίσει «υπερκομματικά», βάζοντας σταυρό στους άριστους ή στους πλέον αναγνωρίσιμους, ανεξαρτήτως κόμματος.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που προκύπτουν από δημοσίευμα της εφημερίδα «Καθημερινή», θα υπάρχουν μόνο δύο ψηφοδέλτια για  όλους τους συνδυασμούς. Το πρώτο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ενώ το δεύτερο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με τα ονόματα να ταξινομούνται με αλφαβητική σειρά.
Η δεύτερη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση, είναι η διαδικασία εκλογής του δημάρχου. Η πρώτη προσέγγιση προβλέπει ότι θα πρέπει ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει από την πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων για να εκλεγεί απευθείας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι οι υποψήφιοι, ενώ τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή με αποκλειστικό στοιχείο εκλογής, τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν . Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν «δικλείδες», διότι σε άλλη περίπτωση μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος από ένα ψηφοδέλτιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι αποκλειστικά με τη σειρά κατάταξης, να συνιστούν πλειοψηφία από άλλο, γεγονός που αποκλείει τη δυνατότητα άσκησης διοίκησης από τον εκλεγέντα δήμαρχο.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αλλαγές αυτές συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Το επιχείρημα της κυβέρνησης, αναμένεται να είναι ότι με τη διαδικασία αυτή θα  απεγκλωβιστούν οι δημοτικές εκλογές από τον εναγκαλισμό των κομμάτων, ενώ πρόθεσή της είναι  να ισχύσουν στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαϊου 2014. Ωστόσο, άγνωστα παραμένουν πολλά στοιχεία της κυβερνητικής πρότασης, ενώ είναι άγνωστο ακόμη για το πώς θα τοποθετηθούν τα υπόλοιπα κόμματα για τις πιθανές «παγίδες» που μπορεί να κρύβει η αλλαγή του τρόπου εκλογής των αιρετών στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.