Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

4 δολοφονίες και 400 τραυματισμοί συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή

Γροθιά αποτελούν τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη για τη δράση της Χρυσής Αυγής τον τελευταίο καιρό και ειδικά από την είσοδό της στη Βουλή και μετά. Στην έκθεσή του μάλιστα ο Συνήγορος του Πολίτη καταγράφει 281 περιπτώσεις με καταγγελίες για δράση της Χρυσής Αυγής μέσα σε περίοδο μόλις ενάμιση χρόνου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση ενώ μέχρι τις εκλογές του Μαϊου του 2012 είχαν καταγραφεί μόλις 3 περιστατικά που ενέπλεκαν τη Χρυσή Αυγή, τα περιστατικά εκτινάχθηκαν στα 56 από τις εκλογές και μέχρι τα τέλη του 2012.

Συνολικά στην έκθεση καταγράφονται 281 καταγγελίες για το διάστημα Ιανουαρίου 2012-Απριλίου 2013. Σε 135 από τα περιστατικά καταγράφηκε ο τραυματισμός συνολικά 400 ατόμων και η δολοφονία τεσσάρων.

Τα 3/4 των καταγγελιών αφορούν την Αττική. Περισσότερες από 30 είναι οι επιθέσεις στα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα πρώτες έρχονται η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αιτωλοακαρνανία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι δράστες ήταν Έλληνες μέχρι 40 ετών, δρούσαν σε ομάδες και χτυπούσαν κυρίως τη νύχτα χρησιμοποιώντας κλομπ, ρόπαλα και σιδηρογροθιές.

Η ανεξάρτητη αρχή εκφράζει επίσης έντονο προβληματισμό για την παθητική στάση των αστυνομικών καθώς «σύμφωνα με τις καταγγελίες α) ήταν παρόντες και απλώς παρακολουθούσαν, β) επενέβησαν μόνο και μόνο για να συλλάβουν τους αλλοδαπούς - θύματα των επιθέσεων, γ) αρνήθηκαν να παραλάβουν μηνύσεις θυμάτων, δ) συνέστησαν σε θύματα επιθέσεων να κάτσουν 'ήσυχα' στο σπίτι τους ή να φύγουν από την Ελλάδα, αντί να ερευνήσουν την καταγγελία τους».

Ο ΣτΠ διαπιστώνει, τέλος, σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην επίσημη και την ανεπίσημη καταγραφής περιστατικών ρατσιστικών επιθέσεων για το 2012 καθώς την ώρα που ο ίδιος έχει στη διάθεσή του 253 καταγγελίες, από την ΕΛΑΣ έχει καταγραφεί λιγότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών.

newsit.gr