Η ανοιχτή Ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων για το Παιδί, θα πραγματοποιηθεί στη Συνεδριακή αίθουσα του Δημαρχείου Κορίνθου στις 11.00 πμ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό από εκπροσώπους φορέων του Νομού και ενημέρωση από τον κεντρικό φορέα για τους σκοπούς και τις υπηρεσίες του ΓΟΝ.ΙΣ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ιδρυτική συνέλευση και η ψήφιση κατ’άρθρο του καταστατικού.
Στόχος των συλλόγων ΓΟΝ.ΙΣ που δημιουργούνται στην Ελλάδα, είναι η πρόληψη των συγκρούσεων και των ενδοοικογενειακών προστριβών μέσα από την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας και εν τέλει η αποφυγή του διαζυγίου.
Αφορά όλους, είτε είναι γονείς είτε όχι, η ενημέρωση και η ενεργός συμμετοχή στην ίδρυση του νέου Σωματείου αποτελεί χρήσιμη και έμπρακτη στήριξη της οικογένειας και των οικογενειακών σχέσεων, που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πλήγματα τόσο σε κοινωνικό, προσωπικό όσο και οικονομικό επίπεδο.
Για περισσότερες πληροφορίες κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί
στα τηλέφωνα: 210-3251850 και στο 6971.625.729
και στο ΓΟΝ.ΙΣ: www.gonis.org.gr
Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Καλαποθαράκο Δημήτρη στο 6977609070
1η ερώτηση: τι είναι ο σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ και τι σημαίνει η συντομογραφία ΓΟΝ.ΙΣ?
- Ο σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ είναι ένας μη Κυβερνητικός- μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, όπου ως βασικό του σκοπό έχει την Γονεϊκή Ισότητα. Ενημερώνει και στηρίζει πρακτικά τους γονείς στην άσκηση της γονεϊκής τους ιδιότητας, ώστε το παιδί να απολαμβάνει τη φροντίδα και των δύο γονέων, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση (εντός ή εκτός γάμου, ή από ελεύθερη ένωση). Για το λόγο αυτό ο τίτλος ΓΟΝ.ΙΣ που αποτελεί την συντομογραφία των λέξεων Γονεϊκή Ισότητα. Ο σύλλογος διεκδικεί το δικαίωμα και την υποχρέωση των γονέων στην Γονεϊκή τους ιδιότητα καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού να ανατρέφεται και από τους δύο γονείς. Το δικαίωμα αυτό προστατεύεται και από την Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων του παιδιού(ΔΣΔΠ) του ΟΗΕ ( 1989) . Οι καλές πρακτικές που προκύπτουν από την σύμβαση αυτή εφαρμόζονται επιτυχώς σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Στη χώρα μας όμως δεν έχει ακόμα βρει εφαρμογή σε όλα τα άρθρα της (πχ άρθρο 18) παρόλο που από το 1992 κυρώθηκε και από την Ελλάδα και έγινε νόμος του κράτους πριν είκοσι χρόνια.
Από το 2006 οι ιδρυτές του ΓΟΝ.ΙΣ. διαπίστωσαν ότι στην χώρα μας, μετά το διαζύγιο, ο γονέας που του αφαιρούσαν νομικά την επιμέλεια του παιδιού, δεν μπορούσε να συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητα του παιδιού και να αναθρέψει το παιδί τους μαζί με τον άλλον γονέα ακόμα και εάν το ήθελε, ακόμα και εάν το επιθυμούσαν και οι δύο γονείς. Το νομικό μας σύστημα και εν γένει η πολιτεία, απομάκρυνε τον έναν γονιό συστηματικά από το παιδί με αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, να μην έχει ούτε την παραμικρή ενημέρωση για την καθημερινότητα του. Αποκλειόταν δηλαδή από την γονεϊκή του ιδιότητα και δεν μπορούσε να συμμετέχει στην καθημερινότητα, στην ανάπτυξη και την φροντίδα του παιδιού, κάτι το οποίο γινόταν κατά κανόνα πριν τον χωρισμό! Διαπίστωσαν επίσης πολύ γρήγορα ότι δεν υπάρχει φορέας με εξειδικευμένη επιστημονική γνώση στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων και των εν θερμώ καταστάσεων που προκύπτουν στις διάφορες φάσεις του διαζυγίου ακυρώνοντας έτσι στην ουσία την Γονεϊκή Ισότητα με αποτέλεσμα, τα παιδιά να μην απολαμβάνουν την φροντίδα και των δύο γονέων. Αυτοί οι ιδρυτές –γονείς και οι ίδιοι- οραματίστηκαν μια κοινωνία που κάθε παιδί θα έχει και τους δύο γονείς του. Μια πολιτεία που θα προστατεύει τα παιδιά και θαδιευκολύνει τους γονείς στην άσκηση της γονεϊκής τους ιδιότητας ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση. Οραματίστηκαν Γονείς συνειδητοποιημένους στην ιδιότητα τους , εκπαιδευμένους στο έργο αλλά και στην συνεργασία τους για την ανατροφή των παιδιών. Σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα φορέα που θα επιτελούσε αυτό το έργο μέσα στην κοινωνία και θα κάλυπτε τις ανάγκες αυτές. Ο ΓΟΝ.ΙΣ. είναι το αποτέλεσμα αυτής της σχεδίασης.
Μετά την καταξίωση του ΓΟΝ.ΙΣ και της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο, προχώρησαν στην αναβάθμιση της δομής, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας και εν γένει της οικογένειας σε όλη την Ελλάδα.
Η νέα δομή του ΓΟΝ.ΙΣ. είναι κατά τόπους Σωματεία, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα Πανελλαδικά. Η Ένωση αυτών των Σωματείων είναι ο κεντρικός φορέας ΓΟΝ.ΙΣ. με την μορφή της Α.Μ.Κ.Ε. (Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας). Η δημιουργία του κεντρικού φορέα καλύπτει την ανάγκη για κοινή εκπροσώπηση και συντονισμό των θετικών δράσεων του ΓΟΝ.ΙΣ. πανελλαδικά προς την κοινωνία και την πολιτεία. Αποτελεί δηλαδή τον πολλαπλασιαστή παρεμβατικής ενέργειας στα θεσμικά όργανα και υποστήριξης των μελών του.
Μετά την καταξίωση του ΓΟΝ.ΙΣ και της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο, προχώρησαν στην αναβάθμιση της δομής, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας και εν γένει της οικογένειας σε όλη την Ελλάδα.
Η νέα δομή του ΓΟΝ.ΙΣ. είναι κατά τόπους Σωματεία, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα Πανελλαδικά. Η Ένωση αυτών των Σωματείων είναι ο κεντρικός φορέας ΓΟΝ.ΙΣ. με την μορφή της Α.Μ.Κ.Ε. (Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας). Η δημιουργία του κεντρικού φορέα καλύπτει την ανάγκη για κοινή εκπροσώπηση και συντονισμό των θετικών δράσεων του ΓΟΝ.ΙΣ. πανελλαδικά προς την κοινωνία και την πολιτεία. Αποτελεί δηλαδή τον πολλαπλασιαστή παρεμβατικής ενέργειας στα θεσμικά όργανα και υποστήριξης των μελών του.
3η ερώτηση: Τι έχει προσφέρει ο ΓΟΝ.ΙΣ και τι θα προσφέρει ο ΓΟΝ.ΙΣ στον νομό μας?
- Στην Αθήνα, από το 2011, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το κέντρο στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων από ειδικούς Εθελοντές. Μέσα από αυτό προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ για τα μέλη μας, ατομικές συναντήσεις με εθελοντές ειδικούς (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, δικηγόρο, εκπαιδευτικό και άλλους), Υπηρεσίες για την ενίσχυση της Γονεϊκής ιδιότητος με Υποστηρικτικές ομάδες προσωπικής ανάπτυξης, Ομάδες διαχείρισης συναισθημάτων και κρίσεων, Πρόγραμμα παρέμβασης για την διαχείριση του στρες για τα παιδιά των μελών, Σχολή Γονέων, Δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά κλπ. Ένα τέτοιο κέντρο θέλουμε να γίνει και στον νομό μας. Υποστηρίζουμε μέσα από ενημέρωση όσους επιθυμούν την κοινή επιμέλεια των παιδιών τους (Σύμφωνο Κοινής Επιμέλειας) για αρμονική και ολοκληρωμένη ανατροφή με την παρουσία και των δύο γονέων ακόμα και μετά από διαζύγιο . Προωθούμε και διεκδικούμε θεσμικά την προστασία των οικογενειακών σχέσεων και των δικαιωμάτων του παιδιού.
4η ερώτηση: Πείτε μας ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη?
- Ως μέλη μπορούν να γίνουν όλοι άνω των 18, είτε είναι άγαμοι είτε εντός γάμου είτε εκτός γάμου είτε είναι ζευγάρι σε ελεύθερη συμβίωση είτε έχουν είτε όχι παιδιά. Βέβαια κυρίως απευθυνόμαστε σε όσους έχουν την γονεϊκή ιδιότητα. Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους , έγκαιρα προτού κάνουμε οικογένεια και παιδιά. Ο ΓΟΝ.ΙΣ υποστηρίζει την οικογένεια και το παιδί και θεωρεί ότι η πρόληψη είναι η μόνη λύση για την αποφυγή των διαζυγίων και της παραμέλησης των παιδιών. Θέλουμε δυο ΕΝΕΡΓΟΥΣ γονείς για τα παιδιά μας στην καθημερινότητα τους σε κάθε περίπτωση. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας ως γονείς .
5η ερώτηση: Στον νομό μας, που μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας?
- Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, Ο ΓΟΝ.ΙΣ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ίδρυσης των γραφείων του και του κέντρου στήριξης των μελών του με τους εθελοντές ειδικούς. Καλούμε όλους να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να δράσουν μαζί μας ΑΜΕΣΑ.
- Για περισσότερες πληροφορίες στο μπορείτε να επικοινωνείτε
- Τηλέφωνο : 210 3251850
- Κινητό : 6972755552
- E-mail : info@gonis.org.gr
- Διεύθυνση : Αιόλου 102 (Ομόνοια) – Αθήνα,
- ΓΟΝ.ΙΣ : www.gonis.org.gr ,