Σε απόγνωση βρίσκονται πολλές υγιείς επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία των ΕΣΕΕ και ΓΣΒΕΕ, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών για μερική αξιοποίηση των χρημάτων που έχουν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες αξιώνουν υπερβολικές εγγυήσεις για έγκριση ακόμα και μικρών δανείων, ενώ πολλές φορές αρνούνται να διευθετήσουν ακόμα και τεκμηριωμένα βιώσιμες ρυθμίσεις, χωρίς την ύπαρξη ελεύθερης βαρών ακίνητης περιουσίας.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 3 δις €, για να καλύψει τις ανάγκες του δημοσίου μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Πρόκειται για λανθασμένη επιλογή, που θα οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας, αφού οι τράπεζες που θα εξαναγκαστούν από την κυβέρνηση να αγοράσουν ΕΓΔ, θα χρειαστεί να καταβάλλουν εξ ιδίων κεφαλαίων περίπου 300 με 450 εκ. €, χρήματα που δεν έχουν και αναπόφευκτα θα αφαιρέσουν από την αγορά. Μια τέτοια επιλογή θα εκθέσει τις ελληνικές τράπεζες σε πιστωτικό κίνδυνο.
Παράλληλα, κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις αναφορικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση αξιοποίησης των πολυδιαφημιζόμενων συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (μόνο 315εκ έχουν δοθεί από το 1,5 δισ. ευρώ που έχει εκταμιευθεί στις τράπεζες), καθώς και σχετικά με τις δυσκολίες που υφίστανται για την ένταξη των επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) και την αδυναμία στήριξης των εξαγωγικών και εισαγωγικών εταιρειών από τη μη έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Στο θέμα ειδικά της έλλειψης ρευστότητας, κυβέρνηση, τρόικα και τράπεζες πρέπει ν' αποφασίσουν αν θα είναι μέρος της λύσης ή θα εξακολουθούν να είναι μέρος του προβλήματος.
Πάνος Μιχαλόπουλος