Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Γατούλες, αυτά τα υπέροχα πλάσματα

Γατούλες, αυτά τα υπέροχα πλάσματα Μιχάλης Λουκάς Ιδιωτική έκδοση













της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη
Αν και μιλάει τελείως διαφορετική γλώσσα, ο ευαίσθητος άνθρωπος μπορεί θαυμάσια να επικοινωνήσει με τα ζώα. Τα αντιμετωπίζει με την τρυφερότητα και την κατανόηση που τους αξίζει. Δεν τα βλέπει σαν υποκατάστατο ενός φίλου ή αδελφού, αλλά ως αυθύπαρκτα όντα που γίνονται φίλοι του, σύντροφοι στη μοναξιά του και υπομονετικοί ακροατές. Ακροατές που δε βρίσκουν ανιαρή ή ακατανόητη καμιά ιστορία του, δε διακόπτουν και δεν παρεμβαίνουν ποτέ.
Ο καθηγητής της Γενετικής Μιχάλης Λουκάς ανήκει στη σπάνια αυτή κατηγορία των ανθρώπων που, αν και είναι βαθιά εγκεφαλικοί, διατηρούν ακέραιη την ευαισθησία τους δικαιώνοντας, με τον τρόπο αυτό, το λόγο του στοχαστή.
Ό,τι ξέρω για τον Κόσμο μού το έμαθε η Καρδιά.
Στο βιβλίο του Γατούλες, αυτά τα υπέροχα πλάσματα, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Μιχάλης Λουκάς δίνει στον αναγνώστη πολύτιμες πληροφορίες για την καταγωγή, τις αισθήσεις, τα συναισθήματα της γάτας, καθώς και στοιχεία Εξελικτικής Βιολογίας με τρόπο απλό, εκλαϊκευμένο, που κάνει την ανάγνωση του βιβλίου απολαυστική. Με λέξεις λιτές, χωρίς ωραιολογία, χωρίς επίθετα, χωρίς κουραστικές περιγραφές ή παράθεση ασήμαντων στοιχείων, ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, που επιγράφεται «Οι γατούλες που αγάπησα», ο Μιχάλης Λουκάς μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα χώρο γραφής διαφορετικό, λογοτεχνικό, πράγμα που δίνει στο βιβλίο ταυτότητα εντελώς diastixo.gr