Μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων στην εξουσία, τα όνειρα των Αιγυπτίων για δημοκρατία, ποδοπατήθηκαν.
Ο στρατός έκανε αυτό που περίμεναν όλοι τις τελευταίες μέρες: έριξε με πραξικόπημα τον Μοχάμεντ Μόρσι και ανέλαβε την εξουσία. Από την εποχή της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μπουμπάρακ, το προσπαθούσε.
Ο στρατός κρατά τον Μοχάμεντ Μόρσι, όχι στο σπίτι του αλλά σε στρατιωτική βάση. Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Μόρσι κρατείται και μάλιστα «προληπτικά», κάτι που δείχνει πως ο στρατός δεν αποκλείεται να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου.
Πριν συλληφθεί, ο Μόρσι, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του είχε δηλώσει ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».
Εκτός από τον Μόρσι, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την Τετάρτη μέλη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και άλλους ηγέτες του κινήματος. Ο επικεφαλής του FJP, Σαάντ Ελ-Κατατνί, συνελήφθη μαζί με έναν από τους αναπληρωτές επικεφαλής της Αδελφότητας.
Σύμφωνα με όσα μετέφωσε το Reuters, επικαλούμενο δημοσιεύματα της αιγυπτιακής εφημερίδας, Αλ-Αχράμ, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 στελέχη της Αδελφότητας.
Ο εμφύλιος είναι ξανά προ των πυλών της Αιγύπτου. Οι πανηγυρισμοί στους δρόμους του Καΐρου ή άλλων πόλεων για την ανατροπή του Μόρσι, έγιναν μάχες με μολότοφ, πυροβολισμούς και τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς τις τελευταίες ώρες. Όλοι τους υποστηρικτές του Μόρσι, που συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στην πολιτεία Ματρούχ.
Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.
Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν. Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.
Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε στο Reuters, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια.
«Μαύρο» σε τρία κανάλια έριξε ο αιγυπτιακός στρατός και προχώρησε σε συλλήψεις δημοσιογράφων. Πρόκειται για τηλεοπτικούς σταθμούς που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή και ανώτατα στελέχη συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε το πραξικόπημα. Οι αρχές έκλεισαν επίσης δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας, δήλωσαν στο Reutres πηγές ασφαλείας.
REUTERS