Η χώρα και η κυβέρνηση ταρακουνήθηκε συθέμελα με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά όπως έδειξαν οι καταιγιστικές εξελίξεις τη νύχτα της Πέμπτης, οι πρόωρες εκλογές αποφεύχθηκαν και η κυβέρνηση θα συνεχίσει, αλλά με έναν κυβερνητικό εταίρο μείον.
Το απόγευμα της Πέμπτης όλα έδειχναν πως η τρικομματική κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά το βράδυ όλα άλλαξαν με την ξαφνική αλλαγή στάσης από τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που οδήγησε σε εμπλοκή και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διεκόπη απότομα και ο Φώτης Κουβέλης από τα γραφεία του κόμματός του, δήλωσε πως δεν υπάρχει κοινός πολιτικός τόπος με τον Αντώνη Σαμαρά και έδωσε τη διάθεσή του να αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά χωρίς να το πει ξεκάθαρα.
Αυτό που διεφάνη και σύμφωνα με τις πληροφορίες του NewsIt ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά μένει να φανεί πώς θα γίνει αυτό και υπό ποιές συνθήκες. Πληροφορίες από την Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν πως ενδεχομένως ο κ. Κουβέλης αποφασίσει την απόσυρση των υπουργών του από την κυβέρνηση και να παρέχει στην κυβέρνηση ψήφο ανοχής ενδεχομένως και κατά περιστάσεις.
Μετά την θολή στάση από πλευράς ΔΗΜΑΡ, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο. Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ ήταν απόλυτα μουδιασμένο από την αμετακίνητη θέση του κ. Κουβέλη, αλλά ο κ. Βενιζέλος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μία υπεύθυνη στάση αποφάσισαν να παραμείνουν στην κυβέρνηση και κάλεσε τον κ. Κουβέλη να επανεξετάσει τη θέση του και τη στάση του για την παραμονή του στην κυβέρνηση.
Τελευταίος για το θέμα μίλησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν πάει σε πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο με το ΠΑΣΟΚ. Αν και ο κ. Σαμαράς στο διάγγελμά του άφησε σαφείς αιχμές για την ξαφνική αλλαγή στάσης από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε πως ελπίζει να αλλάξει κάτι από τη ΔΗΜΑΡ, έτσι ώστε η κυβέρνηση να παραμείνει τρικομματική και να συνεχίσει το έργο της.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την "τορπίλη" Κουβέλη στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός με τον πρωθυπουργό να καλεί όλους τους "γαλάζιους" υπουργούς, αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής μιας και το Μαξίμου δεν αποκλείει ακόμα και τώρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Το πλέον σίγουρο είναι πως μετά τις καταιγιστικές αυτές εξελίξεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, όπου πέρα από τους δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θα αποχωρήσουν, θα εξεταστεί και η ενεργή συμμετοχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή και ενδεχομένως του ίδιου του κ. Βενιζέλου.
Πάντως, εάν χαρακτηρίσει κάποιος δεδομένη την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, τότε η κυβέρνηση με τη συμμετοχή Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αποτελείται από 153 βουλευτές. Σε αυτόν τον αριθμό πρέπει να προστεθούν και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Σολδάτο και Μαρκόπουλο, οι οποίοι πλέον βλέπουν ορθάνοιχτη την πόρτα της Συγγρού.
Σε αυτούς τους 155 βουλευτές θα πρέπει ίσως να προστεθεί και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δήλωσε πως οι εκλογές ισοδυναμούν με καταστροφή και από αυτό συμπεραίνει κανείς πως θα στηρίξει την κυβέρνηση. Ανάλογη στάση ενδεχομένως θα έχει και ο κ. Αηδόνης.
newsit.gr