Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πάνος Μπεγλίτης: ...η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδη. Είναι ένα σχέδιο που τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από την στρατηγική της έντασης και της τυφλής σύγκρουσης.

Προσκεκλημένος στην Εκπομπή Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ με τους δημοσιογράφους Αντριάνα Παρασκευοπούλου και Γιάννη Τρουπή ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης παραχώρησε συνέντευξη της οποία; αποσπάσματα  σας παραθέτουμε

Ο κ. Μπεγλίτης μεταξύ άλλων δήλωσε:
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων
Θεωρώ αυτή την συζήτηση καταστροφική για την ελληνική κοινωνία, για την πολιτική και την κοινωνική σταθερότητα. Πρέπει να αποκλείσουμε την λήψη νέων μέτρων. Πρέπει να  υπερασπιστούμε την αναγκαία κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας. Οφείλουμε αυτό να το διαμηνύσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας . Όπως οφείλουμε καθημερινά να προχωρούμε σε αλλαγές, σε μεταρρυθμίσεις, για να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στο κράτος, στην οικονομία, σε όλη τη λειτουργία του οικονομικού μας συστήματος , έτσι πρέπει να στείλουμε και το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.
Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ακόμα και αν φτάσουμε σε σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει με αυτούς τους στόχους και όλοι αγωνιούμε για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, λοιπόν, η κυβέρνηση συνεργασίας ,με την βοήθεια της αντιπολίτευσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εθνικό μέτωπο το οποίο θα πρέπει να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα αγωνίας στους Ευρωπαίους εταίρους μας ,ότι η Ελλάδα , η ελληνική κοινωνία, η ελληνική δημοκρατία, οι δημοκρατικοί θεσμοί, δεν αντέχουν άλλα μέτρα. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να παίξει με τις δημοκρατικές αντοχές και το δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας έτσι όπως δημιουργήθηκε μετά την μεταπολίτευση.
……………………………………………………………………….
Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο εύκολα ώστε η βολονταριστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να έλυνε όλα τα προβλήματα. Με φοβίζει πολύ αυτή η απλουστευτική ισοπεδωτική λογική, που λέει πως αρκεί να έχουμε μια πολιτική βούληση για να τα λύσουμε όλα. Και με φοβίζουν ακόμα και τα παραδείγματα που φέρνουν από την Ευρωπαική ιστορία. Μακάρι να ήταν εύκολο να συγκαλέσουμε μια διεθνή διάσκεψη τύπου 1953 για να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους της χώρας. Ακόμα κι εκεί γίνεται μια ανιστόρητη μεταφορά στα καθ’ ημάς,  μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Ποιος θυμάται γιατί έγινε αυτή η διεθνής διάσκεψη το 1953; Πρέπει να το θυμίσουμε στους πολίτες. Άλλοι καιροί τότε. Ήμασταν στον ψυχρό πόλεμο και η Γερμανία λειτουργούσε ως ανάχωμα για την εξάπλωση του κομμουνιστικού κινδύνου της Σοβιετικής Ένωσης. Όλοι λοιπόν έσπευσαν να την στηρίξουν για να μπορέσει να ξεπληρώσει ή να μην πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις βάση της συνθήκης των Βερσαλλιών. Είναι λοιπόν οι ίδιοι πολιτικοί συσχετισμοί αυτοί;
Για την συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», σχετικά με το κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι μια πρόσκληση προς την κοινωνία, προς τους πολίτες. Όλοι γνωρίζουμε πλέον πως κανένας πολίτης σήμερα δεν είναι εγκλωβισμένος στο οποιοδήποτε κόμμα. Οι παλαιές αντιλήψεις του «κόμματος στρούγκα» είναι αντιλήψεις που έχουν πλέον ξεπεραστεί. Όλα τα κόμματα απευθύνονται στην ελληνική κοινωνία. Ζούμε σε μια έντονη πολιτική ρευστότητα .Μια κινητικότητα κοινωνική και εκλογική. Επομένως εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες. Με το πρόγραμμά μας, με τις προτάσεις μας, με τις ιδέες μας. Δεν σας το κρύβω, πως θέλουμε να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πιστεύουμε  πως κάποιοι πολίτες που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές συγκυριακά, σήμερα μετεωρίζονται  και ψάχνονται. Στην συνέντευξη  του ο Ευ. Βενιζέλος ,έστειλε το μήνυμα πως δεν χαρίζουμε κανέναν Έλληνα πολίτη στην πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί θεωρούμε πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδη. Είναι ένα σχέδιο που τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από την στρατηγική της έντασης και της τυφλής σύγκρουσης.
Για τα κοινωνικά και επενδυτικά προγράμματα
Θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα τόσο στον αναπτυξιακό τομέα, μέσα από το νέο επενδυτικό νόμο, όπως επίσης στην κοινωνική πολιτική, με νέα κοινωνικά προγράμματα, με καλύτερη αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Βλέπω όμως αντιλήψεις που ανανεώνουν τις παλιές πελατειακές πρακτικές ακόμα και σε αυτά τα θέματα. Τι αναπτυξιακό μοντέλο θέλουμε τελικώς; Αυτό του παρελθόντος; Να χρηματοδοτήσουμε με τους πολύτιμους πόρους της Ε.Ε. πρακτικές που δεν έχουν πλέον καμία θετική προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη; Τι απασχόληση θέλουμε και τι εργασία; Επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις παλιές πελατειακές πρακτικές χρηματοδότησης προγραμμάτων εκπαίδευσης – επανεκπαίδευσης, χρήματα τα οποία με ευθύνη όλων μας, πολλές φορές χάθηκαν στο παρελθόν; Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτά τα τεράστια προβλήματα με παραδοσιακούς τρόπους, με πελατειακές λογικές του παρελθόντος. Πρέπει να αλλάξουμε άρδην. Από τη λειτουργία του ΟΑΕΔ μέχρι τα κοινωνικά προγράμματα. Δεν μπορούμε να δίνουμε λεφτά του ΕΣΠΑ  και του Ευρωπαικού Κοινωνικού Ταμείου στα ΙΕΚ για εκπαίδευση και επανακατάρτιση. Στο παρελθόν είχε γίνει πάρτι και διακρίνουμε μια τέτοια αντίληψη και σήμερα.