Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Πρώτη ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για εθνικό θέμα, αλλά… «ξέχασε» τρεις μήνες!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Δηλαδή, για να καταλάβουμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εκδώσει την πρώτη του ανακοίνωση για εθνικό θέμα επειδή πρέπει οπωσδήποτε να αντιπολιτεύεται οποιαδήποτε κίνηση της κυβέρνησης;

Και κατηγορεί το υπουργείο των Εξωτερικών για «μεγάλη καθυστέρηση» όσον αφορά στη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, όσον αφορά στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στα θέματα της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων;

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, που με μεγάλη καθυστέρηση εξέδωσε την πρώτη του «εθνικού περιεχομένου» ανακοίνωση – ενώ μέχρι πρόσφατα ανεχόταν τα στελέχη του να μιλούν για Καρντάκ και «Μακεδονίες» και να διερωτώνται «από πού και ως πού οι Πόντιοι είναι Έλληνες» και να διακηρύσσουν πως για την διχοτόμηση της Κύπρου ευθύνονται ο ελληνικός και ο τουρκικός ιμπεριαλισμός – κατηγορεί για… καθυστερήσεις στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων;

Καλώς τους κι’ ας αργήσανε.

Μύλος γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες, πότε με την Τουρκία και πότε με τους Σκοπιανούς.

Πλην όμως, σιγή ισχύος από ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ μεριά…

Από τον Αύγουστο του 2011, όταν ανακοινώθηκαν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τραβιόμαστε με το θέμα – και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν περάσει επτά μήνες.

Το Πίρι Ρέις βγήκε πάλι τσάρκα, ο ρωσικός στόλος κατέβηκε στη Μεσόγειο, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροναυτικές ασκήσεις, ο Νταβούτογλου ωρυόταν, αλλά τα ψαράκια τίποτε.

Και ξαφνικά, να μια ανακοινωσάρα περί της Διεθνούς Σύμβασης της Θάλασσας (εννοούν τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας), περί της ελληνικής καθυστέρησης (για καθυστέρηση επτά μηνών μιλούν, γιατί ως γνωστόν τα ψάρια δεν διαθέτουν και σπουδαία μνήμη) και περί των συμφερόντων της χώρας – πάντα διασυνδεόμενα όλα αυτά με το μνημόνιο και μιλώντας για «πολιτικά παίγνια».

Φυσικά, δεν γνωρίζουμε πώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ την «καθυστέρηση», αν θεωρεί πως υπάρχουν διαβαθμίσεις στη γραμμή αντίδρασης και στους πόσους μήνες και μετά από πόσες διαφορετικής έντασης αντιδράσεις, φθάνει κανείς στη ρηματική διακοίνωση.

Και το κυριότερο: Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά σκόπιμα για «καθυστέρηση επτά μηνών», ενώ το πρόβλημα γεννήθηκε πριν από δέκα μήνες, όταν δεν υπήρχε η σημερινή κυβέρνηση.

Το χρονικό των προκλήσεων και η σιωπή ΣΥΡΙΖΑ

Στις 5 Αυγούστου 2011, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τη Λευκωσία να μην προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, προειδοποιώντας πως τέτοιες δραστηριότητες αποτελούν «αιτία για νέες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της περιοχής», καθώς «σε αυτή την περίοδο που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του μέλλοντος του νησιού είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους μονόπλευρες δραστηριότητες είναι επικίνδυνες».

Προειδοποίησε μάλιστα πως «κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει για το ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα κάνουν τα απαραίτητα», καθώς «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες, ή και να υπογράφει συμφωνίες, σχετικά με τις φυσικές πηγές, που ανήκουν σε όλο το νησί».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αντέδρασε με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Τουρκία των «μηδενικών προβλημάτων», συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το στρατό κατοχής υπονομεύει την επίτευξη λύσης. Περιθωριοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τους εμποδίζει να απολαύσουν τα οφέλη της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (...) Αντί για προκλητικές δηλώσεις, η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Πρέπει επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και η κυπριακή κυβέρνηση και τα κυπριακά κόμματα, καθώς και η Νέα Δημοκρατία δια του τότε τομεάρχη της Π. Παναγιωτόπουλου.

«Η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να ματαιώσει τα σχέδια της Κύπρου για έρευνες για υδρογονάνθρακες σε υποθαλάσσιο χώρο της Μεσογείου, που ανήκει στην Κυπριακή ΑΟΖ, προκαλεί βάναυσα την Διεθνή Κοινότητα και προσβάλλει κάθε έννοια Διεθνούς Νομιμότητας και Διεθνούς Δικαίου. Οι Διεθνείς Οργανισμοί, που είναι θεματοφύλακες της εννόμου τάξεως στο διεθνές πεδίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ισχυροί του σημερινού κόσμου δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν αδιάφοροι μπροστά στην πολιτική συμπεριφορά ενός κράτους, που ναρκοθετεί την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών στην Ανατολική Μεσόγειο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε η Ν.Δ.

Αλλά όσο και να ψάξετε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε…

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2011, από το Ισραήλ όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε πως «οι απειλές, όπως εκφράζονται από διάφορους αξιωματούχους της Τουρκίας, δεν βοηθούν το κλίμα της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των χωρών».

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2011, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να μην εξαπολύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος υπαινίχθηκε αποστολή του τουρκικού στόλου για προάσπιση των δικαιωμάτων της, προσθέτοντας με νόημα πως «γι' αυτό υπάρχει το ναυτικό και εκπαιδεύονται οι ναύτες του».

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να απέχει από οποιουδήποτε είδους απειλές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών» δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 ο Μπαγίς επανήλθε, απειλώντας πως αν η Κύπρος προχωρήσει στις γεωτρήσεις «σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα των χωρών», η Άγκυρα θα υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Την επομένη, στα Κατεχόμενα βρέθηκαν στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας και της Ανωνύμου Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (TPAO).

Το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών απάντησε πως οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία» θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ακόμη αντιληφθεί το θέμα…

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα έναρξης των γεωτρήσεων στη «Αφροδίτη», δηλαδή στο Οικόπεδο 12, οι απειλές Νταβούτογλου κορυφώθηκαν.

Η Άγκυρα κάλεσε τη Λευκωσία να διακόψει αμέσως τις έρευνές της, προειδοποιώντας ότι τα τουρκικά πλοία πετρελαϊκών ερευνών που θα βγουν στην ανατολική Μεσόγειο, ενδέχεται να έχουν τη συνοδεία σκαφών του Τουρκικού Στόλου.

Η ΕΕ αντέδρασε, η Αθήνα αντέδρασε, οι ΗΠΑ αντέδρασαν με δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον που μετά τη συνάντησή της με τον Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη είπε ότι «είναι λογική η αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όχι όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, οι Τούρκοι έβγαλαν το γνωστό μας Πίρι Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο (στις 27 του μήνα ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες) και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ερντογάν δήλωσε πως σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσία, «θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Ούτε τότε ανησύχησε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φούλε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνει, ξεκαθαρίζοντας ότι μιλά και εξ ονόματος της παριστάμενης Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Αστον:

«Καταδικάζουμε κάθε δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλική διευθέτηση τέτοιων διαφορών και διακηρύσσουμε ότι η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, για εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ, δια του ειδικού συμβούλου του γ.γ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανακοινώνει την ετοιμότητα του Οργανισμού να μεσολαβήσει.

Η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή, η Ευρώπη βρίσκεται σε επιφυλακή, η υφήλιος βρίσκεται σε επιφυλακή.

Όχι, όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Την 1η Οκτωβρίου, μετά την στρατιωτική παρέλαση για την 51η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι δίνουν το «παρών» στη Λευκωσία και ο Ρώσος πρέσβης διακηρύσσει την πλήρη στήριξη της Μόσχας στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.

Δηλαδή, δεν έχει μείνει κανείς που να μην έχει θορυβηθεί.

Το ίδιο βράδυ η Τουρκία ξεκινά μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, εντός του FIR Λευκωσίας σε ζώνη ανάμεσα στο Ακρωτήρι Λεμεσού και την πλατφόρμα της Νoble Energy.

Στην περιοχή σπεύδουν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Στις 3 Οκτωβρίου σημειώνεται λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Μπεγλίτη και Γιλμάζ.

Την επομένη το Πίρι Ρέις φθάνει δήθεν για ανεφοδιασμό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το Ισραήλ στέλνει στην Άγκυρα μήνυμα πως «δεν μπορεί να παίζει το ρόλο χωροφύλακα στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ τα ισραηλινά αεροπλάνα αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα, πετώντας συνεχώς πάνω από την περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες συνεχίζονται κανονικά.

Την ίδια ώρα, η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» πραγματοποιεί, στις 9 Οκτωβρίου, κρουαζιέρα στο Αιγαίο φθάνοντας ως το Σούνιο και παραμένοντας για τρεις ώρες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων μεταξύ Κέας και Κύθνου μέχρι το στενό του Καφηρέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το «Κεμάλ Ρέις» ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ρόδο, κινήθηκε νότια της Σαντορίνης και της Μήλου και στη συνέχεια με βόρεια πορεία δυτικά από την Σέριφο, πλέοντας σε Διεθνή Ύδατα, έως ότου εισήλθε τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τα πράγματα είναι ζόρικα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη ένα μικρό κόμμα με πολλές συνιστώσες και δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με το θέμα.

Στις 23 Νοεμβρίου 2011, η Τουρκία υπογράφει συμφωνία με την Shell για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τουρκικά εδάφη και στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, θέτει και θέμα… ελληνικού χρέους, λέγοντας πως «η Ελλάδα είχε χρέος ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Botas (τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Αγωγών Μεταφοράς Πετρελαίου)».

Αλλά ουδείς μίλησε για επονείδιστο χρέος…

Στις 27 Νοεμβρίου 2011, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλτίζ ανακοινώνει σε ειδική σύνοδο για την ενέργεια στην κατεχόμενη Κερύνεια, ότι η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου θα ξεκινήσει σε 2-3 μήνες έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με γεώτρηση πρώτα στη στεριά και αργότερα ίσως και στην θάλασσα, ανοικτά της Κύπρου.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2012 ξεκινά νέος κύκλος έντασης με την Τουρκία να επανέρχεται στις απειλές της ενόψει του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, μιλώντας για «μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων» και λίγο μετά ο Α. Σαμαράς πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί.

Αντιδρούν ακόμη και οι Τουρκοκύπριοι

Εκείνες τις μέρες, η Άγκυρα ολοκληρώνει τις εργασίες υποδομής στην περιοχή του χωριού Σύγκραση, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) αναμένεται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν, γράφοντας στους τοίχους του εργοταξίου συνθήματα όπως «Ξεκουμπιστείτε. Τί δουλειά έχετε εδώ;».

Στις 25 Απριλίου 2012 ξεκινούν οι παράνομες γεωτρήσεις στην κατεχόμενη Σύγκραση στην πηγή «Turkyurdu 1» («Τουρκική Πατρίδα 1»)!

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας κάνει λόγο για άλλη μία παράνομη τουρκική ενέργειας που παραβιάζει κατάφωρα τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες καλούν όλα τα κράτη να σεβασθούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την παράνομη αποσχιστική οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σε προκλητικές του δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου χαρακτηρίζει ιστορική τη σημερινή ημέρα, σημειώνοντας μάλιστα πως «αυτά τα εδάφη είναι στην πραγματικότητα τουρκική πατρίδα και έτσι θα συνεχίσουν να είναι».

Όχι πριν από επτά, αλλά πριν από δέκα μήνες!

Την επομένη, 26 Απριλίου 2012, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας δημοσιεύονται αποφάσεις περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, δηλαδή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Αθήνα καταγγέλλει παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και δηλώνει ότι προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Αυτό, δεν συνέβη πριν από επτά μήνες, όπως αναφέρει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πριν από δέκα μήνες.

Και αυτό σημαίνει πως αν υποθέσουμε πως κάποιαν κυβέρνηση έπρεπε να κατηγορήσει για την καθυστέρηση, αυτή δεν ήταν η σημερινή, διότι στις 26 Απριλίου του 2012 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Και αυτό σημαίνει επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του της 22ας Φεβρουαρίου 2013 σκόπιμα ανέφερε τα περί καθυστέρησης επτά μηνών, παραποιώντας την πραγματικότητα, μόνο και μόνο για να κατηγορήσει την κυβέρνηση.

Στις 4 Μαΐου 2012, ο τουρκικός Τύπος προειδοποιεί ότι μετά τις εκλογές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θα επικεντρωθούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας στο Αιγαίο, «πράγμα που αναμένεται να αυξήσει την ένταση με την Τουρκία».

Μάλιστα, η εφημερίδα «Χουριέτ» υπενθυμίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την περίοδο που υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ακολούθησε σκληρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία, έχει δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός η Ελλάδα θα κηρύξει ΑΟΖ, ενώ… δύο από τους συμβούλους του είναι γνωστοί για την αντιτουρκική τους φιλολογία».

Φυσικά, δεν ανησυχούν καθόλου μήπως στην εξουσία βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας σήμερα ασχολείται με τους «συμβούλους του Σαμαρά».

Όπως ακριβώς και η Χουριέτ…

Στις 18 Μαΐου 2012, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εξασφάλιση άδειας προς διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, να… αποσυρθούν, απειλώντας ότι εάν δεν το πράξουν θα αποκλειστούν από κάθε ενεργειακό έργο στην χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δει αέρα στα πανιά του και δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί με τέτοια «ανούσια» θέματα.

Στις 14 Ιουνίου 2012, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Έγκεμεν Μπαγίς, παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Άγκυρα δεν υπογράφει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας… εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν με την Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου.

Στις 12 Ιουλίου 2012, η Τουρκία ξεκινά στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχή, στην οποία περιλαμβάνονται τμήματα των οικοπέδων 2, 3, 8, 9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), της Κύπρου, με τη Λευκωσία να προβαίνει σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ.

Τον Οκτώβριο του 2012, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, δηλώνει πως «οι ιδέες για μονομερή ανακήρυξη Ανεξάρτητων Οικονομικών Ζωνών στο Αιγαίο δεν πρόκειται να ωφελήσουν κανέναν».

Η Αθήνα απαντά πως η ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών είναι κυριαρχικό δικαίωμα και αρμοδιότητα του παράκτιου κράτους, όπως προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2012, κατά την ειδική συνεδρίαση στο πλαίσιο των εργασιών της 67ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα «Ωκεανοί και Δίκαιο της Θάλασσας» και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης, το 1982, ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς ανέφερε ότι «για την Ελλάδα συνιστά βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής και σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις της σε ζητήματα των θαλασσών».

Την ίδια μέρα, με προειδοποιήσεις προς την Τουρκία δόθηκε στη δημοσιότητα η ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα και την Κύπρο έκθεση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί πως θα έχει σχέσεις καλής γειτονίας και θα επιλύει με ειρηνικό τρόπο τις όποιες διαφορές σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο και στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό οι «27» εκφράζουν για άλλη μία φορά σοβαρή ανησυχία, και ζητούν από την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται εναντίον κράτους μέλους, ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αλλά όλα αυτά τα ξεχνάει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Στις 7 Ιανουαρίου 2013, ο Νταβούτογλου επανέρχεται, στο ενδεχόμενο ανακήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση και πως «σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί»…

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ:

«Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».

Στις 4 Φεβρουαρίου, η εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι την άνοιξη η Τουρκία ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ, μεταξύ Κύπρου και Καστελορίζου!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τις έρευνες θα διενεργήσει το νέο σεισμολογικό σκάφος «Polarcus», το οποίο απέκτησε η Τουρκία από την Νορβηγία, έναντι του ποσού των 150 εκ. δολαρίων, καθώς οι εργασίες ανακατασκευής του «Ρiri Reis» θα καθυστερήσουν μέχρι το 2016.

Πληροφορούμεθα επίσης ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών το σκάφος θα συνοδεύεται από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι, στις 19 Φεβρουαρίου, η Αθήνα προέβη στην ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου.

Η επικείμενη επίσκεψη (στις 5 Μαρτίου) του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην Άγκυρα δεν εμπόδισε την Ελλάδα να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Αλλά δεν βοήθησε και τον ΣΥΡΙΖΑ να φρεσκάρει τη μνήμη του…

elzoni.gr