Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Spiegel: 50% “κούρεμα” του ελληνικού χρέους απαιτούν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ!

Mario-Draghi-Christine-Lagarde
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτούν την υιοθέτηση ιδιαίτερα τολμηρής και αντιδημοφιλούς στο Βερολίνο κίνησης, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος θα πρέπει να «κουρευτεί» εκ νέου και οι πιστώτριες χώρες να αποποιηθούν το μισό των απαιτήσεών τους!
Η Ελλάδα ακόμα περιμένει την εκταμίευση της δόσης. Στην τελευταία τους συνάντηση οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην διαδικασία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η επόμενη συνάντηση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη, ως γνωστόν, για την επόμενη Δευτέρα.
Και το γερμανικό περιοδικό μεταφέρει την είδηση ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αγωνίζονται για την υιοθέτηση νέου σχεδίου: ένα νέο ραγδαίο «κούρεμα» για την Ελλάδα. Αυτό προβλέπει, ότι την μείωση του χρέους της χώρας μας για το 2020 όχι στο 144%, όπως αναμένεται να είναι με τα τρέχοντα δεδομένα, αλλά στο 70%! Δηλ. οι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να αποποιηθούν το μισό των απαιτήσεών τους, μια εξέλιξη που η Γερμανία θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει.
Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν όμως, αυτό το βήμα αναπόφευκτο, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, ακόμα και αν την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες της τρόικας δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει αυτά τα σχέδια και αντιπροτείνει μείωση των επιτοκίων στα χορηγούμενα στην Ελλάδα δάνεια, όχι όμως τόσο βαθιά όσο προέβλεπαν τα σχέδια που παρουσιάσθηκαν την περασμένη Τρίτη και απορρίφθηκαν από τον Wolfgang Schäuble.
Στην πράξη το ρεπορτάζ του έγκυρου περιοδικού Spiegel μας παράσχει την σημαντικότατη για την Ελλάδα είδηση ότι και η ΕΚΤ συντάσσεται πλέον με την απαίτηση του ΔΝΤ για νέο, βαθύ «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα την πολιτική πίεση που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση που παραμένει, ως τώρα, αμετάπειστα αρνητική μπροστά σε μια τέτοια κίνηση.
Αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των πολιτικών ηγεσιών και ιδίως του Προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ / sterografa.gr