Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Huffington Post: Οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα ζουν μέσα στον φόβο

homosexuality
Η αμερικανική ιστοσελίδα Huffington Post, σε ρεπορτάζ της από την Ελλάδα, κάνει λόγο για την έξαρση ομοφοβικής και ρατσιστικής βίας στην χώρα μας, ως προϊόν της οικονομικής κρίσης.
Στο δημοσίευμα περιέχονται μαρτυρίες της γκέι κοινότητας της Αθήνας, που καταγγέλλουν βίαιες, στοχευμένες επιθέσεις εναντίον τους και κατηγορούν τις Αρχές ότι αδιαφορούν για το θέμα, ενώ παραπονούνται και για την στάση περαστικών που παραμένουν αμέτοχοι.
Από τα πραγματικά αυτά περιστατικά, το ρεπορτάζ εξάγει το συμπέρασμα ότι τα φαινόμενα ομοφοβίας και ρατσισμού αποτελούν μέρος της «νέας πραγματικότητας» στην Ελλάδα του σήμερα, όπου η οικονομική κρίση και η άνοδος του εθνικισμού προκαλεί αύξηση στα εγκλήματα μίσους κατά των μειονοτήτων.
Από τον συντάκτη επικρίνεται το νομικό καθεστώς της χώρας μας, βάσει του οποίου οι ομοφυλόφιλοι, ναι μεν προστατεύονται στον χώρο εργασίας, όχι όμως και από τους ποινικούς νόμους. Ελάχιστες ανάλογες περιπτώσεις αναφέρονται στην αστυνομία, μιας και τα θύματα φοβούνται περαιτέρω δυσμενή μεταχείριση. Την ίδια ώρα, η αστυνομία δεν έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως ώστε να αντιμετωπίζει την ομοφοβία και, στις περισσότερες περιπτώσεις, ενθαρρύνει τα θύματα να μην υποβάλλουν κατηγορίες. Παράλληλα, υπενθυμίζεται η επιβολή προστίμου σε τηλεοπτικό σταθμό το 2003 λόγω προβολής σκηνής που εμφάνιζε δύο άντρες να φιλιούνται.
Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους έχουν φθάσει, σύμφωνα με μαρτυρίες, τις τουλάχιστον δύο κάθε μήνα, χωρίς να προσμετρώνται όσες δεν αναφέρονται στις Αρχές. Σπείρες ατόμων που οδηγούν μοτοσικλέτες και φορούν μαύρα, συχνά δε φέρουν και μαχαίρια, περιπολούν φιλικές προς γκέι περιοχές της Αθήνας και επιτίθενται φραστικά και σωματικά σε όσους μοιάζουν να είναι ομοφυλόφιλοι. Η κατάσταση έγινε χειρότερη τα τελευταία τρία χρόνια, αφού κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα επιδεινώθηκε η αντιμετώπιση των μειονοτήτων από την ήδη συντηρητική ελληνική κοινωνία. Η αυξημένη φτώχεια και πολιτική αστάθεια οδήγησε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, που πλειοδοτεί στις κοινωνικές ανησυχίες και στην μετατροπή των αδυνάτων στα εξιλαστήρια θύματα της κρίσης. Γίνεται λόγος σε γνωστά επεισόδια με μετανάστες, όπως και σε εκείνα κατά την προβολή της παράστασης Corpus Christi, και σύγκριση με τις πρώτες ημέρες του ναζιστικού κόμματος στην Γερμανία.
Άλλη μια άσχημη εικόνα για την χώρα μας ταξιδεύει ανά την υφήλιο …

ysterografa.gr