Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλο βήμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας


Σύμφωνα με τους Financial Times ''η εκλογική αναμέτρηση έθεσε την περιοχή της βόρειας Ισπανίας σε πορεία σύγκρουσης με την Μαδρίτη''.
Διαβάστε όλο το άρθρο.

''Η Καταλονία επέδωσε αποφασιστική εντολή στα πολιτικά κόμματα τα οποία δεσμεύθηκαν να διεξάγουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, στην εκλογική αναμέτρηση που έθεσε την περιοχή της βόρειας Ισπανίας σε πορεία σύγκρουσης με την Μαδρίτη.

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, που θα προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα για την κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι η οποία μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει διάσωση από την Ευρώπη, τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κέρδισαν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας, σύμφωνα με τα exit polls.

Ωστόσο, το κυβερνόν κόμμα Convergència i Unió έχασε έδρες, ενώ πιο ριζοσπαστικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν έδαφος και το Esquerra Republicana, αριστερό αποσχιστικό κόμμα αναδείχθηκε το δευτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο της Καταλονίας για πρώτη φορά.

Στην αναμέτρηση, την οποία ο πρόεδρος της περιφέρειας Αρτούρ Μας χαρακτήρισε «τις πιο αποφασιστικές εκλογές στην ιστορία της Καταλονίας» τα exit polls έδειξαν ότι το κίνημα υπερ του δημοψηφίσματος εξασφάλισε το 95% των 135 εδρών του κοινοβουλίου της Καταλονίας.

Οι έδρες του κόμματος CiU έπεσαν από τις 62 στις 54-57 έδρες, ενώ του ER αυξήθηκαν από τις 10 στις 23 και του πράσινου ICV παρέμειναν στις 10. Το νεαρό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας CUP εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 5 έδρες.

Το κυβερνόν Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας θα διατηρήσει τις 18 έδρες, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα θα υποστεί κατάρρευση, με τις έδρες του να μειώνονται από τις 28 στις 15. Το κόμμα Ciutadans που τάσσεται της απόσχισης, εξασφαλίζει 6 έδρες από τις 3 παλαιότερα.

Μετά από πολλές εβδομάδες έντονης διαβούλευσης σχετικά με την μελλοντική σχέση της Καταλονίας με την Ισπανία, η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο ρεκόρ του 67,7% που είναι το υψηλότερο ποσοστό σε τοπικές εκλογές της Καταλονίας σε σχεδόν 30 χρόνια.

Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε κίνηση να προωθηθεί το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία έχει μια οικονομία με το μέγεθος της Πορτογαλίας και παράγει το 1/5 της ισπανικής παραγωγής, θα είναι παράνομη και ενάντια στο ισπανικό σύνταγμα.

«Αυτό που παίζεται είναι σπουδαιότερο από το εκλογικό αποτέλεσμα –αυτό που παίζεται είναι το μέλλον μας, η δυνατότητά μας να ζούμε αρμονικά μαζί,» σχολίασε η Αλίθια Σαντές-Καμάτσο, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος του κ. Ραχόι στην Καταλονία ενόψει των εκλογών.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, του οποίου το αίτημα να έχει η Καταλονία μεγαλύτερο έλεγχο των φορολογικών της εσόδων απέρριψε ο κ. Ραχόι στις αρχές του χρόνου, επιμένει ότι θα αγνοήσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Μαδρίτης να μπλοκάρει την ανεξαρτησία.

Η Καταλονία έχει συσσωρεύσει ένα χρέος 42 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των 17 αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας, και αυτή την περίοδο είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Στις αρχές του χρόνου, η περιφέρεια υποχρεώθηκε να ζητήσει έκτακτη πιστωτική γραμμή 5 δισ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση για να αποφύγει την στάση πληρωμών.

Η ψήφος της Καταλονίας πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα που η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας απέρριψε την προσφορά των ενόπλων Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ να αφοπλιστούν σε αντάλλαγμα για ανταλλαγές κρατουμένων και παράδοση όπλων.

«Η μόνη δήλωση που περιμένουμε και απαιτούμε είναι ασυνθηκολόγητη διάλυση,» δήλωσε ο Χορχέ Φερνάντεζ Ντιάζ, υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, μετά την ανακοίνωση της προσφοράς της ΕΤΑ. «Γνωρίζουν ότι δεν έχουμε διαπραγματευτεί και δεν θα διαπραγματευτούμε με τρομοκρατική οργάνωση.»

Πηγή Euro2day