Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

“Ραντεβού” για δυο: Βενιζέλος-Λοβέρδος αύριο…

Andreas-Loverdos-Evangelos-Venizelos
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αύριο στη μία μετά το μεσημέρι συγκαλείται κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος αλλά και της πολιτικής και κοινωνικής γραμματείας, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Υπενθυμίζεται ότι προ 20ημέρου περίπου, ο Ανδρέας Λοβέρδος διά επιστολής του είχε ζητήσει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο την άμεση σύγκλιση της Κ.Ο. προκειμένου να αποτιμηθεί η πορεία του Κινήματος μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στον απόηχο του ελλείμματος στρατηγικής αλλά και τακτικών αστοχιών, όπως είχε επισημάνει τότε ο πρώην Υπουργός.
Σημειώνεται ότι η Κ.Ο. αριθμεί πλέον 26 μέλη μετά τις διαγραφές κατά τη ψηφοφορία για το νέο Μνημόνιο με το συσχετισμό ισχύος να παραμένει εξαιρετικά ασαφής τόσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες παρατηρούν, εξάλλου, ότι η επιλογή της κοινής συνεδρίασης των τριών οργάνων δεν είναι καθόλου τυχαία. Τουναντίον, στοχεύει στη διαμόρφωση – στην παρούσα φάση τουλάχιστον – ενός διευρυμένου «σώματος», η πλειοψηφία του οποίου θα διάκειται θετικά προς τον κ. Βενιζέλο.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης έστω και ατύπως αναμένεται να βρεθούν και τα επόμενα βήματα του κόμματος. Παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για αναβαθμισμένη συμμετοχή του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, ενώ κομβικής σημασίας είναι και οι διαδικασίες που θα προκριθούν έως το Συνέδριο του Φεβρουαρίου του 2013. Και αυτό γιατί τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και οι αμφισβητίες του θα επιχειρήσουν να ελέγξουν το σώμα των συνέδρων, προκειμένου να έχουν το προβάδισμα έναντι οιασδήποτε εξέλιξης.
Η αυριανή πραγματοποίηση μίας πολύ κρίσιμης εσωκομματικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ αντικαθρεφτίζει, εξάλλου, και την πίστη της Ιπποκράτους ότι θα εξευρεθεί αξιόπιστη για το ελληνικό πρόβλημα λύση κατά το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ / ysterografa.gr