Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

''Μπράβο στην Ελλάδα''


Με ένα μεγάλο μπράβο στην Ελλάδα και με τα λόγια ''παρουσιάζω μία ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη'' ξεκίνησε την ομιλία του στην Ευρωβουλή ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ.Μπαρόζο που αποκαλύπτει το σχέδιο για την τραπεζική ενοποίηση.
Eύσημα στην Ελλάδα, για τις προσπάθειες που καταβάλλει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, απέδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μία αποστροφή του λόγου του, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προτάσεων της Κομισιόν, για την έξοδο της Ευρωπης από την κρίση.

Μπράβο στην Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, αυτό το φθινόπωρο, να φθάσει στο σημείο καμπής και να προχωρήσει στην εξυγίανση της οικονομίας της, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της».

Αν υλοποιήσει τις ρυθμίσεις που προωθεί θα καταφέρει να μείνει στο ευρώ, κατέληξε.

Η τραπεζική ενοποίηση που παρουσιάζει ο Μπαρόζο σημαίνει πολύ απλά πως εως το 2013 η ΕΚΤ θα έχει πάρει τα ''κλειδιά'' των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης, αφού ουσιαστικά θα αναλάβει την εποπτεία τους.
Για αυτό και το φιλόδοξο αυτό σχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά το ευρώ.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Μπαρόζο τόνισε:''Αυτό που παρουσιάζω σήμερα είναι μια αποφασιστική συμφωνία για την Ευρώπη.
Δεν είναι αποδεχτό να παρουσιάζουμε τις συνόδους Κορυφής σαν αγώνες πυγμαχίας.
Πρέπει να δεχθούμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, και αυτό απαιτεί πραγματική αλληλεγγύη.
Οι αδύναμες χώρες δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολία για το ότι είναι δεσμευμένες στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, αλλά και οι ισχυρές χώρες δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολίες για τη δέσμευση τους να παρέχουν αλληλεγγύη.
Για να αποκτήσουμε ανάπτυξη πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, πρέπει να ρίξουμε τα τείχη εκεί που υπάρχουν ακόμα.Από την αρχή της κρίσης είδαμε ότι οι αγορές είναι ισχυρότερες από τις επιμέρους χώρες και οι τελευταίες δεν μπορούν να αντιστρέψουν μόνες τους την πορεία των γεγονότων''.

newsit.gr